Infofinanciar > Esential > Top 100 Performeri din Sănătate. Prof. dr. Alexandru Ulici, o carieră dedicată pediatriei la Spitalul G. Alexandrescu: “Echipa trebuie în permanență instruită”
Esential

Top 100 Performeri din Sănătate. Prof. dr. Alexandru Ulici, o carieră dedicată pediatriei la Spitalul G. Alexandrescu: “Echipa trebuie în permanență instruită”

Prof. Dr. Alexandru Ulici, managerul Spitalului de Pediatrie Grigore Alexandrescu
sursă foto: Inquam Photos / George Călin

SCUC „Grigore Alexandrescu”, cu peste 30.000 de consultații pe an, este cel mai mare spital de pediatrie din România, condus din 2017 de Prof. Dr. Alexandru Ulici.

În cadrul nominalizării sale în Top 100 Performeri din Sănătate managerul instituției a explicat cum “în ultimul an s-a făcut o serie întreagă de investiții ce au permis efectuarea de tratamente din ce în ce mai complexe atât din sfera afecțiunilor chirurgicale cât și pediatrice”, printre care şi noul centru de transplant hepatic pediatric, „în care au fost deja tratați cu succes trei copii”.

Cea mai mare secție de Ortopedie Pediatrică din România

Mai mult, Secția de Ortopedie Pediatrică, cea mai mare din România, “comparabilă cu oricare altă secție de profil din UE și nu numai” și considerată de Alexandru Ulici proiectul cel mai apropiat de sufletul său, a beneficiat de achiziția unui Computer Tomograf intraoperator “unic în România și printre primele din Europa”.

“De departe cea mai dificilă îndatorire este gestionarea resursei umane care trebuie în permanență capacitată deoarece de ea depinde reușita oricărui act medical”, a transmis managerul vorbind despre funcția sa, recunoscând că “este esențial să fii capabil să te apleci către nevoile reale ale unui Spital atât din perspectiva pacientului, cât și din perspectiva personalului medical care își petrece mai mult de jumătate din viață în spațiul limitat al unității medicale”.

Totuși, cea mai mare provocare începe în curând: construcția noului corp de clădire, alături de o perioada în care va fi necesară gestionarea activității medicale “în condițiile riscurilor pe care un șantier le aduce cu sine”, mai ales că este necesară demolarea a trei clădiri vechi ce găzduiesc activități medicale importante ce vor trebui reorganizate.

Prezentăm mai jos răspunsurile integrale oferite de Alexandru Ulici în cadrul nominalizării sale în Top 100 Performeri din Sănătate:

  1. Care este cea mai importantă investiție făcută în ultimul an în instituția pe care o conduceți?

În ultimul an s-a făcut o serie întreagă de investiții în cadrul Spitalului Grigore Alexandrescu, investiții ce au permis efectuarea de tratamente din ce în ce mai complexe atât din sfera afecțiunilor chirurgicale cât și pediatrice. Este de notorietate că începând de anul acesta în cadrul SCUC Grigore Alexandrescu funcționează un nou centru de transplant hepatic pediatric, în care au fost deja tratați cu succes trei copii. De asemenea, Secția de Ortopedie Pediatrică a beneficiat de achiziția unui Computer Tomograf intraoperator unic în România și printre primele din întreagă Uniune Europeană. Aceste investiții au fost posibile cu ajutorul Ministerului Sănătății, dar și cu ajutorul societății civile, prin intermediul a mai multor sponsorizări.

2. Care sunt principalele trei calități absolut necesare pentru un manager de unitate spitalicească sau clinică medicală?

Este foarte dificil de răspuns la această întrebare fără să aluneci către un limbaj de lemn cu vorbe “ce din coadă au să sune”. Din perspectiva mea este esențial să fii capabil să te apleci către nevoile reale ale unui Spital atât din perspectiva pacientului cât și din perspectiva personalului medical care își petrece mai mult de jumătate din viață în spațiul limitat al unității medicale respective. Părerea mea este că formulă ideală de conducere a unui spital este formată din Manager – cadru medical, Director Medical – cadru medical și Director Financiar – economist. Dacă Managerul este medic el va pune în permanentă presiune pe Directorul Financiar care să găsească soluții economice pentru a putea rezolva toate problemele medicale apărute, cu urmări benefice asupra performanțelor spitalului respectiv.

