Infofinanciar > Lumea la zi > Țara europeană ce râde în fața inflației! Creșterile salariale țin pasul cu explozia prețurilor
Lumea la zi

Țara europeană ce râde în fața inflației! Creșterile salariale țin pasul cu explozia prețurilor

alimente scumpe
Credit imagine: infofinanciar.ro

În timp ce în Marea Britanie angajatorii acordă bonusuri pentru acoperirea creşterii costului vieţii, în altă ţară din Europa, salariile cresc în ritm cu inflaţia.

Se pare că inflația nu reprezintă un motiv de panică pentru anumite țări. Spre exemplu, polonia este una dintre țările din Europe în care creșterea salarială este direct proporțională cu rata inflatiei.

Spre deosebire de Marea Britanie, unde angajatorii oferă bonusuri pentru a susține oamenii în lupta cu creșterea nivelului de trai, Polonia face față cu brio acestui fenomen. Salariile oamenilor fiind modificate în funcție de creșterea inflației.

Polonia, un exemplu în lupta cu inflația

Pe lângă creșterea salarială, în Polonia șomajul a ajuns la un procent de doar 3% din populație. Trebuie precizat faptul că în trecut rata șomajului în Polonia era la un nivel de 20%.

În prezent situația este una pe care orice țară și-ar dori-o. Angajații de la cea mai mare firmă de recrutare stau la cozi pentru ca angajatorii să le ofere creșteri de salarii, pe care de multe ori le și obțin.

Dat fiind faptul că salariile medii au crescut cu un procent de 13,5% în luna mai. Un ritm care este în concurență cu modul în care evoluează inflația ajunsă la cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, mai exact, 15,6%

„Vedem tot mai mulţi polonezi ducându-se să discute cu şefii pentru a cere o creştere a salariului şi, dacă nu o primesc, încep să se uite în jur”, a spus Przemyslaw Gacek, directorul executiv al Grupa Pracuj, care are cea mai mare platformă online poloneză de recrutare de personal.

Companiile din toate sectoarele au înțeles faptul că vor întâmpina probleme în găsirea de personal în cazul în care salariile nu se modifică substanțial.

Banca centrală a majorat rapid ratele dobânzilor, iar recent şi-a ridicat rata de referinţă la 6,5%, de la aproape zero în toamnă.

România, colpeșită de inflație

În România situația nu este la fel de roz, salariile fiind cu mult cub nivelul actual de trai, iar inflația depășind estimările Băncii Naționale și ajungând la o valoare de 15,1%.

Preţurile de consum în luna iunie 2022 comparativ cu luna mai 2022 au crescut cu 0,8%.

Rata inflaţiei de la începutul anului (iunie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 10,0%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2020 – iunie 2021) este 9,3%.