Infofinanciar > Info > Se vor reuni la Summitul Hidrogenului de la Budapesta! Mulți lideri se alătură listei
Info

Se vor reuni la Summitul Hidrogenului de la Budapesta! Mulți lideri se alătură listei

Se vor reuni la Summitul Hidrogenului de la Budapesta!
Sursa foto: budapesthydrogensummit.com

Pe măsură ce crește așteptarea pentru cel de-al treilea Summit al hidrogenului de la Budapesta, mai mulți lideri în domeniul hidrogenului se alătură listei de vorbitori apreciați ai celui mai important forum al hidrogenului din Europa Centrală și de Est.

Acest summit se concentrează pe importanța tehnologiei hidrogenului în tranziția energetică globală. Peste 30 de vorbitori din organizații precum Hydrogen Europe, Messer, ExxonMobil și altele vor lua parte la eveniment pentru a discuta despre viitorul economiei bazate pe hidrogen.

Hydrogen Europe, ExxonMobil, Messer și alți lideri în domeniul hidrogenului se vor reuni la Summitul Hidrogenului de la Budapesta

Cea de-a treia ediție a Summitului Hidrogenului de la Budapesta va oferi o platformă unică pentru discuții interesante, colaborări strategice și oportunități de networking. Printre distinșii vorbitori care vor participa la summitul din acest an se numără Jorgo Chatzimarkakis, CEO al Hydrogen Europe, cea mai importantă asociație europeană care reprezintă interesele industriei hidrogenului și ale părților interesate, pentru a promova hidrogenul ca factor de abilitare a unei societăți cu emisii zero.

György Bacsa, vicepreședinte executiv, Operațiuni strategice și dezvoltare corporativă a Grupului MOL, va prezenta modul în care hidrogenul se încadrează în planurile pe termen lung ale MOL și va prezenta obiectivele strategice ale companiei în ceea ce privește dezvoltarea hidrogenului.

Bert De Backker, Policy Manager EAME la ExxonMobil’s Low Carbon Solutions business va oferi informații valoroase despre rolul hidrogenului în decarbonizarea industriilor și în atingerea neutralității carbonului și va prezenta activitățile ExxonMobil de identificare și realizare de proiecte cu impact ridicat pentru clienți din diverse industrii, inclusiv din domeniul producției, energiei și transporturilor.

RAG Austria va prezenta proiectul EUH2STARS

În cadrul Summitului privind hidrogenul de la Budapesta, vom auzi despre proiecte emblematice care fac să avanseze implementarea hidrogenului în regiune. Stephan Bauer, șeful departamentului de tehnologie a gazelor verzi de la RAG Austria, va prezenta proiectul EUH2STARS. O inițiativă internațională ambițioasă care deschide calea spre viitorul stocării subterane a hidrogenului în Europa, în timp ce Ákos Kriston, directorul general al Hungarian Gas Storage (HGS), va face lumină asupra stadiului proiectului Aquamarine din Ungaria.

Liderii operatorilor de sisteme regionale de transport al gazelor naturale, precum FGSZ din Ungaria, Transgaz din România, Bulgartransgaz din Bulgaria, GTSOU din Ucraina și DESFA din Grecia, vor participa, de asemenea, la Summitul privind hidrogenul de la Budapesta pentru a evalua reconversia infrastructurii de gaze și modul în care aceasta poate sprijini implementarea hidrogenului.

Ca răspuns la cererea de energie verde în plină expansiune din regiune, Tobias Puklavec, director tehnic și președinte al consiliului de administrație al Green Energy Park, va împărtăși povestea și misiunea Green Energy Park, situat pe insula Krk din Croația, care își propune să deblocheze lanțul valoric al amoniacului regenerabil, distribuit în Europa Centrală și de Sud.

Economia hidrogenului se întinde pe mai multe industrii. Liderii din domeniul mobilității pe bază de hidrogen de la Messer, Solaris, Resato Hydrogen Technology și HUMDA (Agenția maghiară pentru dezvoltarea mobilității) vor examina rolul hidrogenului în promovarea soluțiilor de transport durabile.

