Infofinanciar > Info > Top 10 cele mai bune salarii în România. Unii câştigă şi 20.000 euro net pe lună!
Info

Top 10 cele mai bune salarii în România. Unii câştigă şi 20.000 euro net pe lună!

Bani, Sursă foto: GdS
Credit imagine: GdS

Poate nu este o surpriză, dar economia locală îi favorizează pe angajaţii din intermedieri financiare, asigurări, comunicaţii, tehnologia informaţiei şi comerţ. Topul definitiv al meseriilor bănoase a fost făcut de Inspecţia Muncii.

Contractele de muncă cu cea mai bună remuneraţie au salarii situate între 190.000 şi 200.000 de lei brut pe lună. După platza taxelor şi impozitelor, salariaţii rămân cu 111.150, respectiv 117.000 lei. Făcând conversia, vorbim despre sume de 22.600, respectiv 23.780 euro.

În ce domenii activează norocoşii? Cele trei vârfuri de lance sunt în industriile de asigurări, comerţ, informaţii şi telecomunicaţii.

De ce prevalează aceste industrii?

Desigur, cei trei angajaţi care aduc aceste sume acasă se află în funcţii de conducere. Dar salariile lor spun multe despre profitabilitatea industriilor în care activează.

Întrebată ce opinie are despre acest fenomen, Raluca Pârvu, business manager pentru BPI România, a avut de spus mai multe lucruri. „Sunt industrii cu performanțe și randament ridicat și cu marje de profit semnificative. Foarte probabil aceste remunerații sunt decise de un consiliu de administrație, includ indicatori foarte concreți de performanță și fac parte dintr-un pachet financiar care include și bonusuri. Deși sunt remunerații foarte mari din perspectivă românească, ele nu aparțin neapărat unor expatriați. Adesea, marile grupuri internaționale poziționează remunerațiile conducătorilor în țări cu fiscalitate avantajoasă pentru a controla costurile și confidențialitatea”, a declarat ea pentru Ziarul Financiar.

Salariile medii în industriile de top

Zona de intermedieri financiare și asigurări, care s-a dovedit foarte fructuoasă pentru angajați, are un salariu mediu net de 8.400 lei pe lună, conform datelor de la Institutul Național de Statistică (INS) pentru decembrie 2022. La nivelul economiei locale, cele mai mari salarii medii nete sunt însă în domeniile comunicațiilor și informațiilor: ele se ridică până la 9.100 lei net pe lună.

În comerț, remunerația medie după aplicarea taxelor este de 3.900 lei lunar.

Raluca Pârvu comentează situația astfel: „Deși există o distanță covârșitoare între salariul mediu din industriile respective și acest vârf de lance, aceste trei domenii de activitate se regăsesc și în topul celor mai bine plătite industrii la nivel național. Merită de asemenea menționat că și în sectorul public există remunerații similare la vârful câtorva instituții”.

Într-adevăr, industria comerțului „oferă” cel mai mare număr de contracte de muncă de top, cinci în total. Dintre acestea, trei sunt în intervalul 105.300 – 111.150 lei net pe lună. Unul se află în intervalul 111.150 – 117.000 lei net pe lună, iar cel mai modest dintre ele, în intervalul 99.450 – 105.300 RON net lunar.

Intervalul 105.300 – 111.150 lei pe lună după taxe se află pe locul al doilea din punctul de vedere al valorii efective.

Articol preluat din ediția tipărită a Ziarului Financiar, din 07.03.2023.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.