Infofinanciar > Info > Taxe mai mari pentru români. Pentru ce vor scoate cetățenii mai mulți bani din buzunare
Info

Taxe mai mari pentru români. Pentru ce vor scoate cetățenii mai mulți bani din buzunare

tax
Sursa foto: arhiva companiei

În ultimul timp în cadrul Guvernului este dezbătută o serie de măsuri care ar putea să genereze taxe mai mari pentru români. Măsurile sunt intens discutate aceste zile între premierul României, Marcel Ciolacu, dar și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Scopul discuțiilor care au loc la Palatul Victoria este de a stabili care sunt măsurile fiscale și de când vor fi acestea implementate.

Ce taxe se vor majora?

Apariția acestor schimbări a fost generată în urma anunțului conform căruia o delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI) va sosi săptămâna viitoare la București. Scopul vizitei este de a analiza care este situația financiară a României, în baza articolului 4.

Întâlnirea are loc exact în momentul în care măsurile de austeritate sunt discutate. Conform unor declarații pe care le-a oferit Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, adoptarea măsurilor este extrem de importantă. În cazul în care deficitul bugetar și cheltuielile nu vor fi reduse, România va trebui să ceară ajutorul FMI. În acest caz, situația va fi asemănătoare celei din 2010.

Taxe majorate

În urma acestor măsuri, o serie de TVA-uri vor crește. Efectele acestora vor fi resimțite de toți românii. O creștere de TVA se va înregistra la târguri și la panouri fotovoltaice. Taxa pentru acestea se va majora de la 5% la 9%. Pentru locuințele a căror valoare depășește suma de 120.000 de euro, se va percepe un TVA de 9%. Cu toate acestea, pentru locuințele a căror valoare va trece de acest prag, s-ar putea percepe o taxă de până la 19%. Totodată, taxa pe valoare adăugată pentru transporturile în scop turistic vor crește la 19%.

Și pentru festivaluri, cluburi și activități sportive se va înregistra o creștere a TVA-ului până la 19%. De asemenea, și la produsele montane, bio, tradiționale se va percepe un TVA de 19%. Un lucru pentru care se va mai percepe o taxă pe valoare adăugată sunt produsele cu o concentrație ridicată de zahăr, care va fi tot de 19%.

„Creșterea cotelor de TVA pentru aceste grupuri de servicii va avea un impact direct pentru că, istoric vorbind, de fiecare dată când s-au operat reduceri de TVA, nu au scăzut prețurile în aceeași proporție sau în unele cazuri au crescut.

Iar de fiecare dată când a crescut TVA-ul, au crescut prețurile. Este de așteptat să vedem creșteri de prețuri.

Să spunem că nu avem o variantă finală pentru aceste modificări. Noi așteptăm documentul oficial”, este mesajul pe care l-a transmis analistul economic Gabriel Biriș, în cadrul unei emisiuni de la Antena 3 CNN, conform dailybusiness.ro 

Modificări fiscale

Există și câteva categorii pentru care TVA-ul nu se va majora. Acestea sunt, mai exact, cărțile și încălzirea. Pentru aceste produse taxa pe valoare adăugată se va păstra la valoarea de 5%. Taxa pentru alimente, medicamente și cazarea la hotel va fi de 9%.

Accizele pentru tutun și pentru alcool se vor majora. În urma acestor creșteri este de așteptat ca și produsele să fie mai scumpe la rafturi, informează jurnalul.ro