Infofinanciar > Lumea la zi > Sunak vrea să interzică fumatul în Marea Britanie! Inițiază deja prima lege
Lumea la zi

Sunak vrea să interzică fumatul în Marea Britanie! Inițiază deja prima lege

Sunak fumat (sursă foto: The Guardian)
sursă foto: arhiva companiei

La 18 luni de la preluarea mandatului de prim-ministru și în fața unui eșec electoral, Rishi Sunak era în căutarea unei așa-zise „moșteniri”. Adică ceva ce să rămâne în MArea Britanie, un lucru cu impact, iar cetățenii să-l asocieze pe acesta cu realizarea respectivă.

Astfel, anul trecut, premierul britanic a propus o interzicere progresivă și generațională a fumatului. Ceea ce reprezintă un lucru aproape fără precedent în întreaga lume. Marți seară, 16 aprilie, planul a înaintat spre a deveni realitate. Atunci când Camera Comunelor a adoptat legislația care deschide calea pentru interdicție în prima sa etapă parlamentară majoră. Dar nu fără o mulțime de nemulțumiri din partea parlamentarilor revoltați pe Sunak.

Politica înseamnă că va fi ilegală vânzarea de produse din tutun oricărei persoane născute la 1 ianuarie 2009 sau după această dată. Se împiedică în acest fel efectiv copiii care împlinesc 15 ani sau mai puțin în acest an să cumpere vreodată tutun în mod legal. Un plan aproape identic trebuia să intre în vigoare în Noua Zeelandă sub conducerea premierului de atunci, Jacinda Ardern. Dar a fost anulat de succesorii săi înainte ca cineva să fie împiedicat să se apuce de acest obicei, scrie POLITICO.