3. Care a fost cea mai mare provocare pe care ați înfruntat-o de când sunteți manager?

Pentru Spitalul nostru perioada pandemiei a fost cu adevărat provocatoare. Înțelegând valoarea strategică pe care o avem am reușit, cu ajutorul întregului personal medical care a muncit până aproape de epuizare, să asigurăm în același timp și îngrijirile medicale specifice pacienților COVID pozitiv, dar și tratarea celorlalte afecțiuni. Cu ajutorul unui serviciu SPIAM foarte eficient am reușit în timp record să creăm circuite medicale care, deși clădirea principala este din anul 1860, să răspundă tuturor provocărilor perioadei.

Dar cea mai mare provocare abia acum urmează, deoarece în perioada care vine va începe construcția noului corp de clădire al Spitalului. Va urmă o perioada în care va fi necesar să gestionăm întreagă activitate medicală în condițiile riscurilor pe care un șantier le aduce cu sine. Gestionarea este cu atât mai dificilă cu cât, pentru a face loc noului corp, trebuie demolate alte trei clădiri care sunt extrem de vechi și depășite, dar care găzduiesc în acest moment (două dintre ele) activități medicale importante ce vor trebui reorganizate.

4. Ce este mai important, dotarea sau echipa, și de ce?

Atât resursă umană cât și dotarea materială sunt absolut necesare în bunul mers al unui spital. Degeaba ai dotare materială de ultima generație dacă nu există echipa medicală care s-o folosească, cu atât mai mult cu cât aparatură medicală necesită, de cele mai multe ori, o curbă de învățare relativ lungă și prezintă riscul de perimare morală destul de rapidă. Echipa trebuie în permanentă instruită pentru a fi adaptată la tot ce este nou.

5. Care este resortul ce determina un specialist să își dorească locul de Manager al unei unități medicale?

Nu cred că este un model unic care să poată creiona răspunsul la această întrebare, fiecare manager având, probabil, motive diferite. În anul 2017 Spitalul trecea printr-o perioada financiară dificilă și dintr-o obligație morală față de o instituție în care îmi petrecusem mai bine de un sfert de veac am acceptat să preiau managementului acesteia. Împreună cu domnul Director Medical și cu doamna Director Financiar am reușit redresarea financiară a Spitalului și obținerea unor rezultate medicale remarcabile.

6. Dintre toate îndatoririle unui manager, care este cea care are cel mai înalt grad de dificultate?

De departe cea mai dificilă îndatorire este gestionarea resursei umane care trebuie în permanentă capacitata deoarece de ea depinde reușită oricărui act medical.

7. Care este proiectul de care sunteți cel mai mândru din întreagă dvs. Carieră?

Eu sunt de profesie Ortoped Pediatru și că urmare proiectul cel mai apropiat sufletului meu este realizarea Secției de Ortopedie Pediatrică astăzi comparabilă cu oricare altă secție de profil din întreagă Uniune Europeană și nu numai. Acest proiect a început cu mult înainte de a fi eu Manager și a impus o muncă asiduă pentru a fi astăzi la nivelul la care este, adică cea mai mare Secție de Ortopedie Pediatrică din România.

Excelența în medicină premiată la Gala Capital Top 100 Performeri din Sănătate

Companii din pharma, clinici, rețele de spitale de stat și private și medici din România au fost premiați în cadrul Galei Capital Top 100 Performeri din Sănătate, care a avut loc miercuri, 24 mai 2023, începând cu ora 19.30, la One Club și difuzată live pe pagina de facebook Capital România și pe canalul de Youtube HAI Romania.

Aflată la prima ediție, Gala Capital Top 100 Performeri din Sănătate este un eveniment în cadrul căruia au fost prezentate și premiate cele mai importante și eficiente companii din industria pharma și medicală, clinici, rețele de spitale de stat și private și personalități din domeniu.

Performerii ce vor fi prezentați și premiați în cadrul evenimentului au fost incluși și în Capital Top 100 Performeri din Sănătate, un proiect dedicat în întregime medicinei și analizei economice a acesteia, acest Top reprezentând o oglindă a evoluției sistemului medical românesc.

Capital Top 100 Performeri din Sănătate a fost lansat în cadrul evenimentului și este structurat pe 10 categorii: Excelența în Medicină, Educație și cercetare, Spitale de Stat, Spitale Private, Clinici Private, Producție și Servicii Medicale, Distribuție și Retail Pharma, Producători de Medicamente, Producători de suplimente alimentare și Autorițăți din Sănătate.