Participanții la cel de-al treilea Summit al hidrogenului de la Budapesta se pot aștepta să obțină informații valoroase despre cele mai recente evoluții, oportunități. Și provocări din sectorul hidrogenului, explorând în același timp căi potențiale către un viitor energetic durabil.

Unitatea de gaz și abur planificată în sudul Poloniei primește autorizația de construcție

Compania energetică poloneză PGE a anunțat că unitatea de gaze și aburi planificată la Rybnik (sudul Poloniei) a primit autorizația de construcție, ceea ce permite antreprenorului general al proiectului să înceapă lucrările de construcție a unității.

Proiectul este dezvoltat de o societate cu scop special, Rybnik 2050, care face parte din grupul PGE.

Blocul de gaze și aburi din Rybnik, cu o capacitate planificată de 882,9 megawați (MW), va fi unul dintre cele mai mari și mai eficiente blocuri de acest tip din Polonia și unul dintre cele mai mari din Europa.

Indicele de intensitate a emisiilor noului bloc este de 320 g CO2 pe kilowatt-oră (kWh) de energie electrică produsă, ceea ce înseamnă că este de trei ori mai mic decât în cazul blocurilor pe cărbune din clasa de 200 MW, a precizat PGE într-un comunicat de presă.

Punerea în funcțiune este planificată la sfârșitul anului 2026. În decembrie 2022, blocul planificat pe gaze și aburi a obținut un contract pe 17 ani în cadrul licitației principale de pe piața de capacitate, care va intra în vigoare din 2027.

Rusia atacă un sit de stocare a gazelor naturale din Ucraina

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Russia-Attacks-Natural-Gas-Storage-Site-in-Ukraine.html

Rusia a atacat un sit de stocare subterană de gaze naturale din Ucraina, dar compania energetică de stat ucraineană Naftogaz a declarat că aprovizionarea nu a fost întreruptă.

„Avem suficiente capacități de rezervă pentru a atenua orice impact imediat. Furnizarea de gaze naturale către consumatorii ucraineni rămâne neafectată de atac”, a declarat directorul general al Naftogaz, Oleksiy Chernyshov, pe Facebook, citat de Kiyv Independent.

Atacul este cel mai recent dintr-o serie de lovituri care au vizat infrastructura energetică și care au aruncat mai multe orașe în pene de curent, în timp ce companiile de electricitate s-au grăbit să restabilească furnizarea.

Cel mai mare producător de energie din Ucraina, DTEK, a pierdut 50%

Potrivit Reuters, cel mai mare producător de energie din Ucraina, DTEK, a pierdut 50% din capacitatea sa de generare. Exporturile de electricitate au fost suspendate, a anunțat ministerul Energiei din această țară.

Vestea că un sit de stocare a gazelor a devenit ținta unui atac ar putea provoca îngrijorare în Europa, după ce UE a început să trimită gaz suplimentar la siturile de stocare ucrainene după ce propriile depozite s-au umplut. Acest lucru a început anul trecut, compania energetică de stat ucraineană punând la dispoziție o capacitate de 10 miliarde de metri cubi. Aceasta reprezintă o treime din capacitatea totală de stocare a țării.

Anul trecut, potrivit publicației Kiyv Independent, comercianții străini de energie s-au folosit de aproximativ 2,5 miliarde de metri cubi din această capacitate, iar anul acesta au început să umple capacitatea de stocare mai devreme decât de obicei, a declarat Naftogaz luna aceasta. Compania speră să vadă 4 miliarde de mc de capacitate utilizată de comercianții europeni de energie în acest an.

Cea mai mare parte a capacității ucrainene de stocare a gazelor naturale se află în partea de vest a țării, care este departe de linia frontului și nu a fost încă ținta forțelor rusești. De asemenea, siturile de stocare sunt adânc în subteran, după cum a explicat Chernyshov de la Naftogaz, ceea ce le face relativ sigure în fața atacurilor.

