Infofinanciar > Lumea la zi > Temperaturile extreme afectează industriile. Impactul major asupra economiei mondiale
Lumea la zi

Temperaturile extreme afectează industriile. Impactul major asupra economiei mondiale

Temperaturi ridicate Sursa foto dreamstime.com
Sursă foto: arhivă

Valurile extreme de căldură din timpul verii afectează drastic industriile, iar efectele se măresc în intensitate odată cu creșterea mercurului din termometre.

Vara anului 2024 se anunță a fi caniculară, iar avertizarea vine după ce 2023 a fost considerat cel mai călduros an din istoria măsurătorilor. Investitorii ar trebui să ia în considerare faptul că temperaturile crescute afectează economie și pune în pericol sănătatea populației.

Temperaturile extreme afectează industriile

Chiar dacă impactul este unul imediat, modificările climatice afectează drastic companiile. Temperaturile medii sunt într-o continuă creștere, iar durata și intensitatea își spun cuvântul. Astfel, aceste elemente ridică probleme în rândul multor industrii. Fiind prezent un disconfort foarte ridicat, iar munca în aer liber reprezintă un real pericol. Vremea încetinește o mare parte din activitățile economice.

De cele mai multe ori, canicula poate duce la accidente grave la locul de muncă. De altfel, poate crește costurile îngrijirilor medicale, poate suprasolicita rețeaua electrică, poate reduce producția culturilor. Prin urmare, temperaturile caniculare vin la pachet cu probleme pentru producția economică globală.

După o astfel de perioadă, economia revine la normal odată cu trecerea căldurii. Industriile nu reușesc să recupereze pierderile înregistrate pe timpul caniculei. Pierderile masive înregistrate în urma schimbărilor climatice nu constituie o noutate. Problema temperaturilor sufocante este preconizată pentru viitorul îndepărtat.

Încălzirea globală a adus pierderi enorme

Un studiu Dartmouth publicat în data de 28 octombrie în revista Science Advances a prezentat problema valurilor de căldură mai severe. Astfel economia globală a înregistrat deja pierderi în valoare de mii de miliarde. La începutul anilor 1990 națiunile cele mai sărace și țările care emit cel mai puțin carbon suferă cel mai mult.

Specialiștii au ajuns la concluzia că pierderile din 1992 până în 2013 însumează aproximativ 50.000 de miliarde de dolari la nivel mondial. Cel mai mare impact fiind resimțit în zonele tropicale, care tind spre venituri mai mici.

Fenomenele meteo datorate încălzirii globale au reprezentat 1,5% din produsul intern brut pe cap de locuitor pentru cele mai bogate regiuni ale lumii. Astfel, regiunile cu venituri mai mici au suferit pierderi de 6,7% din PIB pe cap de locuitor.

Studiul mai prezintă faptul că teritoriile bogate din Europa și America de Nord, care sunt printre cei mai mari emițători de carbon, ar putea să beneficieze de perioade cu economie mai prosperă. Economiile altor poluatori majori, cum ar fi China sau India, ar putea fi afectate mai drastic de fenomenele meteo extreme.

Conform datelor Agenției pentru Protecția Mediului aceste valuri au devenit, din ce în ce mai lungi și mai calde. Astfel, sezonul canicular a crescut în ultimele decenii la aproximativ 68,5 zile pe an în 2010 și 72,7 zile pe an, în anii 2020. Temperaturile de căldură sunt mult mai frecvente decât în trecut. Prin urmare produc și mai multe pericole, atât pentru oameni, cât și pentru economie, potrivit adevarul.