Infofinanciar > Info > Topul celor mai fericiți cetățeni din lume! Românii nu se află printre primii 20
Info

Topul celor mai fericiți cetățeni din lume! Românii nu se află printre primii 20

harta lumii globalpeoservices.com
Sursă: globalpeoservices.com

„Binevoința față de ceilalți, în special ajutorul acordat străinilor, care a crescut dramatic în 2021, a rămas la un nivel ridicat în 2022. Chiar și în acești ani dificili, emoțiile pozitive au rămas de două ori mai răspândite decât cele negative, iar sentimentele de susținere socială activă au fost de două ori mai puternice decât cele de singurătate”, a precizat John Helliwell, unul dintre autorii World Happiness Report, în cadrul unui interviu oferit CNN.

Raportul are drept fundament datele sondajelor globale făcute pe baza unor oameni din mai mult 150 de țări. Țările sunt aranjate în top ținând cont de nivelul de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieții lor în cei trei ani anteriori, deci 2020-2022.

Raportul descoperă cele mai fericite națiuni, cele aflate la limita de jos a scalei fericirii și tot ceea ce se află între ele, dar și factorii care obișnuiesc să crească fericirea.

Cea mai fericită țară din lume

Este al șaselea an la rând când Finlanda ia primul loc pe poziția celei mai fericite țări din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report, ce se bazează majoritar pe evaluările de viață din Gallup World Poll.

Islanda și vecinii săi, Islanda, Suedia, Danemarca, și Norvegia, au obținut rezultate foarte bune la factorii pe care raportul îi folosește pentru a-și explica concluziile:

– speranța de viață sănătoasă

– PIB-ul pe cap de locuitor

– ajutorul social

– corupția la un nivel scăzut

– generozitatea într-o comunitate solidară

– libertatea de a lua decizii importante în viață

Următoarele țări sunt:

– Israel, care urcă pe locul 4 în acest an, de pe locul 9 de anul trecut.

– Țările de Jos cu numărul 5

– Elveția cu numărul 8

– Luxemburg cu numărul 9

– Noua Zeelandă cu numărul 10

– Australia cu numărul 12

– Canada cu numărul 13

– Irlanda cu numărul  14

– Statele Unite cu numărul 15

– Regatul Unit cu numărul 19

– Lituania cu numărul 20, prima oară când apare în top 20.

Franța a fost eliminată din top 20, ajungând pe locul 21 în raportul acestui an.

La finalul listei se află:

– Afganistanul, pe locul cu numărul 137

– Libanul se află pe locul cu numărul 136

Evaluarea medie a vieții în țările respective este cu mai mult de cinci puncte mai mică (pe o scară de la 0 la 10) față de cele mai fericite 10 țări.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a pus cele două țări în centrul atenției la nivel global în momentul postării raportului 2022.

Starea de bine a Ucrainei a fost, clar, afectată, dar „în ciuda amplorii suferinței și a pagubelor din Ucraina, evaluările vieții în septembrie 2022 au rămas mai mari decât în urma anexării din 2014, susținute acum de un sentiment mai puternic de scop comun, de bunăvoință și de încredere în conducerea ucraineană”, se precizează în raport.

Încrederea în liderii lor s-a mărit în ambele țări în anul 2022, conform sondajului, „dar mult mai mult în Ucraina decât în Rusia”. Cât despre sprijinul ucrainenilor pentru conducerea din Rusia, acesta a scăzut la valoarea zero.

În clasamentul apărut în acest an, Rusia se află pe locul 70, iar Ucraina pe locul 92.

Conform raportului, România se clasează în anul 2023, pe locul 24 în ceea ce vizează fericirea cetățenilor din ultimii trei ani, potrivit știrileprotv.ro.