Info

Nicușor Dan, îngropat în datorii! Edilul a cerut credit de 500 de milioane de lei pentru a achita datoria către Termoenergetica

Nicușor Dan - sursa foto - alephnews.ro
sursa foto - alephnews.ro

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, s-a întâlnit astăzi cu mai mulți reprezentanți ai băncilor din România. Subiectul întâlnirii a fost făcut de posibilitatea unui contract de credit în valoare de 500 de milioane de lei, pentru a achita datoria către Termoenergetica. Aceasta a fost cumulată din diferențele între prețul real și tariful stabilit de ANRE.

La începutul acestei luni, publicațiile de presă au transmis că edilul ar fi solicitat ajutor de la Guvern. Nicușor Dan a făcut un apel către Executiv să ajute la alocarea banilor necesari ca municipalitatea să plătească o datorie de 600 de milioane acumulată la Termoenergetica. Această sumă ar fi fost adunată în perioada anilor 2020-2022. Deși primarul Capitalei a spus că subvențiile sunt plătite la zi, a menționat că nu mai este buget pentru acoperirea datoriei suplimentare.

Ce a spus Nicușor Dan?

Nicușor Dan a oferit explicații cu privire la întâlnirea sa cu reprezentanții băncilor. El a susținut că pe masa discuțiilor se află ideea unui împrumut de 500 de milioane de lei, bani care vor fi folosiți în sensul acoperirii unei datorii către Termoenergetica.

„Am avut astăzi (marți – n.r.) o întâlnire cu reprezentanții băncilor cu care am discutat posibilitatea de a contracta un credit de 500 de milioane de lei pentru a putea achita datoria către Termoenergetica reprezentată de diferențele între prețul real și tariful stabilit de ANRE”, a transmis Nicușor Dan, conform antena3.ro.

În contextul în care Guvernul a fost primul pas în sprijinul lui Nicușor Dan, Executivul a reușit să creeze un cadru legal pentru împrumutul Primăriei Capitalei.

„Deși termenul este extrem de strâns, iar suma este destul de mare, sunt optimist că vom găsi soluții în piață pentru a împrumuta acești bani atât de necesari pentru a trece cu bine de această iarnă”, conchide Nicușor Dan.

Guvernul nu va acorda bani pentru căldura bucureștenilor

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că Executivul nu va aloca bani pentru căldura locuitorilor din București. După cum susține acesta, problema încălzirii este mai veche și rezolvarea stătea doar în mâinile lui Nicușor Dan.

„Este o problemă a autorității locale. Primăria municipiului București are în responsabilitate să rezolve această problemă. Ne aducem aminte că eu unul, personal, am chemat încă de anul trecut, de când am preluat guvernarea, Primăria la discuții și instituțiile din sistem pentru a rezolva problema termiei în perioada sărbătorilor de iarnă de anul trecut”, a precizat Ciucă.

Ulterior, acesta a adăugat că Nicușor Dan nu a avut un plan clar prin care să se rezolve situația de la nivelul Capitalei. Mai mult, primarul Bucureștiului ar fi vrut ca plafonul de îndatorare să fie ridicat sau Guvernul să dea bani de la buget.

,,L-am chemat, după aceea, văzând care este situația, pe domnul primar (Nicușor dan – n.r.), împreună cu cei responsabili, să vină la nivelul Guvernului și să prezinte un plan concret prin care putem să rezolvăm această situație de sistem din Capitală.

Până în momentul de față, soluțiile sunt fie să ridicăm noi plafonul de îndatorate, fie să dăm banii de la buget. Or banii de la buget să îi dăm pentru o autoritate locală care putea până în acest moment să rezolve problema, cu certitudine nu îi vom da. Și sunt și alte localități din țară care sunt într-o situație financiară mult mai dificilă decât Capitala”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.