Infofinanciar > Info > Tinerii pot primi un ajutor de 350 de lei pe lună. Cererile trebuie depuse până pe 31 mai
Info

Tinerii pot primi un ajutor de 350 de lei pe lună. Cererile trebuie depuse până pe 31 mai

studenti 250 de lei (sursă foto: dailybusiness.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat recent lansarea unui nou program de ajutor. Acesta este destinat facilitării accesului unor grupuri defavorizate de elevi, de pildă, cei din mediul rural, la învățământul superior.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat recent lansarea programului „Primul student din familie“. Programul prevede că elevii pot beneficia de diverse măsuri dedicate creșterii accesului la studii universitare. Printre acestea se numără și creșterea burselor sociale sau de merit.

Programul anunțat de MIPE este lansat în parteneriat cu Ministerul Educației, programul Primul student din familie. Inițiativa este menită să crească accesul elevilor de liceu în învățământul superior. Respectiv să acorde sprijin tinerilor care vor să urmeze o facultate.

Câți bani se pot primi

Într-o primă etapă, instituțiile de învățământ pot cere bani de la stat pentru susținerea tinerilor. Sumele sunt destinate suplimentării burselor de merit sau sociale acordate acestora. Cereril de finanțare pot fi depuse până pe data de 31 mai 2024.

Ghidul solicitantului pentru programul Primul student din familie are prevederi clare în acest sens. Astfel, pe perioada participării la activitățile acestuia, elevii și studenții pot beneficia de suplimentarea burselor. Suma cu care se majorează este 350 de lei/lună.

Primul student din familie face parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar. Conform Legii nr. 199/2023 a învățământului superior, inițiativa va fi finanțată printr-un apel din cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO) 2021 – 2027 și de la bugetul de stat.

Proiectele din cadrul apelurilor PEO pot fi depuse de:

– instituții de învățământ superior de stat și particulare.

– unități de învățământ preuniversitar de stat. Dar doar în parteneriat cu instituții de învățământ superior de stat și particulare.

Cine poate beneficia de ajutor

Programul Primul student din familie vizează acordarea de ajutor, în mod special, elevilor din grupurile subreprezentate ori defavorizate. Măsurile de sprijin includ și consilierea participanților în tranziția de la liceu la universitate.

Programul vizează, în principal, tinerii din mediul rural. În aceste cazuri, probabilitatea ca benficiarii să fie primii din familie care urmează cursurile unei instituții de învățământ superior este cu mult mai mare decât în cazul celor din mediul urban.

Măsurile de ajutor incluse în programul de creștere a accesului la studii universitare prevăd:

– măsuri de tip “punte”, pentru sprijinirea tranziției la studiile universitare, începând cu clasa a XI-a.

– măsuri pentru combaterea reducerii abandonului universitar în rândul studenților proveniți din familii cu un nivel scăzut de educație.

– măsuri dedicate accesibilizării instituțiilor de învățământ superior. Acestea includ achiziția de echipamente IT și dezvoltarea de instrumente specifice proceselor educaționale pentru studenții cu dizabilități, potrivit avocat.net.