Infofinanciar > Info > Superstiții de Crăciun! Ce să faci și de ce să te ții departe pentru a avea un an mai bun
Info

Superstiții de Crăciun! Ce să faci și de ce să te ții departe pentru a avea un an mai bun

superstitii-de-Craciun csid.ro
sursă foto: csid.ro

Crăciunul în România este o sărbătoare cu multe tradișii și obiceiuri, cu multe datini și credințe. Românii au fost întotdeauna un popor creștin, iar de-a lungul timpului, în folclor, au apărut tot felul de superstiții legate de această perioadă. Mulți încă le respectă și cred cu tărie că dacă se țin de ele, anul care vine va fi unul mai bun.

Posibil cea mai populară în rândul românilor este cea legată de vâsc, căci se spune că este bine să avem în casă, din loc în loc, această plantă pentru prosperitate. De asemenea, există oameni care s-au născut chiar în Ziua de Crăciun, oameni despre care se crede că au o viață plină de noroc. În continuare, vă prezentăm alte 15 superstiții legate de ziua de 15 decembrie.

 1. În folclorul românesc, se specifică faptul că, în ziua de Crăciun, este bine să aşezi o nucă şi un bănuţ într-un bol cu apă cu care mai apoi să te speli pe faţă de dimineață. Astfel, pentru anul viitor, se crede că vei avea noroc.
 2. Chiar și vremea are un rol esențial în superstițiile de Crăciun. Dacă în ziua de 25 ninge, se spune că de Paște, anul următot, va fi vreme frumoasă. În plus, dacă cerul se arată a fi senin în Ziua de Crăciun, anul ce urmează ar urma să fie unul roditor.
 3. Pentru ziua de Crăciun, nu ar fi indicat să laşi pe altcineva să închidă uşa gospodăriei tale, căci astfel ți-ar fi alungat întreg norocul pentru anul care vine.
 4. Tot în sfera aceasta a norocului, în ziua de 25 decembrie ar fi bine să verși puțin vin pe masă, să oferi mâncare sau alte lucruri de pomană, sau să scapi pe jos o cutie cu chibrituri.
 5. În România există superstiții legate și de a dărui. Astfel, dacă în ziua de Ajun nu ai făcut măcatr un cadou, nororcul te va părăsi pentru anul care vine.
 6. Crăciunul vine cu datini și supersttiții și în ceea ce înseamnă viața amoroasă. Este bine cunoscut faptul că, în noaptea de ajun, dacă te săruţi sub vâsc cu cineva, vei avea noroc în dragoste în anul următor.
 7. De această sărbătoare sunt numerose tradiții prin care se dorește alungarea spiritelor rele. Cel mai cunoscut exemplu este ca, precum în seara de Sfântul Andrei, să se așeze căței de usturoi atât pe masă, cât și la ferestre. În multe sate românești, această tradiție merge mai departe și se obișnuiește să se ungă cu usturoi pisat vitele și grajdurile în care stau acestea.
 8. Tot pentru a ocroti casa de cele rele și de farmece, oamenii obișnuiesc ca în seara de Ajun să măture pragul locuinței.
 9. Unele superstiții merg mai departe de ziua de Crăciun și fac referire la întreaga perioadă dintre 25 decembrie și Anul Nou. Un bun exemplu în acest sens este că nu ar fi bine ca între aceste zile să se tricoteze, să se coase, să se spele rufele.
 10. Ca să nu atragi ghinionul în anul care vine, în folclor se spune că nu este deloc bine ca în Ziua de Crăciun să nu se poartă încălțăminte nouă.
 11. Am specificat mai sus că trebuie măturat pragul pentru a alunga ghinionul. Ei bine, pe de altă parte, în Ziua de Crăciun, nu este indicat să se mai facă curățenie sau să se aruncă gunoiul. Se consideră că va fi îndepărtat norocul.
 12. De asemenea, de Crăciun vin colindătorii, iar aceștia ar fi bine să fie răsplătiți de către doamna casei cu colaci, asta pentru ca locuința să fie una îmbelșugată, fără pic de ghinion.
 13. O altă superstiție face referire la bradul de Crăciun. Dacă acesta, printr-o întâmplare, a luat foc, se spune că familia respectivă va avea de a face cu ghinion întregul an următor.
 14. Merele sunt purtătoare de norc în preajma Crăciunului. Se spune că, dacă în ziua de Ajun mănânci aceste fructe, atunci vei fi sănătos tot anul care vine
 15. În seara de Crăciun, dacă sunt aprinse lumânări prin casă, ar fi bine ca acestea să fie lăsate să se stingă singure, căci asta ar aduce un an bun și îmbelșugat, potrivit alba24.ro.
INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.