Infofinanciar > Info > Țeapa chiriilor! La ce trebuie să fie atenți doritorii
Info

Țeapa chiriilor! La ce trebuie să fie atenți doritorii

Sursă foto: imobiliare.ro
sursă foto: imobiliare.ro

Mulți dintre români își iau țeapă atunci când semnează actele de proprietate pentru chirie. Acest fapt se datorează neatenției. Chiar dacă inchirierea unei garsoniere sau a unui apartament pare un proces simplu, este destul de complex dacă nu citești cu atenție.

Proprietarul trebuie să răspundă la toate întrebările pe care i le pune viitorul chiriaș, pentru a evita să se omită anumite detalii importante.

Listă cu reguli

Prin stabilirea unor reguli clare, chiar de la începutul tranzacției, pot fi evitate o serie de probleme sau inconveniente. Este bine să pregătiți o listă cu întrebări pentru proprietar, astfel încât să intrați în posesia cât mai multor informații.

Trebuie să vă asigurați că stați de vorbă proprietarul, ca să vă feriți de orice fel de surprize pe parcursul șederii. Sunt câteva lucruri importante de care ar trebui să țină cont viitorii chiriași, înainte de a semna contractul de închiriere.

Un criteriu important este ca viitorii chiriași să se asigure că pot suține cuantumul chiriei pe care o vor plăti în fiecare lună, fără să neglijeze utilitățile necesare locuirii (apă, electricitate, gaz, internet etc). Stabilirea cu proprietarul a modului în care acesta din urmă primește banii (în cont bancar sau cash) și a intervalului de timp convenit sunt, de asemenea, aspecte foarte importante.

Să se respecte îndatoririle

Este important să întocmim o listă cu informații utile și clare pentru noii locatari, astfel încât să nu fie nevoie să îi deranjăm cu întrebări suplimentare. Aceste precizări trebuie să includă aspecte legate de trimiterea consumului de apă, energie și gaze în zilele specifice ale lunii, data scadentă pentru plata întreținerii, orele de liniște, obiceiurile vecinilor, precum și zonele de parcare disponibile.

De asemenea, este esențial ca noii locatari să fie informați cu privire la programul și locația furnizorilor de servicii în cazul apariției unor situații de urgență, cum ar fi defecțiuni la centrala termică, instalațiilor sanitare, electrice, și alte probleme similare. Toate aceste detalii trebuie discutate și stabilite în mod clar cu proprietarul înainte de ocuparea locuinței, pentru a evita eventuale confuzii sau neplăceri ulterioare.

Contractul de închiriere

Contractul de închiriere are o importanță crucială, fiind singura protecție pentru chiriași în cazul apariției unor situații neplăcute. Din păcate, unii proprietari sunt tentați să evite încheierea acestui document, ceea ce poate duce la evaziune fiscală și consecințe legale grave. Este esențial ca în contract să fie incluse dovadele achitării sumelor convenite de ambele părți, pentru a evita orice ambiguitate sau dispută.

Contractul oferă și chiriașilor o protecție legală, asigurându-i că nu vor fi impuși să plătească pentru reparații nespecificate în scris inițial. De asemenea, el le garantează că nu pot fi evacuați înainte de termenul stabilit și că nu pot fi acuzați în mod nejustificat de dispariția unor bunuri din locuință.

După ce contractul este semnat și încheiat, nicio parte nu mai poate aduce pretenții sau cereri suplimentare. Pentru o siguranță sporită, este recomandabil să existe copii ale contractului, în special în posesia chiriașilor. Astfel, ambele părți sunt protejate juridic și pot conviețui în încredere, respectându-și obligațiile și drepturile stabilite în mod clar prin acest acord, potrivit cancan.ro.

Conform Legii 114/1996, contractul dintre proprietar și chiriaș trebuie să conțină următoarele:

 • adresa locuinței care face obiectul închirierii;
 • suprafața locativă și dotările folosite în exclusivitate și în comun;
 • suprafața curților și a grădinilor folosite în exclusivitate sau în comun;
 • valoarea chiriei lunare, regulile de modificare a acesteia și modul de plată;
 • suma plătită în avans în contul chiriei;
 • locul și condițiile în care se realizează primirea și restituirea cheilor;
 • obligațiile părților privind folosirea și întreținerea spațiilor care fac obiectul contractului;
 • inventarul obiectelor și al dotărilor aferente;
 • data intrării în vigoare și durata contractului;
 • condițiile privind folosința exclusivă și în comun a părților aflate în coproprietate;
 • persoanele care vor locui împreună cu titularul contractului;
 • alte clauze convenite între părți.