Infofinanciar > Info > Surpriză privind aderarea României la Schengen! Se pregătesc noi negocieri cu Austria
Info

Surpriză privind aderarea României la Schengen! Se pregătesc noi negocieri cu Austria

Schengen Sursa foto Black News
Sursa foto: Black News

Victor Negrescu, membru al Parlamentului European, s-a întrunit în această săptămână cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

În cadrul întrevederii celor doi oficiali, s-au discutat demersuri ce vizează aderarea României la spațiul Schengen, de asemenea, s-au stabilit ce acțiuni trebuie implementate pentru a modifica veto-ul guvernului de dreapta austriac, la adresa României.

Săptămâna trecută

În urmă cu o săptămână, eurodeputatul care e vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură şi educaţie (CULT) dar și membru al comisiilor pentru bugete (BUDG) şi afaceri constituţionale (AFCO) ale Parlamentului European, a făcut referire la acest subiect pe fondul reuniunii Consiliului JAI ce a avut loc la data de 9 şi 10 martie. Agenda sa includea la secţiunea preocupărilor ce nu au caracter legislativ, „Situaţia generală a spaţiului Schengen”, dar nu și aderarea României şi Bulgariei la Schengen, potrivit Agerpres.

„Din păcate, subiectul (extinderii) Schengen nu este pe ordinea de zi a Consiliului JAI din luna martie şi acest lucru îngreunează procesul de relansare a dezbaterii despre aderarea la spaţiul Schengen în cursul acestui an, pentru că un eventual vot, sau un nou vot, trebuie pregătit. Vă reamintesc că anul trecut au fost două reuniuni care au precedat votul din decembrie în care s-a discutat despre extinderea zonei Schengen şi au fost discutate, cu acele ocazii, inclusiv draft-urile ce reglementau aderarea la spaţiul Schengen. În acest context, este evident că trebuie să venim cu o nouă strategie pentru a obţine acest deziderat pentru ţara noastră până la alegerile europarlamentare de anul viitor. Asta înseamnă să fim mai prezenţi în capitalele europene, să dezvoltăm o acţiune comună împreună cu Comisia Europeană în aşa fel încât să convingem partenerii europeni şi, de ce nu, în acelaşi timp să încercăm un dialog cu partenerii austrieci, imediat, dacă nu se poate direct, de Comisia Europeană sau de statele influente din Uniunea Europeană”, a declarat Negrescu pentru Agerpres.

Declarațiile recente ale oficialului

Mai recent, oficialul s-a întâlnit cu Ylva Johansson și a declarat că „România beneficiază în continuare de sprijinul activ al Comisiei Europene pentru aderarea la spațiul Schengen. Am discutat cu doamna Comisar despre acțiunile pe care executivul european le întreprinde în această direcție, dar și despre modul în care putem schimba veto-ul aplicat de guvernul de dreapta din Austria.

Am solicitat, cu această ocazie, Comisiei Europene să medieze dialogul dintre România și Austria cu scopul de a identifica o soluție pentru a merge spre un vot pozitiv, cât mai curând posibil. De asemenea, am propus ca executivul european să organizeze noi reuniuni tehnice menite să mențină subiectul sus pe agenda europeană”, a precizat europarlamentarul Victor Negrescu, conform știripesurse.ro.

Pe parcursul ultimelor săptămâni, eurodeputatul social-democrat a deschis și a întreținut mai multe discuții cu oficialii europeni despre intrarea României în spațiul Schengen. Motivația din spate este aceea conform căreia Negrescu vrea să păstreze subiectul în agenda europeană și să ofere o perspectivă de reușită în ceea ce privește aderarea României la zona de liberă circulație.
Europarlamentarul Victor Negrescu, se află, de fapt, în spatele mai multor campanii ce au avut un impact mare la nivel național și european, în vederea îndeplinirii obiectivului important al țării. Demersurile inițiate de el au avut efecte pozitive în privința obținerii sprijinului României la nivelul Parlamentului European și al capitalelor europene.
INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.