Infofinanciar > Lumea la zi > THE NEW YORK TIMES: Ultimele sancțiuni ale Rusiei impuse unor americani vizează adversari ai lui Trump. Aliați la Moscova?
Lumea la zi

THE NEW YORK TIMES: Ultimele sancțiuni ale Rusiei impuse unor americani vizează adversari ai lui Trump. Aliați la Moscova?

Donald Trump si Vladimir Putin Sursa foto dreamstime.com
Foto: dreamstime.com

Ripostând la sancțiunile Statelor Unite, Rusia și-a mărit lista americanilor sancționați, dar uimitor este faptul că președintele Vladimir V. Putin îi consideră pe unii adversari ai fostului președinte Donald J. Trump ca fiind și ai săi.

Printre cele 500 de persoane cărora li s-au impus restricții de deplasare și financiare, s-au numărat și Letitia James, procuror general din New York, care l-a dat în judecată pentru fraudă, și Jack Smith, consilier special în Departamentul Justiției, care investiga demersurile sale de a schimba rezultatul alegerilor din 2020, dar și modalitățile prin care el a încercat să se folosească de o serie de documente secrete după ce și-a părăsit funcția.

Nume grele

Brad Raffensperger, secretar de stat în Georgia, care a respins eforturile lui Trump de a găsi suficiente voturi ca să schimbe rezultatul alegerilor, se regăsește și el pe listă.

La fel ca locotenentul Michael Byrd, un ofițter al Poliției Capitoliului, care, pe data de 6 ianuarie 2021, l-a împușcat pe Ashli Babbitt, un protestatar pro-Trump.

Niciunul dintre ei nu are de-a face cu politca Rusiei, iar principalul motiv pentru care au intrat în obiectivul Moscovei ar fi doar din cauză că Trump i-a criticat.

Fără argumente

Ministerul rus de Externe nu a oferit niște precizări clare în privința motivelor care au dus la includerea lor pe listă, dar a subliniat că, printre cei vizați, sunt „o serie de persoane din guvern și birouri legislative care sunt direct implicate în persecutarea disidenților înaintea așa-zisei luări cu asalt a Capitoliului”.

Chiar în această lună, Trump a încercat ‚să rescrie’ evenimentele din ziua respectivă, promițând grațierea protestatarilor condamnați în cazul în care va ajunge să-și exercite un al doilea mandat. El a refuzat totodată să se angajeze în sprijinul Ucrainei în războiul ei împotriva Rusiei dacă va fi ales din nou președinte, afirmând în schimb că va căuta să fie un mediator între Kiev și Moscova.

Efecte puține

E de presupus că sancțiunile Rusiei vor avea un mic efect asupra dlor James, Smith, Raffensperger sau asupra locotenentului Byrd, având în vedere că despre niciunul dintre ei nu se știe că ar avea active în Rusia sau ar intenționa să se deplaseze acolo.

Reffensperger a răspuns unui mesaj de pe Twitter al lui Gabriel Sterling, șeful său, scriind următoarele: „O mare onoare pentru @GaSecofState Raffensperger. E unul dintre sutele de americani interziși în Rusia de către Vladimir Putin. Asta înseamnă că Brad face treabă bună”.

Bref, pentru unii, astfel de sancțiuni sunt onorante. Partea ciudată este că așa se crede și la Moscova, când vine vorba despre sancțiunile SUA