Infofinanciar > Info > Țara noastră face pași importanți în domeniul securității cibernetice. Capitala va găzdui centrul Cyber al Uniunii Europene
Info

Țara noastră face pași importanți în domeniul securității cibernetice. Capitala va găzdui centrul Cyber al Uniunii Europene

Centrul Național Cyberint, sursă foto Inquam Photos, George Călin
FOTO: Inquam Photos, George Călin

În cursul zilei de astăzi Uniunea Europeană va inaugura în România primul centru european de competențe în materie de securitate cibernetică. Noua instituție ”reuneşte resurse şi experţi de nivel înalt din întreaga UE pentru a dezvolta soluţii inovatoare la pontețialele ameninţările cibernetice şi pentru a ne spori rezilienţa la atacuri”, a precizat Thierry Breton, comisarul pentru Piața Internă.

Sediul va fi deschis în cadrul campusului Universității Politehnice din București, iar la ceremonie va participa și premierul României Nicolae Ciucă precum și reprezentanți de seamă ai Comisiei Europene.

Primul centru de competențe în materie de securitate cibernetică

Principalul obiectiv al centrului constă în sprijinirea inovării și dezvoltarea politicii industrială în domeniul securității cibernetice precum și dezvoltarea cât și coordonarea proiectelor UE privind securitatea cibernetică.

Potrivit Comisiei Europene, Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică va gestiona fondurile UE pentru bugetul pe termen lung al UE, în ceea ce privește programele de lucru care vizează securitatea și gestionarea proiectelor cibernetice.

În plus, centrul se va demara mai multe campanii de colaborare la nivelul centrelor național de coordonare pentru a pune bazele unui ecosistem pentru inovare și competitivitate pentru securitatea cibernetică în cadrul Uniunii Europene.

Securitatea cibernetică este o prioritate esenţială, iar protejarea suveranităţii noastre digitale necesită eforturi comune. Centrul european de competenţe în materie de securitate cibernetică reuneşte resurse şi experţi de nivel înalt din întreaga UE pentru a dezvolta soluţii inovatoare la ameninţările cibernetice şi pentru a ne spori rezilienţa la atacuri. Lucrând împreună, putem construi o lume digitală mai sigură şi mai securizată pentru toţi europenii”, a mai adăugat Thierry Breton.

Statele europene și-au dat acordul în decembrie 2020

La 10 decembrie 2020 statele europene și-au dat girul ca România să găzduiască sediul Centrului European de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice. În acest sens președintele statului, printre puținele intervenții publice pe care le-a avut, a salutat decizia organismelor internaționale de a înființa Centrul CYBER pe teritoriul statului nostru.

”Salut succesul diplomatic excepțional al României de a obține găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică la București. Este o oportunitate deosebită de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE, stimulând cercetarea și inovarea în domeniu”, a precizat Klaus Iohannis pe Twitter. În acest sens, țara noastră a concurat cu Belgia, Lituania, Germania, Luxemburg și Spania. Totodată și ministrul de externe Bogdan Aurescu a marcat succesul înregistrat de autoritățile de la București.

”Succes excepţional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE – prima Agenţie UE de pe teritoriul României. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE. România va contribui la ecosistemul european de securitate cibernetică” a declarat ministrul într-o postare pe rețeaua de socializare.

Centrul CYBER poate fi înțeles ca o structură cheie în contextul eforturilor întreprinse la nivelul Uniunii Europene de a crea o punte de legătură între entitățile publice și actorii privați din domeniu, mediul academic și industria de profil din Uniune, potrivit Hotnews.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.