Infofinanciar > Info > Se majorează taxele! Cât trebuie să plătească elevii pentru a susține probele de Bacalaureat
Info

Se majorează taxele! Cât trebuie să plătească elevii pentru a susține probele de Bacalaureat

bacalaureat (sursă foto: playtach.ro)
sursă foto: arhiva companiei

Recent, echipa de la Ministerul Educației a transmis faptul că au decis să fie majorate tarifele în cazul probelor examenului de Bacalaureat. Prima dată, acest examen să dă gratuit, nu necesită absolut niciun cost. Însă, în cazul celor care nu promovează acest examen din prima, a doua încercare trebuie să fie taxată.

Iar această hotărâre a Ministerului Educației vine chiar în mijlocul perioadei în care elevii de clasa al XII-a dau probleme de bacalaureat. Iar cei care nu reușesc să treacă mai departe în această sesiune vor mai avea încăo șansă în sesiunea din toamnă. Însă, de data aceasta, va fi nevoie de achitarea unei taxe. Iar echipa de la minister a luat decizia ca în anul 2024 să majoreze această taxă.

„Candidații din promoții anterioare, care au susținut în sesiunile anterioare de cel puțin două ori examenul de bacalaureat și care se prezintă la toate probele examenului național de bacalaureat din 2024, achită suma de 464 de lei”, transmite echipa de la minister prin intermediul unui comunicat de presă.

Se majorează taxele

În același comunicat se mai notează și că: „În celelalte cazuri, stabilirea sumei de plată pentru candidații din promoțiile anterioare, care au susținut în sesiunile anterioare de cel puțin două ori examenul național de bacalaureat se face diferențiat, în funcție de numărul probelor pe care le susține candidatul, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare examinării fiecărui candidat, cu aplicarea prevederilor articolelor 3, 4, 36 și 37 din Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat —2011, aprobată prin OMECTS nr.4799/2010 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat 2011, cu modificările şi completările ulterioare, valabilă şi pentru bacalaureatul 2023, conform prevederilor Ordinului ministrului educației nr. 6.156/31.08.2023 privind organizarea și desfăşurarea examenului național de bacalaureat 2024”, scrie romaniatv.net.

Astfel, prețurile în ceea ce reprezintă susținerea probelor de examen petru cea de-a doua sesiune variază, în funcție de județ. În județul Dolj, spre exemplu, fiecare probă necesită un cost de 130 de lei. În Ilfov, tarifele sunt:

  • Proba 1 – 155 de lei;
  • Proba 2 – 155 de lei;
  • Proba 3- 154 de lei.

Calendar Bacalaureat iunie – iulie 2024

După cum s-a menționat anterior, la momentul de față, elevii de clasa a XII-a se aplă acum în perioada de examene și probe pentru Bacalaureat. Este vorba de prima sesiune, între iunie și iulie, iar întreg calendarul arată în felul următor:

  • 17 – 19 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A]
  • 19 – 20 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B]
  • 19 – 21 iunie: Evaluarea competențelor digitale [proba D]
  • 25 – 27 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională [proba C].