Infofinanciar > Lumea la zi > Țările UE își manifestă furia. Ungaria blochează deciziile privind ajutorul pentru Ucraina
Lumea la zi

Țările UE își manifestă furia. Ungaria blochează deciziile privind ajutorul pentru Ucraina

Ungaria, Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: arhivă

Miniștrii de externe ai UE reuniți luni (27 mai) și-au exprimat furia față de „modelul de comportament” al Ungariei. Care blochează din ce în ce mai des deciziile de politică externă ale UE. Și împiedică realizarea de progrese în ceea ce privește ajutorul militar crucial pentru Ucraina.

Miniștrii de externe reuniți la Bruxelles s-au concentrat asupra modului în care blocul comunitar ar putea debloca resursele. Din Fondul european pentru pace (FEP) al UE, care nu este prevăzut în buget.

Ungaria blochează de aproape un an rambursările parțiale pentru armele destinate Ucrainei. În cadrul Facilității europene pentru pace (FEP) extrabugetare a UE. Suma fiind estimată la 9 miliarde de euro.

„Există o frustrare din ce în ce mai mare (ca să nu spun mai mult), deoarece UE se bazează în prezent pe un sprijin de 5 miliarde de euro. Și foarte curând, pe profiturile excepționale [rusești] provenite din activele imobilizate. Care riscă să nu fie utilizate în mod corespunzător dacă nu există un acord”, a declarat un diplomat UE.

Un număr din ce în ce mai mare de state membre ale UE încep să atragă atenția asupra bilanțului general al Ungariei, mai degrabă decât asupra faptului că Budapesta „nu a blocat încă complet” nicio decizie a UE privind Ucraina.
Am analizat acest lucru și aproximativ 41% din rezoluțiile UE privind Ucraina au fost blocate de Ungaria, a declarat reporterilor ministrul de externe al Lituaniei, Gabrelius Landsbergis, potrivit euractiv.