Infofinanciar > Info > Taxa de 10% pentru concediu medical e pe bună dreptate? Medicii de familie se revoltă
Info

Taxa de 10% pentru concediu medical e pe bună dreptate? Medicii de familie se revoltă

Concediu medical, Sursă foto: fisamedicala.ro
Sursa foto Arhiva companiei

Guvernul a decis să îi taxeze pe români pentru concediul medical. Aceștia vor trebui să plătească o taxă de 10%. O astfel de măsură a stârnit revoltă în rândul medicilor de familie.

Această taxă se va aplică până cel puțin pe 12 martie. Este valabilă această dată doar în cazul în care oficialii vor vota pentru eliminarea taxei pe boală. La ultima ședință, coaliția a decis amânarea acestei eliminări. Astfel, sute de mii de români vor fi nevoiți să plătească 10% pentru concediile medicale.

Verificări la medicii de familie

În Senat a fost scos impozitul de 10%. Totuși, eliminarea taxei nu a terminat întreg parcursul legislativ. 

Medicii de familie sunt revoltați de faptul că vor exista controale pentru modul în care sunt emise documentele pentru concediile medicale. Oficialii au anunțat că vor fi verificări pentru a se vedea modul în care aceste acte sunt eliminate.

„Vrem să facem o ordine în România sau vrem să continuăm… Eu v-am spus punctul meu de vedere. Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite? Foarte bine. Să ştiţi că nu le daţi numai din banii mei. Le dăm din banii la toţi. Camera Deputaţilor este independentă, deoarece ea legiferează. Eu nu o să dau o ordonanţă, pentru că aş încălca legea. Eu v-am spus părerea mea personală”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Astfel, Ministerul Sănătății va trimite controale la medici pentru a se stabili dacă actele în cauză sunt justificate sau nu. Mulți români au transmis faptul că această taxă se aplică doar pentru anumite boli, lucru discriminatoriu.

Concediu medical pentru strănutat și dureri de spate

Marcel Ciolacu, premierul României, a transmis faptul că au emise concedii medicale pentru dureri de spate ce au fost în număr de 274.000. De asemenea, 187.000 de concedii medicale au fost date pentru strănutat și răceală.

„Din ce ţin minte, au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi. Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Orice angajat din România are dreptul la maxim 90 de zile pe an. Există posibilitate de a extinde perioada de concediu în funcție de problema care există. Pentru acest caz, trebuie o decizie a comisiei de expertiză a spitalului.

Românii care se duc să-și ia concediu medical de la medicii de familie pot sta acasă doar pentru 7 zile. Aceasta este perioada maximă pentru care se poate emite concediu din partea medicului de familie. Anul trecut, în România, au fost emise peste 3 milioane de acte pentru concedii medicale pentru persoanele ce suferă de cancer, dar și pentru mamele ce abia au născut, notează dailybusiness.ro.