Infofinanciar > Info > Tichete sociale în format electronic! Cine va beneficia de acest serviciu
Info

Tichete sociale în format electronic! Cine va beneficia de acest serviciu

impact.ro
Credit imagine: impact.ro

Vești bune pentru o categorie de cetățeni. Persoanele cu handicap accentuat sau grav vor dispune de tichete valorice și în format electronic. Astfel, vor obține cu mai mare ușurință gratuitate pentru transportul interurban.

Deocamdată, acest proiect de ordonanță se află în dezbatere publică. Va intra în vigoare după ce este aprobat în Parlament și promulgat de Președinte.

Cum funcționează voucherele

Persoanele al căror handicap este evaluat ca fiind accentuat sau grav pot solicita gratuitatea transportului, în temeiul Legii 448/2006, Articolul 22:

„(1) Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, în limita a 12 călătorii dus-întors pe an calendaristic.
(2) Beneficiază de prevederile alin. (1) şi următoarele persoane:
a) însoţitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezenţa acestora;
b) asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav.
(3) Persoanele cu handicap accentuat beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu tren clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, în limita a 6 călătorii dus-întors pe an calendaristic.
(4) Beneficiază de prevederile alin. (3) şi însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, numai în prezenţa acestora.
(5) Persoanele cu afecţiuni renale care necesită hemodializă în alte localităţi decât cele de domiciliu beneficiază de gratuitatea transportului interurban şi peste limita prevăzută, la alegere, cu tren clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, în funcţie de recomandarea centrului de dializă.
(6) Beneficiază de prevederile alin. (5) şi asistenţii personali sau însoţitorii persoanelor cu handicap care necesită hemodializă.
(7) Sumele aferente drepturilor prevăzute la alin. (1)-(6) se asigură din bugetul de stat prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap.
(8) Modalitatea de acordare a gratuităţii şi cuantumul acesteia se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.”

Articolele referitoare la autoturisme

Articolele 26 și 27 tratează în mod explicit și problema transportului cu autoturismul de mici dimensiuni:

Articolul 26

Persoanele cu handicap fizic grav şi accentuat beneficiază de scutire de la plata taxelor vamale şi a accizelor, după caz, pentru introducerea în ţară, o dată la 5 ani, la alegere, de motociclete, motorete sau autoturisme, adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap, pentru folosinţă proprie.

Articolul 27

Persoanele cu handicap, deţinătoare de autoturisme adaptate handicapului, precum şi persoanele care le au în îngrijire beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale, prevăzut în Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare.”

Metodele prin care pot beneficia de această facilitate sunt decontul, bonurile de carburant (pe suport de hârtie) sau bonurile valorice (eliberate în format electronic).

Deși decontului și bonurilor fizice li se adaugă suportul electronic, schimbările sunt doar la nivel de metodă. Altfel, cuantumul dedicat inițiativei rămâne același: 1500 lei pe an pentru persoanele cu handicap grav, respectiv, 750 lei pe an pentru indivizii cu dizabilitate accentuată.

În schimb, o adăugire bine-venită este aceea care se referă la proprietarul autoturismului. Legea 448/2006 nu mențiunea sub nicio formă situația în care vehiculul ar fi aparținut unei rude sau altui tip de însoțitor al persoanei cu handicap.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.