Infofinanciar > Info > Taxele și impozitele ar putea să crească! Propunerile FMI
Info

Taxele și impozitele ar putea să crească! Propunerile FMI

taxe (sursă foto: observatornews.ro)
sursa foto: arhiva companiei

Românii primesc vești proaste! Taxele și impozitele ar putea să crească. Autoritățile anunță noi măsuri care vor impune cetățenilor o povară financiară suplimentară. Situația economică actuală este tensionată, cu România înregistrând cea mai mare inflație din Uniunea Europeană timp de trei luni consecutive. Specialiștii avertizează că această tendință ar putea duce la creșterea taxelor și impozitelor pentru a asigura fonduri suplimentare pentru bugetul statului.

Atât Fondul Monetar Internațional, cât și Banca Mondială, au făcut apeluri pentru reforme economice în țară, însă Guvernul a respins aceste sugestii. Propunerile lor includ ajustări ale taxelor și impozitelor pentru a îmbunătăți situația financiară a țării.

Taxele și impozitele propuse de FMI

-impozit progresiv pe venituri;
-impozite locale în funcție de valoarea proprietăților;
-taxă pe mașini;
-eșalonarea recalculării pensiilor;

Taxele și măsurile propuse de Banca Mondială

-10% impozit pentru salariile până în 4.000 de lei brut;
-20% pentru ceea ce depășește 4.000 de lei brut;
-o singură cotă TVA;
-creșterea impozitului pe dividende la 10%;

„Până la anul, probabil că vom scăpa, pentru că asta își doresc guvernanții, să nu mărească impozitele într-un an electoral. Au făcut-o deja înainte de începerea anului. Dar tot ei au spus că, din 2025, se dă milităria jos din pod. Adică vor crește taxele.

Sigur că încearcă să vândă acest lucru ca pe o rezolvare a inechităților, ca pe o chestie bună. Dar noi știm că este ca la Radio Erevan, vor fi poate deduceri, dar într-un sistem fiscal mult mai complicat și cu poveri mai mari decât în prezent”, a explicat analistul economic, Bogdan Glăvan, pentru Antena 3 CNN.

„Eu cred că vor exista presiuni să mergem în direcția impozitării progresive? De ce? Tocmai pentru că poate fi vândută chiar sub această ”pălărie” a poverilor inegale. Deci să plătească bogații, pentru că bogații au de unde. Până când populația va descoperi că, de fapt, ea este carne de tun, și că ea va plăti.

Așa cum au descoperit pensionarii, când li s-au mărit pensiile, că intră sub incidența impozitului provenit. Așa și oamenii cu venituri mai mici vor descoperi, într-un an sau doi, din cauza inflației, că vor plăti cu toții acea treaptă superioară de impozitare și că, de fapt, impozitarea progresivă nu se referă doar la bogați, ci la toată lumea. Asta este, de fapt, păcăleala sub care va fi vândută această politică de impozitare progresivă”, a mai adăugat Bogdan Glăvan, potrivit DailyBusiness.