Jera intenționează să cumpere o participație în proiectul de hidrogen al ExxonMobil din Baytown al ExxonMobil

https://lngprime.com/americas/jera-plans-to-buy-stake-in-exxonmobils-baytown-hydrogen-project/108213/

Compania japoneză de energie și comerciant de GNL, Jera, are în vedere achiziționarea unei participații în proiectul de hidrogen și amoniac Baytown propus de ExxonMobil în Texas.

Luni, Jera a declarat că a ajuns la un acord-cadru cu gigantul energetic american pentru a explora împreună dezvoltarea proiectului de producție de hidrogen și amoniac.

În cadrul acordului, cele două firme vor explora participarea Jera în cadrul proiectului și achiziția de către Jera a aproximativ 500.000 de tone de amoniac produse anual în cadrul proiectului pentru cererea din Japonia.

ExxonMobil dezvoltă în prezent ceea ce spune că ar fi cea mai mare uzină de producție de hidrogen din lume la complexul său de rafinare și petrochimie Baytown, la est de Houston, Texas.

Uzina ar urma să aibă o capacitate de producție anuală de aproximativ 900.000 de tone de hidrogen și o capacitate de producție anuală de peste un milion de tone de amoniac. Jera a declarat că proiectul își propune să înceapă producția în 2028.

,,Cooperarea între companiile de top este esențială pentru a stabili lanțuri de aprovizionare pentru amoniac, hidrogen și alte produse care sunt esențiale pentru energia termică cu emisii zero”, a declarat Steven Winn, director executiv senior și strateg global principal al Jera.

,,Apreciem leadership-ul Jera ”

,,Construirea de proiecte la scară mondială pentru noi piețe necesită ca oferta, cererea și reglementările de susținere să fie sincronizate”, a declarat Dan Ammann, președintele ExxonMobil pentru soluții cu emisii reduse de carbon.

,,Apreciem leadership-ul Jera în a contribui la avansarea economiei hidrogenului și considerăm acest acord ca fiind un catalizator important”, a mai spus Ammann.

Jera’s a fost destul de ocupată în ultima vreme și a semnat recent un acord obligatoriu cu Woodside, jucător australian din domeniul GNL, pentru a cumpăra o participație neoperativă de 15,1% din Scarborough JV pentru aproximativ 1,4 miliarde de dolari.

Întreprinderea comună a Tokyo Electric și Chubu Electric a semnat, de asemenea, un acord de navlosire a unui nou transportor de GNL de la firma de transport maritim compatriotă NYK.

Alimentarea cu gaz prin TANAP atinge noi culmi

https://en.trend.az/business/energy/3877132.html

Volumul de gaz livrat prin conducta trans-anatoliană (TANAP) a depășit 60 de miliarde de metri cubi, raportează Trend, citând consorțiul TANAP.

„De la începerea fluxului comercial de gaze la 30 iunie 2018, TANAP, o parte integrantă a coridorului sudic al gazelor, a și-a sporit contribuția la securitatea energetică a regiunii.

„TANAP rămâne esențial în consolidarea energiei strategice securitatea aprovizionării atât pentru Turcia, cât și pentru Europa”, consorțiul spus.

TANAP transportă gaz din etapa 2 a Shah Deniz din Azerbaidjan câmp de la granița georgiano-turcă până la granița de vest a Turcia. Costul total al TANAP s-a dovedit a fi mai mic de 7 miliarde de dolari.

Capacitatea inițială a TANAP este de 16 miliarde de metri cubi de gaz pe an, cu posibilitatea de extindere la 31 miliarde cubi metri pe an în viitor. Aproximativ șase miliarde de metri cubi de gazul este livrat la Türkiye, în timp ce restul volumului este furnizate Europei.

Umplerea conductei TANAP peste Türkiye a început târziu Ianuarie 2018.

