Infofinanciar > Info > Tichete cadou de 300 de lei! Cine va primi bani în plus de la 1 iunie
Info

Tichete cadou de 300 de lei! Cine va primi bani în plus de la 1 iunie

bani ajutor de la stat (sursă foto: playtech.ro)
Sursă foto: playtech.ro

Legea prevede că angajatorii pot acorda salariaților tichete cadou, în valoare de maxim 300 de lei per angajat, în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie. Conform legislației muncii în vigoare, angajații pot primi de la angajatori cu diverse ocazii – inclusiv pentru 1 Iunie, Ziua Copilului – tichete cadou. Acestea sunt considerate venituri neimpozabile dacă valoarea lor nu depășește suma de 300 de lei per angajat.

Cadourile în bani sau în natură, categorie în care sunt incluse și tichetele cadou, pot fi acordate în următoarele cazuri:

– cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

– cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

– cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Mai mulți bani de la 1 iunie

„Cadourile oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie prevăzute în contractul de munca în suma de 300 lei/persoana nu sunt impozabile și taxabile cu impozit pe venit și contribuții sociale”, potrivit art. 142 (lit. b) din Codul fiscal.

Condițiile pentru ca veniturile suplimentare să nu fie impozabile și să nu intre în calculul contribuțiilor sociale, cadourile trebuie să fie acordate numai angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie. Totodată, aceste cadouri trebuie menționate în contractul de muncă ori în regulamentul intern.

Tichetele cadou au un tratament fiscal special

Tichetele cadou, la fel că și tichetele de masă și de creșă, sunt supuse unui anumit tratament fiscal privind plata impozitului și a contribuțiilor sociale obligatorie, în funcție de suma totală în care sunt acordate salariaților.

Potrivit Legii 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou și a tichetelor de creșă, tichetele cadou reprezintă bonuri valorice emise de către unitățile care desfășoară activitate în baza obținerii unei autorizații de la Ministerul Finanțelor Publice. Ele pot fi utilizate de către angajatori pentru campanii de marketing, studiul pieței, promovarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă și publicitate, dar și pentru cheltuieli sociale.

Conform Normelor metodologice de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 193/2006 angajații persoane fizice care desfășoară o activitate într-o relație de angajare, în baza unui raport de muncă reglementat de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sau de o lege specială, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinațiile sau evenimentele care se încadrează în cheltuielile sociale. Angajatorii acordă angajaților proprii tichete cadou, în limita sumei prevăzute în bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, într-o poziție distinctă de cheltuieli denumită „Tichete cadou” pentru cheltuieli sociale.

Angajații pot beneficia și de tichete culturale

Conform unui ordin care a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, valoarea tichetelor culturale care se acordă lunar sau ocazional salariaților, se va majora.

Potrivit art. 21 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare, tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale, cum ar fi: abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, parcuri tematice, cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme etc.

Valoarea acestor tichete, cu care angajații care le primesc pot achita contravaloarea bunurilor și serviciilor culturale, urmează să se majoreze ajungând la 200 lei/lună și la 400 de lei pentru cele acordate ocazional, conform romaniatv.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.