Infofinanciar > Info > Tone de miere rămân la apicultorii români. Importurile ieftine din Ucraina și China au afectat piața
Info

Tone de miere rămân la apicultorii români. Importurile ieftine din Ucraina și China au afectat piața

miere
Sursa foto: wikipedia

Mierea este un aliment extrem de sănătos, ce are multe beneficii la nivel de sănătate pentru cei care o consumă. Mierea naturală, realizată de apicultorii români este cea mai bună varianță pentru a-și îndulci ceaiul, cafeaua sau pentru a face prăjituri delicioase. Mierea reprezintă cel mai bun îndulcitor pentru orice aliment, fiind folosită și în multe alte industrii precum înfrumusețare sau farmaceutică, pentru proprietățile sale unice.

Apicultorii români se află acum într-o situație destul de dificilă. Piața este luată cu asalt de importurile venite din Ucraina și China. Aceste produse provenite din alte țări au prețuri extrem de scăzute lucru care creează o devalorizare a produsului românesc, care este mult mai bun din punct de vedere calitativ.

Tone de miere rămase la apicultori

Apicultorii români se confruntă în această perioadă cu mari probleme din punct de vedere al producției. Aceștia rămân cu tone de miere blocate deoarece piața are setate anumite standarde ce le aduce multe pierderi. Piața este luată cu asalt de importurile care stabilesc anumite tarife extrem de mici și dau peste cap piața, aducând multe efecte negative la nivelul românilor care au astfel de afaceri. Potrivit reprezentanților Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, peste 100 de tone de miere de calitate superioară sunt blocate de apicultorii din acest județ.

Acest lucru are la nivel de cauză cantitățile importante de produse care au intrat recent pe piață din China și Ucraina. Acestea au provocat o scădere semnificativă a prețurilor de achiziție, făcând afacerea cu stupi nerentabilă pentru români. Un lucru care nu este luat în considerare de consumatori este calitatea superioară pe care produsele românești o dețin, în comparație cu produsele similare provenite din import. Având în vedere acest context, apicultorii afirmă că prețul mierii a scăzut cu până la 35%.

Având în vedere efectele negative pe care afaceriștii din acest sector le resimt din cauza importurilor, aceștia solicită o intervenție a statului în vedere protejării producției românești și permiterea apicultorilor de a-și continua activitatea comercială. În acest sens, se dorește introducerea unor taxe pentru mierea importată din alte țări, ce nu fac parte din Uniunea Europeană.  „S-a adus miere din Ucraina si China la preturi derizorii, foarte, foarte mici. Angrosiștii importanți de miere au făcut stocuri mari. In aceste condiții, mierea produsa de apicultorii romani nu s-a mai cumpărat sau achiziția s-a realizat la niște preturi foarte mici. La acest moment, sunt foarte mulți apicultori care au zeci de tone de miere acasă. Nu au putut sa o valorifice” a declarat vicepreședintele ACA Hunedoara, Tiberiu Korb.

Prețul mierii, în scădere

Conform vicepreședintelui ACA, prețul mierii a început să scadă constant, odată cu începutul anului 2022. Acest lucru are la nivel de cauză faptul că există pe piață o cantitate foarte mare de produse. Un  exemplu în acest sens este mierea boi de salcâm. Prețul acesteia a scăzut semnificativ, de la 35 de lei la aproape 22 de lei. Această scădere este de aproximativ 35%.

„Singura ieșire din aceasta situație ar fi introducerea unei taxe pentru mierea care nu provine din Comunitatea Europeana, după cum procedează țarile nordice pentru a-și proteja produsele agricole. Noi ar trebui sa facem acest lucru măcar pentru mierea care este adusa din Ucraina sau China”, a explicat reprezentantul stuparilor din județul Hunedoara, conform Agrofood .