O ceremonie de lansare a fazei 0 a TANAP a avut loc pe 12 iunie, 2018 în orașul turc Eskisehir. Primul gaz comercial livrările către Türkiye au început pe 30 iunie 2018. Deschiderea ceremonia de conectare a TANAP cu Europa a avut loc în noiembrie 30, 2019 în orașul Ipsala (provincia Edirne, Turcia).

Pentru extindere, este necesar să se adauge câteva suplimentare stații de compresoare pentru a atinge un debit de 24 miliarde metri cubi pe an. Pentru a atinge o capacitate de 31 miliarde metri cubi, vor fi necesare în total șapte stații de compresoare.

Autoritățile bulgare știau că îl ajută pe Putin împotriva Ucrainei cu „TurkStream”

https://www.novinite.com/articles/225022/Bulgarian+Authorities+Knew+They+Were+Helping+Putin+Against+Ukraine+With+%E2%80%9CTurkStream%E2%80%9Dâ

Partidul de guvernământ, condus de GERB, a aprobat cu bună știință trecerea gazoductului „TurkStream” prin Bulgaria, potrivit dezvăluirilor recente dintr-o conferință de presă care a implicat diverse entități media și non-media care efectuează o investigație în această privință. Această decizie a facilitat eludarea Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin pentru tranzitul gazelor naturale, dar nu a adus beneficii financiare Bulgariei.

În ciuda faptului că aproximativ 3 miliarde BGN din fondurile bulgare au fost investite în proiect, acesta nu include un punct de ieșire pe teritoriul Bulgariei. Inițial numit „Balkan Stream” de către administrația lui Boiko Borisov, proiectul a fost prezentat ca furnizând gaz pentru hub-ul de gaze „Balcanice”, dar nu furnizează gaz Bulgariei. În plus, cea mai mare parte a capacității conductei, atât la punctele de intrare, cât și la ieșire, este rezervată de Gazprom, încălcând reglementările europene.

Ministerul s-a angajat să efectueze o investigație suplimentară

GERB nu a dezvăluit încă foaia de parcurs anticipată pentru proiect, deoarece o anchetă oficială la Ministerul Energiei nu a dezvăluit nicio înregistrare a unei astfel de documentații. Pe fondul interesului sporit în această chestiune, ministerul s-a angajat să efectueze o investigație suplimentară. Expunerea inițială a hărții a venit de la InformNapalm, cu o analiză ulterioară efectuată de comunitatea online bulgară de experți în securitate cibernetică și anti-dezinformare, cunoscută sub numele de „BG Elves”.

Se pare că o foaie de parcurs a fost semnată cu Gazprom în timpul singurei vizite a lui Boiko Borisov la Moscova în 2018, cu scopul de a modifica fluxurile de gaze și de a stabili o rută prin Bulgaria ca o extensie a „TurkStream”, ocolind Ucraina. Un memorandum pentru dezvoltarea rețelei de transport al gazelor a fost, de asemenea, semnat de ministrul energiei Temenuzka Petkova în 2017, dar se presupune că a dispărut după plecarea GERB de la putere.

Petko Petkov și un coleg anonim de la „BG Elves” au fost abordați de InformNapalm în timp ce investigau segmentul sârb al proiectului, oferindu-se să colaboreze la componenta bulgară. Au fost obținute documente, inclusiv schimburi de e-mailuri care îl implică pe Evgeny Zobnin, asistent al vicepreședintelui parlamentului rus, Alexander Babakov, foaia de parcurs fiind găsită în special neprotejată în comparație cu alte corespondențe criptate.

În plus, înregistrările dezvăluite indică vizite frecvente ale reprezentanților Institutului pentru Integrare Internațională, un think-tank care se presupune că a fost folosit pentru a promova influența rusă sub pretextul comerțului, după cum reiese din rapoartele lor privind cheltuielile de călătorie și din corespondență.

