Infofinanciar > Info > Termen limită pentru unii pensionari! Actele trebuie depuse rapid
Info

Termen limită pentru unii pensionari! Actele trebuie depuse rapid

acte pensie infotva.ro
sursă foto: infotva.ro

La sfârșit de an, s-a tras linie și s-a aflat. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) informează că numărul seniorilor din străinătate ce primesc venit lunar și din țară s-a majorat cu aproape un sfert, 23,33%,  în acest an, comparativ cu 2021.

Chiar și așa, românii care se bucură de acest drept și care sunt stabiliți în afara granițelor reprezintă astăzi un procet mai mic de 2% din totalul de peste cinci milioane de pesionari înregistrați la CNPP. Ca să venim totuși și cu cifre mai practice, rotunjit, aproape 85.000 de seniori români au solicitat din partea statului să-și petreacă perioada de pensie în altă țară și, implicit, banii pe care îi primesc lunar să ajungă în statul respectiv, unde locuiesc în prezent.

Dintre acești solicitanți, cei mai mulți sunt stabiliți, potrivit cifrelor oferite de CNPP, în Germania, Ungaria, Spania și Canada. Iar pentru ca aceștia să primească în continuare pensia în străinătate, trebuie să trimită în fiecare an, până la data de 31 decembrie, un certificat de viață.

Cum se mișcă statul în această situație

Jurnaliștii de la Gândul au solicitat din partea reprezentanților Ministerului de Externe, iar din informațiile obținute, până în prezent, cele mai multe certificate de viață pentru obținerea pensiei în străinătate au fost eliberate și analizate de ambasadele și consulatele țării noastre din Spania, Canada, SUA, Italia, dar și Israel.

„Cu privire la certificatele de viață emise de către misiunile diplomatice și oficiile Consulare ale României, din analiza datelor disponibile în sistemele informatice consulare ale MAE rezultă că cele mai multe astfel de documente au fost eliberate de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din Regatul Spaniei, Canada, Statele Unite ale Americii, Republica Italiană și Statul Israel”, au precizat reprezentanții MAE pentru presă.

CNPP mai oferă și alte informații și precizează că în prezent s-au înregistrat români care obțin pensie peste hotare în 61 de state, de peste tot de pe glob. De pe această listă, pentru anul 2021, nu fac parte, însă, Coasta de Fildeș, India, Japonia, Coreea de Sud, Teritoriile Australe Franceze și Virgine Britanice (Insule).

Procedura pensionării în străinătate

Cei de la Gândul, în materialul lor dedicat subiectului, dau exemplu cazul Spaniei și precizează faptul că, la începutul lunii decembrie, Ambasada României din această țară lebtrimite o înștiințare românilor ce s-au stabilit în peninsulă că au obligația să direcționeze către Casa Teritorială de Pensii un document ce să reprezinte certificatul de viață, un act ce se transmite în fiecare an până la data de 31 decembrie.

„Conform termenului comunicat de Casa Teritorială de Pensii, vă reamintim că oficiul consular de la Madrid eliberează certificate de viață, fără programare, tuturor persoanelor interesate. Beneficiarii de pensii se pot prezenta la sediul CG Madrid (din Avenida de la Albufera 319, Madrid) cu documentul de identitate românesc valabil și formularul tipizat pentru a obține acest serviciu gratuit.

În situația în care beneficiarul nu prezintă sau nu transmite certificatul de viață în România până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an, Casa Teritorială de Pensii competentă suspendă drepturile cuvenite titularului, începând cu luna februarie a anului următor. Dacă veți transmite certificatul de viață după expirarea termenului indicat, drepturile cuvenite vor fi reluate în plată de la data suspendării, cu respectarea termenului general de solicitare a drepturilor suspendate”, anunța reprezentanța diplomatică din Spania.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.