Infofinanciar > Info > S-a dat amnistie fiscală pentru tichetele cadou! Cum poate fi obținută și cine se încadrează
Info

S-a dat amnistie fiscală pentru tichetele cadou! Cum poate fi obținută și cine se încadrează

Vouchere, Sursă foto: Playtech
FOTO: playtech.ro

Subiectul tichetelor cadou au reprezentat subiectul unor dezbateri între mediul de afaceri și autoritatea fiscală. Principalul motiv al dezbaterilor a constat în acordarea tichetelor cadou altor persoane decât cele angajate în cadrul firmelor.

Deloitte atrage atenția asupra faptului că o parte din angajatori au reîncadrat beneficiile obținute din ”alte surse” în ”venituri obținute din salarii”, stabilindu-se astfel impozite și contribuții suplimentare la care se adaugă dobânzi și penalități aferente în sarcina companiilor care le-au acordat.

Ce prevede amnistia fiscală în acest caz

Prin urmare, au fost cazuri în care sumele impuse au dublat costul efectiv al tichetelor respective, atenționează reprezentanții Deloitte.

„Inițial, legislația fiscală reglementa tratamentul fiscal al tichetelor cadou acordate angajaților altei companii drept venituri din alte surse, supuse doar impozitului pe venit cu reținere la sursă, existând inclusiv materiale emise de autoritățile fiscale care confirmau acest aspect.

Cu toate acestea, interpretând în sens contrar legislația fiscală privind impozitarea tichetelor cadou, inspectorii au stabilit că acestea ar reprezenta venituri salariale, în anumite situații, chiar și în lipsa unei relații contractuale de muncă între emitentul tichetelor și beneficiarul lor”, se precizează în materialul de opinie al experților Deloitte.

În urma acestor neconcordanțe și pentru corectarea acestora, în 2024 februarie 2023, a fost adoptată Legea nr. 43/2023 care stipulează anularea obligațiilor fiscale principale și accesorii stabilite în astfel de cazuri.

Beneficiarii amnistiei fiscale se împart în două categorii principale. Prin urmare, amnistia se aplică entităților juridice în sarcina cărora autoritățile fiscale au stabilit diferențe de obligații apărute în urma reîncadrării veniturilor provenite din tichete cadou în categoria veniturilor de natură salarială.

Cine poate beneficia de amnistia fiscală

Pe de altă parte, acestea se pot aplica și entităților juridice care au acordat beneficii sub forma tichetelor cadou altor persoane decât angajaților lor, dar pentru care nu s-a emis o decizie de impunere. În acest caz, legea amnistiei limitează dreptul autorităților fiscale de a emite în viitor decizii de impunere pentru perioade fiscale anterior datei de 31 decembrie 2020 inclusiv.

Actul normativ stipulează faptul că exonerarea poate fi aplicată doar pentru veniturile obținute din tichetele cadiu obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii lor și care au fost încadrate în categoria veniturilor din alte surse. Astfel, fiecărui contribuabil îi revine sarcina de a-și analiza cu atenție situația pentru a observa dacă se încadrează în condițiile legii.

Specialiștii de la Deloitte, precizează că în cazul în care obligațiile fiscale au fost achitate la intrarea în vigoare a legii, actul normativ stipulează dreptul contribuabililor de a cere restituirea sumelor respective prin depunerea unei cereri în acest sens la organul fiscal, în limita termenului de prescripție de 60 de luni se calculează începând cu data intrării în forță a legii, potrivit adevarul.ro.

„În concluzie, legea este binevenită, dar mai rămân câteva aspecte care trebuie clarificate de către autorități, întrucât amnistia prevăzută de acestea nu acoperă toate implicațiile tratamentului fiscal aplicabil tichetelor cadou. Spre exemplu, rămâne încă de clarificat dacă vor intra sub incidența acestei amnistii persoanele juridice care nu au tratat tichetele cadou drept venituri din alte surse (au aplicat alt tratament fiscal) sau cele care nu au acordat astfel de beneficii, ci au optat pentru acordarea de vouchere pentru magazinele online”, se arată în raportul emis de Deloitte.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.