Educație financiară

Tehnologia blockchain și legăturile sale cu Bitcoin. Cele două au luat naștere în același timp

sursa foto esri.com
sursa foto esri.com

În ultimii ani, piața criptomonedelor a devinit foarte populară, astfel că veți auzi termenii Blockchain și Bitcoin utilizați în mod interschimbabil. Deși acestea sunt două tehnologii diferite, ele sunt interconectate în mod inerent.

Pentru o viziune clară asupra legăturilor dintre bitcoin și tehnologia blockchain, mai întâi, trebuie să înțelegeți ambii termeni separat.

Care este relația dintre bitcoin și  tehnologia blockchain

Bitcoin este o formă de monedă digitală care este în prezent cumpărată, vândută și cheltuită în multe părți ale lumii. Puteți efectua tranzacții cu bitcoin în afara sistemului bancar tradițional, care presupune ca banii să treacă printr-un intermediar, o bancă. Odată ce trimiteți bitcoin cuiva, tranzacția este transmisă către o rețea de calculatoare care lucrează non-stop. Tranzacția este apoi verificată și confirmată aproape instantaneu. Informațiile referitoare la tranzacția dumneavoastră, precum și la alte tranzacții care implică bitcoin sunt înregistrate și stocate într-un registru public. Registrul public este vizibil pe toate computerele care fac parte din rețea. Toate aceste computere lucrează pentru același scop, verificarea fiecărei tranzacții cu bitcoin.

Fiecare tranzacție este înregistrată în registrul public sub forma unui bloc. O serie de tranzacții formează un blockchain. În special, termenul blockchain este utilizat și pentru a se referi la tehnologia în sine. În timp ce blockchain este seria de tranzacții bitcoin într-un registru public, tehnologia blockchain este tehnologia care este utilizată pentru a înregistra tranzacțiile. Această tehnologie este, de asemenea, denumită pur și simplu blockchain.

În timp ce bitcoin este activul digital (moneda), blockchain este tehnologia pe care este construit bitcoin. Prin urmare, bitcoin este dependent de tehnologia blockchain. Fără blockchain, bitcoin nu ar fi valoros, deoarece nu ar exista o metodă sigură de tranzacționare a acestuia. Blockchain oferă o bază de date verificabilă care asigură că toate transferurile presupuse sunt într-adevăr transferuri. Prin urmare, sunteți protejat împotriva cheltuielilor duble și a fraudei.

Prin intermediul blockchain, computerele distribuite care înregistrează și verifică o tranzacție trebuie să fie de acord că tranzacția este validă înainte ca un nou bloc să poată fi adăugat la lanț. Acest lucru prezintă un nivel de securitate și de protecție care nu a mai fost văzut până acum. Niciun calculator nu poate modifica istoria lanțului. Încrederea acordată de obicei instituțiilor centrale, cum ar fi băncile, în păstrarea unor înregistrări exacte va fi înlocuită în cele din urmă cu un model bazat pe consens. Astfel că, relația dintre blockchain și bitcoin este de mare importanță.

Se sugerează că, deși discursul actual despre blockchain a fost limitat la aplicabilitatea sa în sectorul financiar, acesta va fi utilizat în viitor pentru păstrarea înregistrărilor, acte de proprietate, contracte și informații despre transport. Din acest motiv, mulți comentatori au catalogat blockchain ca fiind o tehnologie perturbatoare.