Infofinanciar > Info > Talonul de pensie, noi modificări. Mii de seniori sunt afectați
Info

Talonul de pensie, noi modificări. Mii de seniori sunt afectați

Pensionari
Sursă foto: playtech.ro

În România, mulți pensionari așteaptă cu nerăbdare ziua pensiei, în care poștașul vine la ușa beneficiarilor și le oferă suma de bani lunară, pentru care au muncit o viață întreagă. Cu toate acestea, sistemul de pensii din România prezintă unele disfuncționalități care fac viața mai grea celor vârstnici. În primul rând, pensiile din România sunt destul de mici pentru costul actual al vieții, pensionarii neavând suficienți bani pentru a suporta costul alimentelor ridicate, al utilităților și al medicamentelor.

Deși au contribuit la stat o perioadă lungă în care au activa pe piața muncii, mulți pensionari nu pot avea o bătrânețe fără griji. Ziua de pensie poate reprezenta un motiv de îngrijorare pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. Talonul de pensie este livrat în fiecare lună la domiciliu, însă mulți pensionari au altă adresă de reședință, astfel în unele cazuri există stresul cu privire la faptul că nu va fi nimeni la adresa din cartea de identitate care să ridice pensia pentru vârstnici.

Proiect de lege privind pensiile

Conform unui proiect de lege care a fost promulgat de președintele statului, pensionarilor li se va facilita sistemul de primire al pensiei, pentru a ușura acest proces din punct de vedere al beneficiarilor. Astfel, oficialii au anunțat că pensiile militarilor vor putea fi trimise prin intermediul tehnologiei, adică prin e-mail sau portalul caselor de pensii sectoriale. De asemenea, inițiativa legislativă, ce urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, prevede faptul că militarii vor putea primi talonul de pensie și la o altă adresă de reședință, nu doar la cea specificată în cadrul actului de identitate.  Astfel, se vor aduce modificări legislației privind pensiile militare de stat, adică Legea 223/2015.

S-a stabilit ca, pe lângă pensionarii din sistemul public de pensii, așa cum este prevăzut acum în Legea pensiilor nr. 263/2010, și pensionarii militari să poată primi talonul de pensie la reședința lor, nu doar la domiciliu, așa cum se întâmplă în prezent, pentru a uniformiza și ușura modalitatea de transmitere a talonului de pensie către pensionarii din țara.

„Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertăților sale civile, este acolo unde aceasta declară că își are locuința principală”, în timp ce „reședința persoanei fizice este în locul unde își are locuința secundară”, conform Codului Civil, Legea 287/2009.

Taloane de pensie pe e-mail

În plus, după cum se precizează în acest proiect de lege, pensionarii militari vor avea opțiunea de a solicita ca taloanele de pensie să le fie trimise în format electronic, pentru a fi în pas cu era tehnologiei. Opțiunea de a le fi trimis extrasul de pensie „prin e-mail sau în contul online deschis în portalul fiecărei case sectoriale” ar urma să fie disponibilă pentru persoanele care își primesc pensia într-un cont curent sau în contul unui card.

Talonul de pensie electronic va avea același impact juridic ca și cel tipărit, livrat la domiciliul sau reședința dumneavoastră. În plus, întreprinderile publice trebuie să accepte talonul de pensie electronic „ca document valabil în relația cu toate instituţiile şi autorităţile publice” și nu pot condiționa furnizarea de informații sau servicii de prezentarea unui cupon de pensie pe hârtie, conform Romania TV .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.