O schimbare semnificativă în poziția Partidului Socialist Bulgar

Potrivit concluziilor unei anchete, politicienii bulgari și Adunarea Națională erau conștienți de adevăratele implicații ale proiectului atât pentru Rusia, cât și pentru Bulgaria. „BG Elves” a subliniat o schimbare semnificativă în poziția Partidului Socialist Bulgar cu privire la proiect în urma vizitei Korneliei Ninova la Moscova, indicând presiunea exercitată de GERB, susținută de dovezi documentate.

Atanas Chobanov de la „Bivol” a dezvăluit că Agenția de Stat pentru Securitate Națională (SANS) a emis un raport clasificat în timpul unei ședințe închise a comisiei pentru energie din Adunarea Națională, dezvăluind obiectivul proiectului de a-i permite lui Putin să ocolească Ucraina, fără a aduce beneficii Bulgariei. Chobanov a menționat, de asemenea, că se confruntă cu acțiuni în justiție pentru publicarea acestor rapoarte confidențiale.

Ljubo Venkov de la „BOEC” și-a exprimat așteptările pentru formarea unei comisii parlamentare care să investigheze proiectul „TurkStream”, citând asigurări din partea unui înalt funcționar public dispus să depună mărturie despre abaterile legate de proiect, inclusiv tacticile de presiune raportate.

Un fost ambasador bulgar în Rusia și expert în energie, a subliniat o serie de minciuni

Una dintre neregulile evidențiate, după cum a subliniat Ivaylo Stanchev de la „Capital”, a fost presupusa eludare a Legii privind achizițiile publice. Stanchev a subliniat, de asemenea, că contractantul ales al proiectului, „Arcade”, originar din Arabia Saudită, a fost în cele din urmă achiziționat de entități rusești. În plus, s-a constatat finalizarea remarcabil de rapidă a proiectului, în aproximativ un an, facilitată de angajarea lucrătorilor ruși și belaruși importați ilegal. Participanții la conferința de presă, la curent cu documentele scurse, au confirmat suspiciunile, afirmând că nu există dovezi ale vizelor de muncă emise legal pentru acești muncitori.

Iliyan Vassilev, fost ambasador bulgar în Rusia și expert în energie, a subliniat o serie de minciuni majore propagate de oficialii GERB cu privire la proiect. Printre acestea, Vassilev a respins afirmația că Boiko Borisov și Bulgaria au reziliat proiectul South Stream în mod voluntar, clarificând că factorii externi, cum ar fi anexarea Crimeei și relațiile tensionate dintre firma italiană „Eni” și „Gazprom”, au dus la încetarea acesteia. Vassilev a subliniat influența limitată a Bulgariei în oprirea unor astfel de proiecte, subliniind că națiunea nu are pârghiile necesare pentru a opri South Stream în mod independent.

În plus, Vassilev și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dependența asimetrică a Bulgariei care rezultă din proiect, citând aproximativ 1 miliard BGN în beneficii pierdute dintr-un contract respins și datorii suportate din costurile de construcție ale proiectului. El a criticat autoritățile pentru că au susținut că proiectul a asigurat aprovizionarea cu gaze rusești la prețuri scăzute, în timp ce nu a reușit să asigure beneficii de tranzit pentru Bulgaria.

Rusia a oprit livrările de gaze către Bulgaria în aprilie 2022

În ciuda acordurilor contractuale, Rusia a oprit livrările de gaze către Bulgaria în aprilie 2022. Favorizând interesele de tranzit față de aprovizionarea directă către Bulgaria. Vassilev a pus sub semnul întrebării interesul național din spatele proiectului, respingând afirmațiile potrivit cărora, dacă conducta ar ocoli Bulgaria, ar ocoli țara în întregime. El a susținut că devierea conductei către Italia ar fi nefezabilă din punct de vedere logistic și a subliniat incapacitatea Greciei de a înlocui Bulgaria în proiect din cauza conflictului de interese cu participarea sa la gazoductul transadriatic.

