Infofinanciar > Lumea la zi > După Maroc, o altă țară e lovită de cutremur. Unde s-a produs seismul de 5,8 grade
Lumea la zi

După Maroc, o altă țară e lovită de cutremur. Unde s-a produs seismul de 5,8 grade

Cutremur Sursa foto Gandul
Sursa foto: Arhiva companiei

Pe data de 18.09.2023, la ora locală a României 22:32, a avut loc un cutremur de 5,8 grade pe Richter. Acesta s-a produs în partea nord-estică a Japonia. Acesta s -a produs la o adâncime de 50 de kilometri.

Zguduitura a înregistrat o intensitate de 4 pe scara seismică japoneză de la zero la 7 în prefecturile Iwate, Miyagi și Fukushima.

Japonia, pregătită de cutremur

La începutul acestei luni, premierul Fumio Kishida a organizat în regiunea capitalei un exercițiu de dezastru bazat pe un cutremur fictiv. Anul acesta, Japonia a marcat centenarul marelui cutremur Kanto din 1923. Cutremurul de atunci a avut o magnitudine de aproape 8 grade pe scara Richter.

La o sută de ani de la marele cutremur din Kanto, Japonia este un lider mondial în ceea ce privește aplicarea unor coduri de construcție stricte și a unor măsuri de atenuare a efectelor dezastrelor.Zonele sale cu o populație foarte densă și cu valori ale activelor creează un mare potențial de pierderi uriașe în prezent. Estimăm că, în funcție de locație, un singur cutremur ar putea provoca pierderi asigurate de 130-150 de miliarde de dolari, conform swissre.com.

Ieri dimineață, pe data de 18.09.2023, în partea nordică a Italiei, s-a produs un seism cu o magnitudine de 5,2 grade. Din fericire nu au fost victime.

Lumea este deja speriată de cutremure. După ce la începutul acestui an, Turcia a fost îngenunchiată de seismul produs. Acum Marocul se află în aceeași situație.  Aici s-a produs un cutremur de 6,8 grade pe Richter.

Cutremurul din Maroc

Cutremurul din Maroc a provocat moartea a mii de persoane și a devastat părți din Marrakech și comunități la sud de marele oraș. Cutremurul puternic a făcut ca oamenii din întreaga țară să se grăbească pe străzi în timp ce clădirile se prăbușeau. Cel puțin 2.900 de persoane au murit în urma cutremurului, a anunțat marți Ministerul de Interne din Maroc. Peste 5.500 de persoane au fost rănite.

Cutremurul a avut o magnitudine de 6,8, ceea ce este rar pentru vestul Marocului, potrivit U.S. Geological Survey. La 20 de minute după cutremurul principal, o replică cu magnitudinea 4,9 a lovit regiunea.

Cutremurul a avut loc în apropierea orașului Oukaïmedene din Munții Atlas, o zonă rurală situată la aproximativ 80 de kilometri sud-vest de Marrakech, potrivit USGS. Cutremurul a avut o adâncime de aproximativ 16 mile, pe care agenția o consideră a fi relativ superficială. Zguduiri au fost raportate în întreaga țară, precum și în Algeria, Portugalia și Spania.

În 1960, între 12.000 și 15.000 de persoane au fost ucise atunci când un cutremur cu magnitudinea 5,9 a lovit regiunea de coastă din vestul Marocului. Nu au fost înregistrate cutremure cu magnitudinea 6 sau mai mari pe o rază de 300 de mile de la cutremur.

În partea de nord a țării, un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs în 2016. În 2004, un cutremur cu magnitudinea 6,4 a lovit regiunea.