Infofinanciar > Lumea la zi > Taxe de drum în Turcia! Românii care pleacă în vacanțe trebuie să fie atenți
Lumea la zi

Taxe de drum în Turcia! Românii care pleacă în vacanțe trebuie să fie atenți

Țara care trebuie să se pregătească de noi creșteri ale inflației
sursa foto: arhivă

Turcia a decis majorarea taxelor pentru poduri și autostrăzi, începând cu data de 15 mai. Direcția Generală de autostrăzi a mărit cu 76% prețul pentru drumurile și podurile publice. Pentru podurile și drumurile construite prin metoda Build-Operate-Transfer, prețurile au crescut cu 50%.

Românii care vor pleca în vacanțe în Turcia cu mașina personală va trebui să scoată bani în plus din buzunar. Taxele pentru drumuri și poduri s-au mărit în această țară, iar românii vor fi nevoiți să plătească dacă vor să își continue drumul.

Taxele sunt destul de mari. Unele ajung și la 399 TL (lire turcești). Iată câteva dintre ele:

Dacă ajungi pe Podul Martirilor sau pe Podul Fatih Sultan Mehmet, vei plăti 24 TL, începând cu 15 iulie. Mai sunt Podul Çanakkale, al cărui preț a crescut de la 295 la 419 TL și Podul Osmangazi, cu o tază de trecere de 399 TL.

În ceea ce privește autostrăzile, taxele intră tot de azi, 15 mai. Pentru autostrada Anatolia, între Instanbul și Ankara, plătești 134 TL pentru autoturisme, iar pe autostrada Istanbul-Izmir plătești o taxă de 984 TL.

Mașinile înmatriculate cu plăcuțe străine

Ca să nu fie penalizate, în cazul vehiculelor cu numere de înmatriculare străine care trec pe autostrăzile și podurile cu taxă din Turcia trebuie ca proprietarii să fie abonați HGS. Și să aibă suficient sold în conturile HGS pentru a acoperi taxele de drum.

Contul HGS poate fi deschis la porțile vamale, sucursalele și agențiile PTT din țară, precum și la sucursalele băncilor. Informații detaliate despre HGS pot fi găsite pe site-ul web www.hgsmusteri.ptt.gov.tr. Proprietarii de vehicule care trec prin autostrăzi și poduri operate de Direcția Generală a Autostrăzilor fără cont HGS sau fără sold suficient în contul HGS, trebuie să deschidă un cont HGS în termen de maxim 15 zile din momentul în care au circulat fără taxă, potrivit Newsweek România.

Turcia, destinația preferată a românilor

Turcia a înregistrat anul trecut aproximativ 1 milion de turiști români. Potrivit Autorității pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA), numărul turiștilor români care au vizitat Turcia în 2023 a crescut cu 11.67% față de numărul celor înregistrați de autoritate în 2022. În 2023 Turcia a găzduit 999.005 români. Iar în 2022 numărul acestora a fost de 886.555.

Printre destinațiile preferate ale românilor se află Instanbul, Antalya sau Mugla. Turcia, printre cele mai preferate destinații ale Europei pentru cultură, artă, gastronomie, ciclism și turismul religios, pe lângă vacanțele la mare, nisip și soare, a cunoscut un an record în 2023. Țara este pregătită să atragă 60 de milioane de turiști. Și să genereze venituri din turism în valoare de 60 de miliarde de dolari până la finalul anului 2024. Prioritizând diversitatea pieței în cadrul strategiilor sale turistice, Turcia își va continua activitățile pe piețele strategice actuale, concentrându-se în același timp și pe alte noi piețe țintă în 2024, scrie și Adevărul.ro