Esential

EXCLUSIV Supraimpozitarea contractelor part-time naște o dezbatere aprinsă. Gabriel Biriș: „Nu suntem în stare să impunem respectarea legii”

Cristian Vasilcoiu și Gabriel Biriș Sursă foto Infofinanciar.ro
Sursă foto: Infofinanciar.ro

Legislația din domeniul muncii și taxarea forței de muncă au fost intens dezbătute în cadrul Forumului Top Angajatori organizat de către Revista Capital. Secretarul de stat de la Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu s-a contrat cu expertul în fiscalitate, avocatul Gabriel Biriș asupra măsurii supraimpozitării contractelor de muncă part-time.

Astăzi are loc Forumul Top Angajatori organizat de către Revista Capital cu ocazia suplimentului din luna septembrie Top 100 Angajatori din România. În cadrul forumului sunt abordate cele mai importante teme, aspecte și probleme cu care se confruntă piața forței de muncă din România.

La forum participă și iau cuvântul reprezentanți ai unora dintre cele mai mari companii din țară, experți în domeniu, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai asociațiilor, patronatelor și blocurilor sindicale din țara noastră.

Secretarul de stat de la Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, a recunoscut capacitatea slabă a statului de a verifica angajații și angajatorii și în percepția sa singura soluție o reprezintă intervenția asupra legislației.

„Dacă vă referiți la acea suprataxare pe sectorul de part-time, capacitatea statului de a verifica atâția angajați și angajatori este extrem de dificilă, așa că tot ce rămâne e să intervii asupra legistației. Din astfel de considerente se nasc și astfel de decizii, unele sunt și dificile, dar cum este în toate sectoarele, nu toți pot fi avantajați.” – Cristian Vasilcoiu.

Decizia și declarația oficialului de la Ministerul Muncii a fost aspru criticată de către avocatul Gabriel Biriș, care a ocupat în trecut și un post de secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, care este și ministerul care a operat modificările la Codul  Fiscal.

“Decât să condamn pe unul nevinovat, mai bine îi scap pe toți. Nu suntem în stare să impunem respectarea legii, așa că îi afectăm pe cei care o respectă. Pentru că o parte din cei ce sunt angajați part-time, îi lovim pe toți. Genul acesta de politici publice, din punctul meu de vedere nu sunt acceptate.” – Gabriel Biriș.

Situația contribuțiilor, una complicată

Din punctul de vedere al lui Gabriel Biriș, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă taxarea muncii și este imperios necesară o reformă în ceea ce privește sarcina fiscală.

„În constituție este ajustarea sarcinii fiscale. Noi discutăm niște chestiuni punctuale, și dacă tot vorbim de taxarea muncii, trebuie să vorbim și de legislația muncii. Sarcina muncii este de 43,3%, adică statul ia aproape jumătate. Noi am încercat să facem o reformă foarte comprehensivă în care să nu conteze cum câștigi, ci cât câștigi. Până când nu adresăm această problemă vom avea tot felul de oropsiți și de privilegiați. ” – Gabriel Biriș.

Gabriel Biriș s-a declarat nemulțumit de sistemul de contribuții la casa de asigurări de sănătate și la sistemul de pensii și a criticat în termeni duri modificările fiscale pe care statul le face fără o analiză în prealabil, ceea ce nu poate oferi predictibilitate companiilor.

„Apropo de contribuția la sănătate. Eu, ca avocat vin și spun, ce solidaritate e aia când eu trebuie să plătesc o contribuție la sănătate de trei ori mai mică decât secretara mea care câștiga mult mai puțin decât mine? Asta pe termen lung ne distruge ca nație. Soluția cea mai simplă și cea mai justă este plafonarea contribuțiilor la stat.

„Măsurile de la ordonanța 16 s-au luat în secret, a fost un secret de stat, iar până când a fost abordată nu s-a schimbat o virgulă. Suntem în situația asta, oamenii au reclamat lipsa de predictibilitate. Începând cu 1 august, au modificat-o din nou, după ce i-ai obligat să mărească salariile, după doua luni iar se schimbă. De la 1 august, au intrat in vigoare niște măsuri pe partea de part-time. Abia ieri a fost aprobat formularul 112. Cum poți să vorbești de stabilitate și predictibilitate?” – Gabriel Biriș

În numărul 1346 al Revistei Capital care poate fi achiziționată începând cu data de 23 septembrie de pe Agoramag.ro și de la toate centrele de difuzare a presei găsiți cele mai importante 100 de companii din punct de vedere al brandului de angajator din domenii precum: retail, energie, bănci și asigurări, industrie, producție de bunuri de larg consum, agricultură și industria alimentară, construcții, it și telecomunicații, transporturi și logistică și industria farmaceutică și sănătate.

În acest număr vei descoperi, de asemenea și cum își formează România resursa umană din IT, o analiză de politică externă pentru „bătălia” pentru Africa, o analiză despre fondurile europene din PNRR, un reportaj despre teritoriul pe care țara noastră l-a avut în Albania și l-a pierdut și multe alte materiale interesante.