Vassilev și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la dependența continuă a Bulgariei de gazul rusesc, menționând că încetarea completă a tranzitului de gaze până în 2027, așa cum susține Comisia Europeană, ar prezenta riscuri de faliment pentru Bulgartransgaz. În consecință, reprezentanții bulgari se opun adesea refuzului complet al gazului rusesc în timpul voturilor UE, potrivit lui Vassilev. În special, tranzitul gazelor rusești prin Bulgaria în 2022 și 2023 a generat venituri de miliarde pentru Gazprom.

În ceea ce privește proiectul „TurkStream”, Vassilev a subliniat importanța acestuia în consolidarea influenței geopolitice rusești, conectând lideri precum Erdogan, Radev, Vucic și Orban. El a criticat mândria liderului GERB, Boiko Borisov, pentru realizarea proiectului, subliniind alinierea acestuia cu interesele rusești.

Venkov a dezvăluit că a primit amenințări

În plus, Lyubo Venkov de la „BOEC” a subliniat lipsa unui răspuns instituțional la neregulile raportate asociate proiectului. În ciuda documentării prezenței paramilitare (cum ar fi PMC „Wagner”) și a muncii fără acte de-a lungul traseului conductei, instituțiile bulgare nu au luat nicio măsură semnificativă, cu excepția unui răspuns din partea Parchetului European.

Venkov a dezvăluit, de asemenea, că a primit amenințări. A fost ascultat în legătură cu acțiunile lor, subliniind provocările cu care se confruntă expunerea activităților de spionaj rusești. Deși au fost primite asigurări cu privire la înființarea unei comisii temporare de către Adunarea Națională, acțiunile concrete rămân evazive, ridicând îngrijorări cu privire la responsabilitatea și supravegherea proiectelor energetice ale Bulgariei.

Această investigație privind implicarea Bulgariei în proiectul gazoductului TurkStream a scos la iveală o rețea complexă de decizii politice, nereguli și implicații. Partidul de guvernământ, GERB, este acuzat că a aprobat cu bună știință proiectul, care a facilitat tranzitul de gaze al lui Putin ocolind Ucraina, dar nu a reușit să aducă beneficii financiare Bulgariei. Cel mai important, proiectul a facilitat obiectivele lui Putin înainte de războiul din Ucraina în mai multe moduri:

Ocolind Ucraina: Prin stabilirea unei rute alternative pentru tranzitul gazelor naturale prin Bulgaria, conducta „TurkStream” a permis Rusiei să ocolească Ucraina în întregime. Acest lucru a redus semnificativ influența Ucrainei în negocierile cu Rusia privind taxele și condițiile de tranzit al gazelor, slăbind poziția strategică a Ucrainei în regiune.

Rusia și-a redus dependența de rutele de tranzit ucrainene

Reducerea dependenței de tranzitul ucrainean: Înainte de finalizarea conductei „TurkStream”, o parte semnificativă a exporturilor rusești de gaze naturale către Europa trecea prin Ucraina. Prin devierea acestor fluxuri prin noua conductă, Rusia și-a redus dependența de rutele de tranzit ucrainene. A diminuat astfel importanța Ucrainei ca țară de tranzit pentru gazul rusesc.

Presiunea economică asupra Ucrainei: Proiectul „TurkStream” a contribuit la provocările economice ale Ucrainei prin privarea țării de taxe de tranzit și diminuarea rolului său pe piața europeană a gazelor naturale. Această presiune economică a slăbit și mai mult poziția Ucrainei față de Rusia, făcând-o mai susceptibilă la influența și coerciția rusă.

În general, proiectul „TurkStream” a servit drept instrument strategic pentru Putin pentru a-și exercita influența asupra sectorului energetic al Ucrainei, pentru a reduce puterea de negociere a Ucrainei și pentru a promova interesele geopolitice ale Rusiei în regiune.

