Infofinanciar > Lumea la zi > The Hill: Negocieri economice vitale în Indo-Pacific. Cum pot fi refăcute lanțurile mondiale de aprovizionare
Lumea la zi

The Hill: Negocieri economice vitale în Indo-Pacific. Cum pot fi refăcute lanțurile mondiale de aprovizionare

Evergreen indo-pacific sursa foto Hindustan Times
Sursa foto: Hindustan Times

În contextul în care lumea s-a confruntat cu penurii fără precedent, de la echipamente de protecție personală și semiconductori auto până la grâu și ulei de floarea-soarelui, în mijlocul pandemiei și al războiului din Ucraina, reziliența lanțului de aprovizionare a devenit o prioritate urgentă atât pentru întreprinderi, cât și pentru guverne. 

 În plus, privind în perspectivă, concentrarea materiilor prime critice, esențiale în special pentru tehnologiile ecologice și digitale, supune lanțurile de aprovizionare ale tehnologiilor emergente unui potențial risc geopolitic. 

Avem nevoie de cooperare 

Printr-o serie de șocuri recente ale lanțului de aprovizionare, lumea a învățat lecții importante: Nicio țară nu este imună la ele și nici nu le poate gestiona singură. Numai prin cooperare internațională, în special între țările cu mentalități similare, țările pot îmbunătăți rezistența lanțului de aprovizionare și securitatea economică în avantajul sistemului economic global. 

Una dintre cele mai promițătoare inițiative internaționale de abordare a vulnerabilităților lanțului de aprovizionare prinde contur acum, odată cu negocierile privind Cadrul economic indo-pacific (IPEF). Inițiat de administrația Joe Biden în mai 2022, IPEF servește drept proiect pentru intensificarea angajamentului economic al SUA în regiune cu 14 țări participante. 

Pilonul său privind lanțul său de aprovizionare a câștigat o atenție semnificativă, deoarece urmărește să creeze un nou cadru de cooperare internațională pentru consolidarea rezilienței, un domeniu abordat doar parțial în acordurile comerciale convenționale. IPEF oferă un cadru de gândire inovatoare cu privire la normele și mecanismele de cooperare care pot contribui la evitarea în viitor a întreruperilor lanțului de aprovizionare, completând acordurile comerciale existente, cum ar fi Acordul cuprinzător și progresiv pentru parteneriatul transpacific (CPTPP) și Acordul de parteneriat economic regional cuprinzător (RCEP). 

Se pare că negociatorii IPEF înregistrează progrese în discuțiile lor privind lanțul de aprovizionare, existând posibilitatea de a anunța anumite acorduri de recoltă timpurie, precum un mecanism de gestionare a crizelor, în jurul reuniunii miniștrilor responsabili pentru comerț din cadrul Cooperării Economice Asia-Pacific de la sfârșitul lunii mai. Acest progres este încurajator și va stabili agenda pentru alte rezultate viitoare. 

Cu toate acestea, pentru ca IPEF să devină o inițiativă eficientă și reciproc avantajoasă pentru lanțul de aprovizionare, guvernele ar trebui să fie ambițioase și creative, pornind de la lecțiile învățate în ultimii ani.  

Este încurajator faptul că negociatorii IPEF elaborează mecanisme de avertizare timpurie în cazul unor potențiale penurii și întreruperi, precum și pentru a lucra în mod colectiv în timpul crizelor. Acest lucru va necesita un schimb de informații în timp util între întreprinderi și guverne. 

Țările vor putea explora idei îndrăznețe și creative 

Găsirea unui echilibru corect între schimbul de informații comerciale relevante și protejarea vieții private și a confidențialității este crucială pentru a obține sprijinul sectorului privat. Țările sunt foarte interesate de un mecanism colectiv de răspuns la crize. În acest sens, ar trebui explorate idei creative și îndrăznețe, cum ar fi adaptarea sistemului de schimb valutar financiar la o versiune pentru lanțul de aprovizionare. 

Acest lucru ar permite țărilor să acceseze stocurile și resursele excedentare din cadrul rețelei IPEF în timpul crizelor de aprovizionare cauzate de șocuri externe sau de constrângerile economice. De asemenea, se va dovedi valoroasă elaborarea unor norme OMC-plus pentru a descuraja restricțiile la export și pentru a facilita procedurile vamale și circulația transfrontalieră esențială a produselor și a persoanelor. 

În cele din urmă, conectivitatea lanțului de aprovizionare și oportunitățile de coinvestiție pot aduce beneficii semnificative membrilor IPEF din țările în curs de dezvoltare. Un forum privind conectivitatea lanțului de aprovizionare în cadrul unui parteneriat public-privat poate contribui la identificarea unor potențiale oportunități de parteneriat și coinvestiție în lanțul de aprovizionare, stabilind în același timp un sistem de mediatori pentru lanțul de aprovizionare care ar oferi un ghișeu unic eficient pentru soluționarea problemelor specifice cu care se confruntă întreprinderile. 

Dincolo de o abordare la nivel sectorial, activitatea IPEF ar trebui să se concentreze, de asemenea, asupra inițiativelor pilot specifice sectorului în domenii strategice cheie, cum ar fi mineralele și materialele critice – inclusiv litiul, nichelul, cobaltul și pământurile rare. Aceste resurse sunt importante din punct de vedere economic și geopolitic, iar diversificarea este necesară de urgență din cauza nivelurilor actuale ridicate de concentrare a pieței. 

Elaborarea unei cartografieri a lanțului de aprovizionare la nivelul IPEF pentru mineralele și materialele critice, raționalizarea și armonizarea reglementărilor și standardelor și explorarea unui nou sistem de schimb pentru aceste resurse în timpul crizelor pot crea beneficii tangibile pentru țările IPEF. Recomandăm, de asemenea, ca Washingtonul să negocieze acorduri similare privind materialele și mineralele critice cu membrii IPEF interesați, cum ar fi cel încheiat recent cu Japonia, care le face eligibile pentru credite fiscale pentru vehiculele electrice în temeiul Legii privind reducerea inflației, potrivit The Hill.

Urmărirea și punerea în aplicare a acestor sugestii reprezintă o întreprindere de anvergură care nu se poate realiza peste noapte. În schimb, ar putea fi abordată în etape. În acest an, accentul ar trebui pus pe rezultate la nivel sectorial, iar anul 2024 ar trebui să fie dedicat activității detaliate, specifice fiecărui sector, privind materialele și mineralele critice, asigurându-se în același timp că mecanismele de cooperare funcționează eficient și abordează problemele în timp real. În timp, ar trebui să se ia în considerare și o componentă de acces la piață. 

Pilonul IPEF privind lanțul de aprovizionare reprezintă o oportunitate binevenită pentru Statele Unite și partenerii săi regionali de a remodela și consolida rețelele regionale ale lanțului de aprovizionare prin intermediul unui acord economic de nouă generație. Toți membrii IPEF au de câștigat prin crearea unor lanțuri de aprovizionare mai rezistente și mai sigure, iar activitatea lor poate servi drept model pentru alte acțiuni colective în acest domeniu. 

Han-koo Yeo este fostul ministru al comerțului din Republica Coreea și membru distins al Asia Society Policy Institute. Wendy Cutler este vicepreședinte la Asia Society Policy Institute.