Infofinanciar > Lumea la zi > Surpriză pentru cetățeni. Inflația din zona euro a scăzut la 6,1% în luna mai
Lumea la zi

Surpriză pentru cetățeni. Inflația din zona euro a scăzut la 6,1% în luna mai

hotnews.ro
Sursa foto: hotnews.ro

Inflația din zona euro a scăzut mai mult decât lumea se aștepta în luna mai a acestui an, având la nivel de cauză încetinirea prețurilor la alimente și a scăderii prețurilor la energie, în timp ce presiunile subiacente s-au atenuat, ceea ce reprezintă o veste binevenită pentru Banca Centrală Europeană, care s-ar putea apropia de sfârșitul ciclului său de înăsprire.

Indicele prețurilor de consum din zona euro a ajuns la 6,1% în luna mai în ritm anual, în scădere de la o creștere de 7% în aprilie, au arătat joi datele preliminare ale agenției de statistică a Uniunii Europene, Eurostat. Acesta este cel mai scăzut nivel înregistrat din luna februarie a anului 2022. De asemenea, citirea s-a situat sub prognoza de consens de 6,4% a economiștilor, conform unui sondaj realizat de The Wall Street Journal.

Inflația din zona euro, în scădere

Rata inflației de bază a blocului comunitar, care elimină categoriile mai volatile de alimente și energie a scăzut, de asemenea, la 5,3% în mai, de la 5,6% în luna precedentă, o ușurare pentru factorii de decizie politică din cadrul BCE, care au devenit mai preocupați de presiunile inflaționiste subiacente decât de rata principală. Cu toate acestea, rata principală este cu mult peste rata țintă a BCE de 2%, deși relaxarea presiunilor de bază ar putea indica faptul că ciclul de înăsprire cel mai rapid din istorie al băncii se apropie de sfârșit. Instituția de la Frankfurt va decide la 15 iunie dacă va majora dobânda cheie pentru depozite peste nivelul actual de 3,25%.

Motorul scăderii ratei inflației în luna mai a fost atenuarea prețurilor la alimente, alcool și tutun, care au crescut cu 12,5% pe an, o rată încă ridicată, dar care a încetinit de la 13,5% în aprilie. Prețurile la energie au scăzut în luna mai cu 1,7% pe an, de la o creștere de 2,4% în luna precedentă, o dovadă în plus că blocul comunitar a evitat o criză energetică mult temută după invazia Rusiei în Ucraina în 2022. Inflația serviciilor a scăzut la 5% în această lună, de la 5,2% în aprilie, în timp ce pentru bunurile industriale non-energetice a scăzut la 5,8%, de la 6,2%.

În funcție de țară, ratele inflației au scăzut în general, iar prețurile IPC publicate înainte de principala lectură din zona euro au scăzut în general mai mult decât se aștepta. Inflația din Germania, cea mai mare economie din zona euro, a scăzut de la 7,6% la 6,3%, în timp ce în Franța, Italia și Spania au scăzut de asemenea la nivel de procentaj. Singura țară în care inflația a crescut a fost Olanda, la 6,8% de la valoarea înregistrată de 5,8%.

Creștere economică redusă

Cu toate acestea, în timp ce unele presiuni asupra inflației par să se ridice, piața forței de muncă din blocul comunitar rămâne strânsă, datele publicate separat joi arată faptul că șomajul a scăzut la 6,5%, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Se așteaptă ca inflația în zona euro să fie în continuare ridicată pentru restul anului, ceea ce va exercita presiuni continue asupra consumatorilor și va reduce probabil creșterea economică. Rata anuală este văzută la o medie de 5,8% în 2023, înainte de a scădea la 2,8% în 2024, potrivit previziunilor Uniunii Europene publicate în luna mai, conform MarketWatch .