Infofinanciar > Info > Ţările UE interzic centralele de apartament! Milioane de români vor fi afectați
Info

Ţările UE interzic centralele de apartament! Milioane de români vor fi afectați

centrala-termica mathaus.ro
sursa foto: mathaus.ro

În UE, din ce în ce mai multe ţări renunță la centralele pe apartament. În anumite state, precum Danemarca şi Olanda, ele au fost deja interzise prin lege. În România, există inițiativa de a le supune la noi reglementări.

Există trei milioane de apartamente în România care dispun de centrală proprie. Acest lucru este posibil să se schimbe. Astfel, ar exista doar o centrală comună, împărțită de locatarii aceleiași scări sau ai aceluiași bloc. Principalul scop este acela de a reduce consumul de combustibili fosili, care sunt dăunători pentru mediul înconjurător.

 Experţii răspund: este plauzibilă interzicerea centralelor?

„Există și în România o astfel de inițiativă la Cluj-Napoca, în care practic s-a discutat ca să fie o astfel de interdicție impusă pentru tot ceea ce înseamnă apartamente noi care se construiesc şi ele să aibă doar centrală de scară sau de bloc, să nu mai existe această situație.

În acelaşi timp, noi ar trebui să fim realiști și ceea ce construim să fie în concordanță cu situația care există la noi. Și v-aș da niște date statistice. În momentul de față, în România încălzirea imobilelor se face doar în proporție de 1% cu resurse regenerabile, adică în mare parte avem biomasă, avem gaz și avem termoficare pentru încălzirea imobilă.

De asemenea, trebuie să avem în vedere că din energia primară, în momentul de față, doar 11% este energie regenerabilă, în rest este o energie fie fosilă, fie energie nucleară. Toate aceste elemente particularizează situația României și cred că angajamentele care trebuie făcute și negocierile care trebuie duse în ceea ce privește aceste noi impuneri viitoare trebuie să fie unele foarte raționale pentru a nu ajunge în niște situații dramatice.

Ar putea fi foarte multe persoane afectate de această decizie. O să vedem când se va implementa exact”, a transmis Dumitru Chisăliță, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă, într-o declaraţie făcută pentru Antena 3.

Ţările UE care au interzis deja centralele de apartament

Asociaţia Energia Inteligentă a trecut în revistă toate ţările europene care interzic sistemele de încălzire pe gaz.

Fruntaşa acestei iniţiative este Danemarca: ea a interzis centralele proprii pe gaz începând din anul 2013. Asta înseamnă că niciun proiect imobiliar nou nu mai poate avea astfel de facilităţi. În plus, guvernul danez se aşteaptă ca până în 2028, doar jumătate dintre imobile să deţină centrală proprie.

Iniţiative similare au fost luate de Norvegia şi Olanda, în 2017, respectiv 2018. În schimb, situaţia din Franţa este diferită. Legiuitorul francez a impus limite asupra emisiilor de dioxid de carbon. În consecinţă, centralele care funcţionează cu combustibili fosili au devenit în fapt ilegale, deşi nu există un cadru legislativ care să se refere la ele în mod specific.

Situaţia din Germania este asemănătoare – începând din 2024, cel puţin 64% din energia folosită trebuie să provină din resurse regenerabile. Astfel, sistemele de încălzire bazate pe combustibili fosili ies de facto în afara legii.

Tot din 2024, Austria interzice montarea centralelor în blocurile noi. Belgia va implementa un proiect asemănător începând din 2025. Şi Marea Britanie, care nu mai aparţine de UE, va face acelaşi lucru din 2025.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.