Infofinanciar > Info > Terenurile agricole au ajuns la mare preț. Un hectar se vinde și cu 30.000 de euro
Info

Terenurile agricole au ajuns la mare preț. Un hectar se vinde și cu 30.000 de euro

fonduri agricultori (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: Dreamstime

Terenurile agricole sunt tot mai căutate, însă numărul tranzacțiilor este în scădere. Ca urmare a scăderii ofertei, prețurile au început să crească din ce în ce mai mult.

Anul trecut, în primul semestru, Ministerul Agriculturii a autorizat doar șapte tranzacții cu terenurile agricole de peste 30 de hectare fiecare. Valoarea totală a acestora a fost însă de aproximativ 3,6 milioane de euro.

Scăderea ofertei este însă din ce în ce vizibilă în întreaga țară. De exemplu, în judeţul Arad, numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole a scăzut cu 25% în ultimul an. Cu toate acestea, preţurile plătite s-au menţinut la o medie de aproximativ 7.000 de euro pe hectar. Există însă și excepții. În 2023, în zona oraşului Pecica, s-a vândut cel mai scump teren. Prețul a fost de 30.000 de euro pe hectar.

Cu peste 1.200 de oferte mai puțin

Ioan Martin, șeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Arad, a explicat că au fost înregistrate în 2023 3.932 de oferte de vânzare terenuri agricole. Substanțial mai puține decât anult anterior. În 2022 au fost înregistrate 5.147 de oferte de vânzare. Diferența indică o scădere a vânzărilor de terenuri de acest fel cu aproximativ 25% de la un an la altul.

Este adevărat însă că scădere din 2023 survine după ce în anul anterior se înregistrase o creştere de 75% a numărului ofertelor de vânzare.

„Această scădere a numărului de tranzacţii în 2023 era previzibilă. Și cred că va continua, pentru că în ultimii ani s-au vândut foarte multe terenuri. Ne referim mai ales la suprafeţe deţinute de mici fermieri. Acesteae au fost cumpărate de asociaţii agricole mari, care nu sunt interesate să vândă mai departe. Sunt tot mai puţine suprafeţe mici şi răsfirate. Majoritatea celor care au vrut să vândă au făcut-o deja”, a explicat șeful DAJ Arad.

Ioan Martin a precizat că suprafaţa totală care a fost scoasă la vânzare anul trecut a fost de 3.190 de hectare.

Pentru ce se plătesc prețurile mai mari

Potrivit acestuia, în privinţa preţurilor, anul trecut ele au rămas aproximativ la nivelul anului anterio. Valoarea medie a prețului a fost de aproximativ 7.100 de euro pentru hectarul vândut.

„Terenurile din zonele fertile, cum ar fi Sântana, Curtici sau Chişineu-Criş, s-au vândut cu preţuri de 12.000 de euro hectarul. În timp ce terenurile neproductive, mai ales din zona de deal, s-au vândut cu 2.500 – 3.000 de euro hectarul”, a mai precizat directorul DAJ Arad.

Cea mai mare valoare a fost cea a unui teren agricol din zona oraşului Pecica. Valoarea, care este de peste patru ori mai mare decât media se datorează amplasării lângă autostradă. Astfel, preţul din oferta înregistrată la Direcţia Agricolă a fost de 30.000 de euro pe hectar.

Ioan Martin a precizat că un astfel de preţ este rar întâlnit pe piața tranzacțiilor de terenuri agricole. El este oferit, de obicei, pentru terenurile pe care se ridică de obicei construcţii. DAJ Arad nu are informații cu privire la intenţiile cumpărătorului de la Pecica.

Judeţul Arad are o suprafaţă agricolă de 350.000 de hectare, conform dailybusiness.