Infofinanciar > Info > Oferta Statului: 75.000 de lei pentru renovarea locuinţei
Info

Oferta Statului: 75.000 de lei pentru renovarea locuinţei

apartamentul22.ro
Foto: facebook.com

Mai precis, Statul dă de 72.500 de lei pentru renovarea locuințelor, prin Programul Național „Casa eficientă energetic”.

Investiția va consta în modernizarea energetică a locuinței prin lucrări care contribuie la îmbunătățirea performanței energetice.

75.000 de lei pentru renovare

Programul va fi derulat printr-o aplicație web care va fi realizată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Important de știut:

Măsurile vizează doar partea exterioară a clădirilor:

  • izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei;
  • lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși;
  • izolarea termică a acoperișului/planșeului,
  • montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net (doar în cazul proprietarilor vulnerabili, aceștia sunt înscriși în axa 1

Renovarea energetică va cuprinde obligatoriu lucrări care vor asigura o reducere minimă a consumului de energie de 30%. Dar trebuie micșorate și emisiile de CO2.

De când este posibil

Perioada de formulare a Ghidului solicitantului, publicitatea măsurii are ca termen trimestrul al patrulea al acestui an. Derularea apelurilor de proiecte, inclusiv contractarea proiectelor are ca termen trimestrul 3 al anului viitor. Investiția trebuie finalizată până la finalul anului 2026.

Mecanismul de implementare a sistemului de vouchere pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale unifamiliale va avea două axe:

  • Axa I – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică/ instalare panouri fotovoltaice pe clădiri rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor din segmentul vulnerabil de populație (Alocare 267.000.000 euro – 50% din alocarea investiției);
  • Axa II – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice. (Alocare 267.000.000- 50% din alocarea investiției).

Suma exactă

Valoarea voucherului pentru ambele axe ale investiției este stabilită la 70,000 RON pentru partea de renovări asupra clădirii. Un alt voucher se va da pentru toate evaluările tehnice necesare pe parcursul proiectului.

Un cuantum de 2.500 RON pentru ambele axe. Opțional, beneficiarii Axei I pot opta pentru un voucher pentru un sistem fotovoltaic în valoare de 25.000 RON.

PROGRAMUL NAȚIONAL – CASA EFICIENTĂ ENERGETIC oferă finanțări nerambursabile din Fondul pentru mediu destinate  creșterii eficienţei energetice prin efectuarea de lucrări de renovare/modernizare  în locuințele unifamiliale existente,  situate într-un imobil -construcție  cu regim de înălțime maximum 3 etaje  S/D+P+1E, P+2E sau P+1+M, și pentru care există o singură carte funciară.