Infofinanciar > Info > Probleme grave cu pensiile românilor! Ce categorie are acum necazuri
Info

Probleme grave cu pensiile românilor! Ce categorie are acum necazuri

Pensiile, Sursă foto: Playtech
sursă foto: playtech.ro

Se pare că cetățenii români ce s-au stabilit peste hotare ar întâmpina la momentul actual câteva dificultăți când vine vorba despre procesul de pensionare. Potrivit ultimelor cifre furnizate de către reprezentanții Casei de Pensii, numărul conaționalilor noștri care trăiesc în străinătate și se apropie de vârsta ieșirii din câmpul muncii s-a mărit cu până la 10%, iar angajații au acum pe masă numeroase dosare nerezolvate.

„Dacă facem o comparație a anilor 2019 – 2021 a fost o creștere ca în jur de 10 la sută. Avem foarte multe dosare, cei din Germania sunt plecați înainte de revoluție, la cele din Canada sunt plecați și înainte și după. Să nu uităm că ne apropiem de persoanele care s-au născut în 1967 și acolo ne vom confrunta cu un volum foarte mare”, susține directorul adjunct al Casei de Pensii, Mariana Șerbănescu.

Astfel, la acest moment, cele mai multe cereri sunt venite din partea românilor din Germania, Canada, Spania, dar și din Italia, state internaționale în care trăiesc comunități mari de români. În acest context intervin diferențele de legislație caracteristice fiecărei țări în parte, dar și și lipsa unui sistem digitalizat. Aceste detalii ajung în acest moment să blochează procesul. Anual, cei de la Casa de Pensii au peste 5 mii de astfel de dosare.

Pensionarii români din Diaspora

Cele mai recente date arată faptul că la momentul actual sunt aproximativ 90 de mii de români care locuiesc în diferite țări, dar care primesc un venit (pensie) și din țara de origine. În cazul celor care doresc acum să iasă la pensie, procedurile se dovedesc a fi unele complicate. Acestea ajung să difere astfel de la un stat la altul.

Cei de la stirileprotv.ro dau în acest sens următorul exemplu al unui cetățean român stabilit în Germania, stat membru al UE. În cazul unei astfel de persoane care dorește acum să primească pensie și din România, acesta va trebui să depună documentele necesare la autoritățile abilitate ale statului german. Din acest punct, actele respective vor ajunge în țară destul de rapid.

Problemele adevărate ar apărea tocmai atunci când persoana nu este stabilită într-un stat membru al blocului comunitar. Într-o astfel de situație, va trebui prezentarea fizică în România sau împuternicirea unei alte persoane care se află deja în țară. De asemenea, amintim faptul că legislația este una distinctă de la un stat la altul, iar soluționarea unui astfel de dosar poate să țină de la 2-3 luni până la 2 ani.

Unde sunt problemele?

Toate aceste probleme și greutăți ar apărea tocmai din cauza unei lipse a unui sistem digitalizat. După cum am specificat oamenii sunt nevoiți să vină personal în țară și să își rezolve aceste treburi dacă doresc să primească pensie și din România. În plus, după apariția acestor termene lungi, pot apărea cazuri în care nu sunt calculați toți anii de muncă.

„Fără să mă informeze îmi trimite o decizie de pensionare cu o sumă de 190 de lei pentru că la mine în cartea de muncă, o perioadă nu există ștampila spitalelor și nu au mai intrat în discuții perioada din 90 până în 93. Eu am lucrat 19 ani în România”, susține Tanța, o româncă stabilită în Germania care a lucrat în sistemul medical.