Infofinanciar > Info > Summitul nu a reușit să izoleze Rusia
Info

Summitul nu a reușit să izoleze Rusia

putin (sursă foto: CNN)
Foto: facebook

Lideri mondiali se vor alătura președintelui ucrainean Volodimr Zelenski la un summit de la sfârşitul săptămânii acesteia. Aici se va discuta cum se poate pune capăt celui mai mortal conflict din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Rusia nu este invitată și evenimentul nu va îndeplini obiectivul administraţiei de la Kiev de a izola Rusia pe plan mondial. Vicepreședintele SUA Kamala Harris, președintele francez Emmanuel Macron și liderii Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei și Japoniei se numără printre cei care vor participa la întâlnirea din 15-16 iunie din stațiunea elvețiană Buergenstock.

Dar fără Rusia

India este de așteptat să trimită o delegație. Turcia și Ungaria vor fi reprezentate de miniștrii lor de externe. Dar, în ciuda lunilor de lobby intens ucrainean și elvețian, alții nu vor fi acolo. Mai ales reprezentanţii Chinei, o consumatoare majoră de petrol rusesc și furnizoare de bunuri care ajută Rusia să-și mențină baza de producție.

92 de țări și opt organizații vor participa la summit, au anunţat autorităţile din Elveția. Organizatorii care pregătesc o declarație comună au făcut eforturi pentru a găsi un echilibru între condamnarea acțiunilor Rusiei și asigurarea unui număr cât mai mare de participanți, spun diplomații. Un proiect final al comunicatului se referă la „războiul” Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, se subliniază angajamentul față de Carta ONU și respectul pentru dreptul internațional.

Autorităţile din Elveția vor ca summitul să prevadă calea unui „proces de pace viitor” la care să ia parte şi Rusia.

Un fel de amalgam

Ulrich Schmid, profesor de științe politice a declarat că summitul pare a fi până acum „un amestec”. „Atât timp cât Putin va fi la putere… va fi dificil”.

Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va înceta focul și va începe discuții de pace. Dar numai dacă Ucraina va renunța la ambițiile de aderare la NATO.

Administraţia de la Kiev a afirmat în mod repetat că integritatea sa teritorială este nenegociabilă. Autorităţile din Rusia au descris ideea unui summit la care nu sunt invitaţi drept „inutilă”.

În ceea ce priveşte situaţia de pe câmpul de luptă, summitul are loc într-un moment dificil pentru Ucraina. Trupele ruseşti, care controlează aproximativ 18% din teritoriul ucrainean, avansează în Est.