Lumea la zi

THE HILL: Multe voci ale opiniei publice pun sub semnul întrebării capacitatea cognitivă a lui Joe Biden. Al 25-lea amendament.

Joe biden sursă foto cnn.com
sursă foto cnn.com

Publicația americană The Hill a distribuit un studiu al cercetătorului rezident Merrill Matthews, cu privire la starea judecății lui Joe Biden. Conform acestuia,  rațiunea președintelui american sunt puse sub semnul întrebării.

Marrill Matthews este cercetător rezident al Institutului pentru Inovare Politică, un ,,think tank” de politici publice bazat pe cercetare.

Pentru SUA, se apropie momentul în care țara va trebui să poarte o discuție serioasă despre un subiect foarte incomod: sănătatea mintală a președintelui Joe Biden.

Amendamentul 25

Este o soluție de rezervă pe care partidele stânga și mass-media au impus-o publicului în timpul administrației lui Donald Trump. Afirmațiile potrivit cărora președintele Trump nu era apt din punct de vedere mental pentru această poziție și trebuia să fie înlăturat din funcție au început cu adevărat imediat după inaugurarea sa în 2017, conform thehill.com.

Până în ianuarie 2018, întrebările privind ,,aptitudinea mentală a lui Trump pentru îndatoririle grele ale președinției” l-au determinat pe acesta să îi ceară medicului său să îi administreze un test cognitiv. Membrii Congresului au solicitat chiar Serviciului de cercetare al Congresului, care nu este partizan, să ofere o prezentare generală a istoriei, scopului și procesului de revocare a unui președinte prin cel de-al 25-lea amendament.

În decembrie 2019, 350 de psihiatri și alți profesioniști din domeniul sănătății mintale au semnat o petiție în timpul primului fiasco al democraților privind destituirea, susținând că sănătatea mintală a lui Donald Trump se deteriora rapid. Iar acuzațiile au căpătat o urgență reînnoită imediat după alegerile din 2020 și după revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu, potrivit publicației americane.

Democrații chiar au încercat, dar au eșuat, să înființeze un „organism de evaluare a dizabilității prezidențiale” în 2017 pentru a ajuta la procesul de destituire.

Conform lui Merrill Matthews, aceste eforturi nu au dus nicăieri. ,,Într-adevăr, Trump poate fi imprevizibil, capricios, temperamental, indisciplinat și, ocazional, de-a dreptul grosolan”, potrivit celor care au lucrat sub comanda sa. Cercetătorul subliniază că multe dintre aceste caracteristici au mai fost auzite când subalternii au fost nevoiți să-și descrie șefii.

Analiza lui Merrill Matthews asupra lui Joe Biden

Matthews spune că problemele lui Biden sunt substanțial diferite. A fost remarcat frecvent, după ce ține un discurs, rătăcind ca și cum nu ar ști unde se află sau unde ar trebui să meargă. Cineva se grăbește, îl ia de braț și îi indică direcția corectă.

Uneori este lucid și stăpân pe sine, dar alteori pare nedumerit și confuz. Cercetătorul spune că acesta nu este un comportament neobișnuit pentru cineva care împlinește curând 80 de ani. Dar, el subliniază că Biden nu e un simplu american – este președintele Statelor Unite ale Americii. ,,Dacă declinul mental există, acesta probabil, se va agrava pe parcurs”, evidențiază Matthews.

Cum ar funcționa o revocare în baza celui de-al 25-lea amendament?

Amendamentul a fost propus de Congres în 1965 și ratificat de către state în 1967. În timp ce articolul II, secțiunea I, clauza 6 din Constituția SUA spune că vicepreședintele își va asuma ,,puterile și îndatoririle” președinției în cazul în care președintele este ,,incapabil” de a exercita funcția, amendamentul nu definește ce înseamnă incapacitate. Președintele Eisenhower a avut o serie de probleme de sănătate, așa că el și vicepreședintele de atunci, Nixon, au elaborat un aranjament pentru situațiile în care Nixon ar putea fi nevoit să preia conducerea.

După asasinarea președintelui Kennedy în 1963, Congresul a adăugat mai multă specificitate condițiilor și procesului de transfer de putere din Constituție, de unde și cel de-al 25-lea amendament.

Amendamentul are patru secțiuni. Prima reafirmă faptul că vicepreședintele devine președinte în cazul decesului sau demisiei președintelui. A doua prevede înlocuirea vicepreședintelui în cazul în care această funcție devine vacantă. Cea de-a treia secțiune stabilește modul în care președintele poate transfera voluntar puterea către vicepreședinte, de exemplu în cazul în care președintele este foarte bolnav sau urmează o procedură medicală.

Cea de-a patra secțiune este singura care nu a fost niciodată pusă în aplicare. Aceasta prevede înlocuirea involuntară a președintelui în cazul în care ,,vicepreședintele și o majoritate fie a principalilor funcționari ai departamentelor executive (adică a cabinetului), fie a unui alt organism pe care Congresul îl poate prevedea prin lege” stabilesc că ,,președintele nu este în măsură să își îndeplinească atribuțiile și obligațiile funcției sale”.

Merrill Matthews: Ar face vreodată vicepreședintele Harris un astfel de pas? Mi se pare foarte puțin probabil.

Cercetătorul rezident crede că cea mai probabilă cale ar fi o presiune totală din partea liderilor democrați pentru a-l convinge pe Biden să nu mai candideze pentru realegere. ,,Cât de mult succes ar avea acest efort? Rămâne de văzut. Oamenii aflați în declin mental sunt adesea ultimii care recunosc acest lucru. Dar, așa cum am mai scris aici, partidele politice nu au puterea de a împiedica pe cineva să candideze, mai ales un președinte în funcție. Așadar, dacă liderii democrați consideră că Biden nu este în stare să candideze din nou, ar putea folosi prevederea celui de-al 25-lea amendament ca pârghie pentru a-l determina să accepte.”, conform lui Matthews.

Studiul cercetătorului arată că niciun republican sau democrat nu speră că se va ajunge la așa ceva. ,,Trăim într-o perioadă foarte periculoasă, în care autoritarii necinstiți caută să își extindă influența și puterea, mai ales dacă percep un președinte american slăbit. Democrații au petrecut patru ani fluturând steagul celui de-al 25-lea amendament împotriva lui Donald Trump, în principal pentru că nu le plăcea de el sau de politicile sale. A fost un exercițiu inutil care a înfuriat și mai mult și a divizat țara. Dar s-ar putea să vină ziua în care țara va trebui să apeleze la secțiunea 4 a celui de-al 25-lea amendament pentru binele națiunii” a concluzionat Merrill Matthews pentru publicația The Hill.