Oman și Germania semnează un pact privind hidrogenul verde

https://timesofoman.com/article/143576-oman-and-germany-sign-pact-on-green-hydrogen-lng

Oman și companiile germane au semnat o serie de acorduri pentru livrarea hidrogenului verde către stațiile de rafinare din Germania.

Memorandumul de înțelegere a fost semnat atunci când Salim bin Naser Al Aufi, ministrul energiei și mineralelor, s-a întâlnit cu Dr. Robert Habeck, vicecancelar și ministru federal pentru afaceri economice și politici climatice la Berlin.

Cele două părți au semnat, de asemenea, un memorandum de înțelegere între Hydrom (Hydrogen Oman) și compania germană (VNG) privind un studiu de fezabilitate pentru înființarea unui lanț integrat de aprovizionare oman-german pentru hidrogen verde și amoniac, împreună cu un acord privind vânzarea și cumpărarea de gaz natural lichefiat (GNL) între Oman LNG și compania Securing Energy for Europe (SEFE). În cadrul întrevederii, cele două părți au discutat despre nevoile pieței energetice din Republica Federală Germania și despre evoluțiile hidrogenului verde și soluțiile energetice și problemele de interes comun.

Vizita ministrului în Germania are drept scop intensificarea cooperării

La întâlnire au participat Pankaj Khimji, consilier pentru comerț exterior și cooperare internațională la Ministerul Comerțului, Industriei și Promovării Investițiilor; Maitha bint Saif Al Mahrooqi, ambasadorul sultanatului în Republica Federală Germania și un număr de funcționari preocupați de sectorul energetic. Vizita ministrului în Germania are drept scop intensificarea cooperării dintre cele două părți în domeniul energiei și valorificarea experiențelor în domeniul hidrogenului verde și amoniacului și a unui șir de tehnologii moderne în domeniul energiei.

Vizita a vizat, de asemenea, conectarea furnizorilor cu consumatorii, precum și discutarea provocărilor actuale din piața de energie. În discursul său, în timpul participării sultanatului la Conferința Berlin Energy Transition Dialogue (BETD) privind sursele de producție a energiei, Al Aufi a subliniat importanța cooperării internaționale în domeniul tranziției energetice.

Dr. Firas bin Ali Al Abdwani, Director General pentru Energie Regenerabilă și Hidrogen Verde la Ministerul Energiei și Mineralelor, a declarat că vizita reprezintă o oportunitate pentru intensificarea cooperării bilaterale și schimbul de expertiză în sectorul energetic și pentru crearea de noi piețe pentru hidrogenul cu emisii scăzute.

O taxă UE pe carbon va răsturna piața globală a GNL

https://oilprice.com/Energy/Natural-Gas/An-EU-Carbon-Tax-Will-Upend-The-Global-LNG-Market.html

Piața globală a GNL s-ar putea confrunta cu o schimbare majoră a prețurilor și a fluxurilor comerciale în cursul acestui deceniu, dacă Uniunea Europeană include GNL în taxa sa de frontieră pe carbon. GNL este în prezent lăsat în afara taxei de frontieră pe carbon. Astfel încât importurile nu sunt impozitate suplimentar chiar acum. UE și-a extins schema de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) la transportul maritim. Ceea ce înseamnă că încărcăturile de GNL în Europa vor fi supuse unei taxe pe carbon începând cu 2024.

Piața globală a GNL s-ar putea confrunta cu o schimbare majoră a prețurilor și a fluxurilor comerciale în cursul acestui deceniu, dacă Uniunea Europeană include GNL în taxa sa de frontieră pe carbon. Mecanismul UE de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM). Cunoscut sub numele de „taxa vamală pe carbon”. A fost lansat la 1 octombrie în prima fază de tranziție pentru importurile mai multor grupuri de produse cu emisii ridicate de dioxid de carbon în Uniunea Europeană.

