Infofinanciar > Info > Termoenergetica nu dă căldură, dar împarte amenzi beneficiarilor pe care-i ține în frig. Poți să dai și 1.000 de lei!
Info

Termoenergetica nu dă căldură, dar împarte amenzi beneficiarilor pe care-i ține în frig. Poți să dai și 1.000 de lei!

amenda, promotor.ro
Foto: promotor.ro

După cum bine se știe și se și simte, în București, Termoenergetica nu se omoară deloc să livreze căldură și apă caldă cetățenilor, iar Administrația dă din umeri a neputință. Acest lucru s-a extins cu mare nesimțire la toate orașele mari ale Patriei.

Și, pentru ca ticăloșia să fie rotunda, Termoenergetica a mai inventat ceva: amenzile pentru debranșarea cu forte proprii de la sitemul de termoficare. Debranșare clandestincă, cum s-ar spune. Ei, o astfel de faptă aduce după sine și o amendă. Amendă care nu este deloc mica. Ea poate ajunge la 1.000 de lei. Și pentru ca lucrurile să fie foate oficiale, Poliția Locală îți aduce la înștiințare ”pedeapsa”.

Explicații

Termoenergetica susține că nu poate sesiza când fiecare bucureștean își taie, „clandestin”, țevile din apartament. Așa că, în loc să își repare sistemul pentru a putea livra căldură și apă caldă, compania se ocupă cu datul de amenzi. Amenda despre care vorbim, poate merge de la 500 la1.000 de lei pentru „deconectarea de la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET)”, așa după cum ne spune Articolului 45 din Legea 325/2006.

Mai mult, cei care aleg să taie țevile pot fi obligați să achite, în continuare, costul încălzirii fără să beneficieze de ea. Nu că până atunci ar fi beneficiat…

Proprietarii care aleg să se debranșeze o fac pentru că drumul oficial este foarte anevoios

Numărul apartamentelor debranșate a crescut mai întâi cu o treime, de la 944 (în 2019), la 1.241 (în 2020). Și s-a dublat apoi, ajungând la 2.568, în 2021.

Documente pentru debranșare

Debranșarea oficială este reglementată prin Legea nr. 325/2006.

În articolul 30 sunt prezentate documentele de care are nevoie proprietarul pentru a încheia contractul cu Termoenergetica: obținerea acordului vecinilor de pe orizontală și verticală și acordul scris al Asociației de Proprietari exprimat prin hotărârea adunării generale.

Atenție, debranșarea nu se poate realiza în timpul sezonului de încălzire și deconectarea poate fi efectuată doar de către operatorul care are și calitatea de furnizor. Debranșarea se va face în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după ce se verifică documentele care dovedesc îndeplinirea condițiilor cumulative impuse.

Articolul nr.32 ne vorbește despre dreptul operatorul serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat de a stabili condițiile tehnice de branșare și debranșare a utilizatorului.

În articolul 45 se menționează faptul că, debranșarea ilegală poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. Articolul nr 47 precizează că aceste amenzi sunt acordate pentru orice „modificare neautorizată de către utilizatori a instalațiilor, utilajelor, echipamentelor și a dotărilor aferente sistemelor de utilități publice.”

Dura lex, sed lex

„În situația în care deconectarea se face cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un alt sistem de încălzire individual, modificarea sistemului de încălzire individual se va face numai cu autorizație de construire, obținută în condițiile legii, care va ține cont de modul individual de evacuare a gazelor de ardere, astfel încât condițiile de mediu din imediata vecinătate să nu fie influențate și să fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat pentru vecini”, se arată în articolul nr. 247 din Regulamentul cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică.

Dar, oare ale cui sunt conductele de apă caldă și căldură din apartamente?

Un reprezentant Termoenergetica a vorbit despre acest subiect și a explicat cine decide ce se întâmplă cu țevile din apartamentele din București.

„Instalaţiile până la contoarele montate în subsolul imobilului, respectiv cele care măsoară energia termică furnizată asociaţiei, sunt în exploatarea companiei. Proprietarul acestor conducte este Primăria Municipiului București.

Instalaţiile existente după aceste contoare aparţin asociaţiei, care are dreptul legal de a impune reguli în cadrul condominiului, asociaţia în calitate de utilizator având obligaţia să exploateze şi să întreţină instalaţiile proprii pentru asigurarea utilizării eficiente a energiei termice”, a transmis Termoenergetica, după cum notează spotmedia.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.