Lumea la zi

The Hill: Cum arată harta sănătății în Statele Unite! În ce state trăiesc cei mai bolnavi americani

sanatate america sua nyt.com
sursă foto: nyt.com

O nouă analiză a unei prestigioase instituții evidențiază disproporționalități geografice acute în ceea ce privește rezultatele în materie de sănătate. Raportul a clasificat cele mai sănătoase și cele mai puțin sănătoase state din America pe baza ratelor de fumători adulți, obezitate, consumul excesiv de alcool, speranța de viață și alți factori legați de stilul de trai de zi cu zi.

Un nou raport realizat de instituția medicală NiceRxscoate în evidență diferențele majore privind sănătatea populației la nivelul întregului stat american. Cercetătorii au constatat astfel că Washington și Massachusetts sunt primele două cele mai sănătoase state din țară, obținând scoruri de 8,4 și, respectiv, 8,36 dintr-un total de 10. Acestora le urmează Utah și Vermont care s-au clasat fiecare pe locul al treilea cu un scor de 7,94, scrie publicația The Hill.

În urma primelor patru state s-au clasat Connecticut, Colorado, New York, New Hampshire, California și, respectiv, Oregon. La polul opus se află statele Louisiana, Mississippi, Alabama, Kentucky și Virginia de Vest. Din cauza lipsei de date privind mai mulți factori, statul New Jersey nu a fost inclus în rezultatele finale ale studiului.

Cei mai sănătoși americani stau în Washington

Peste 23 la sută dintre cei chestionați în Washington au declarat că au o „sănătate excelentă”, iar populația statului are o speranță medie de viață de până la 80 de ani. În 2021, speranța medie de viață în întreaga SUA a fost măsurată la 76,6 ani, datorită în parte scăderilor semnificative înregistrate în timpul pandemiei provocate de COVID-19.

Washington, Connecticut, California, Massachusetts, Colorado și New Hampshire se întâmplă, de asemenea, să se afle printre primele 10 cele mai bogate state din țară începând cu anul 2021, pe baza venitului mediu pe gospodărie.

Ratele de obezitate s-au bazat pe măsurători auto-raportate, în timp ce factorii suplimentari au inclus numărul de rezidenți care caută cursuri de fitness, procentul de adulți care fac exerciții fizice în mod regulat și obișnuința consumului de fructe și legume.

Săracii și bolnavii

Ratele de boli cronice au fost concentrate în mod istoric în regiunea de sud-est a Americii și afectează în mod disproporționat populațiile minorităților rasiale și etnice din aceste state. Alabama, Virginia de Vest, Kentucky, Louisiana și Mississippi se numără printre statele cu cele mai mari rate de sărăcie, subliniind relația dintre statutul socio-economic scăzut și sănătatea precară.

Obezitatea este un factor de risc cheie care contribuie la bolile cronice, inclusiv la bolile cardiovasculare și la diabetul de tip 2. Începând cu anul 2020, datele CDC arată că 35 % dintre adulți sunt obezi în 16 state, printre care Alabama, Louisiana, Mississippi și Virginia de Vest.

Ce măsuri ia statul american?

Mai mulți factori contribuie la sănătatea personală a indivizilor, inclusiv accesul la o asigurare de sănătate la prețuri accesibile și determinanții sociali ai sănătății (expunerea la poluare, statutul socioeconomic etc.). În acest sens, unele state din sud-estul SUA susțin adoptarea legii privind prețuri accesibile din domeniul sănătății, o lege care este în discuție încă din anul 2010.