Prima fază a legislației UE privind prețurile de import al carbonului nu va impune taxe pe produse – acestea se vor aplica din 2026. Cu toate acestea, importatorilor de fier și oțel, ciment, aluminiu, îngrășăminte, hidrogen și electricitate în UE li se va cere – începând de acum – să raporteze volumul importurilor lor și emisiile de gaze cu efect de seră (GES) încorporate în timpul producției lor, deși nu vor plăti nicio ajustare financiară în acest stadiu.

UE și-a extins schema de comercializare a certificatelor de emisii

GNL este în prezent lăsat în afara taxei de frontieră pe carbon, astfel încât importurile nu sunt impozitate suplimentar chiar acum. UE și-a extins schema de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) la transportul maritim, ceea ce înseamnă că încărcăturile de GNL în Europa vor fi supuse unei taxe pe carbon începând cu 2024.

,,Pentru moment, primul proiect se referă doar la noi contracte de import de GNL, dar nu poate fi exclusă o taxă pe metan pentru toate importurile de GNL care depășesc limitele definite”, au scris analiștii Wood Mackenzie într-un raport din această săptămână.

UE ar putea merge mai departe și să includă GNL în CBAM, stabilind o taxă de import la prețurile predominante ale carbonului în ETS, a remarcat WoodMac. Dacă blocul ar include GNL în mecanismul taxei vamale pe carbon, piața GNL ar fi împărțită în două și ar deveni o piață pe două niveluri de prețuri premium în Europa și prețuri mai mici pe piețele asiatice emergente, spune compania de consultanță energetică în analiza sa.

Ar putea să nu opteze pentru o taxă de import GNL

Acum, există un mare „dacă” în aceste ipoteze. UE, care se bazează în prezent foarte mult pe importurile de GNL pentru aprovizionarea cu gaze naturale. Gazul rusesc prin conducte fiind în mare parte în afara imaginii. Ar putea avea nevoie în continuare de volume relativ mari de GNL după 2026 și ar putea să nu opteze pentru o taxă de import GNL care va bulversa cu siguranță piețele globale. Rămâne de văzut cum va jongla Europa între obiectivele sale de reducere a emisiilor și securitatea energetică.

,,Dacă UE decide să aplice aceste taxe, atunci acest lucru va împinge prețurile europene ale gazelor în sus, dar va bifurca și piața globală de GNL, creând o piață GNL pe două niveluri”, a declarat Massimo Di Odoardo, vicepreședinte al Gas &; LNG Research la Wood Mackenzie.

Este posibil ca acest lucru să nu joace în avantajul Europei, deoarece exportatorii de GNL cu cele mai scăzute emisii vor beneficia cel mai mult, dar proximitatea pieței va fi esențială, inclusiv pentru unul dintre exportatorii de top, Qatar, care intenționează o extindere masivă a capacității sale de export până la sfârșitul deceniului.

Potrivit WoodMac, Qatar și Mozambic, de exemplu, vor impune prețuri ridicate ale carbonului în Europa, care le-ar putea atrage departe de piețele mai apropiate din Asia emergentă. Este puțin probabil să introducă o taxă de import pe emisii și care. Spre deosebire de Europa, își vor vedea cererea de GNL crescând doar în următorii ani.

Proiectele GNL din SUA vor fi probabil motivate să acționeze pentru reducerea emisiilor

Pe de altă parte, SUA are unele dintre proiectele GNL cu cele mai mari emisii din lume. Tipul rezervorului din amonte și distanța conductei față de centralele GNL. A adăugat la intensitatea lor ridicată a metanului.

Proiectele GNL din SUA vor fi probabil motivate să acționeze pentru reducerea emisiilor. Amploarea și amploarea viitoarelor taxe pe emisiile importate de GNL vor fi esențiale pentru reducerea emisiilor în industria GNL la scară. Dacă Europa ar impune taxe, nu ar atinge obiectivul necesar de decarbonizare pe scară largă a proiectelor GNL la nivel global, notează constanța.

,,Dacă va exista un impact material, va fi necesar un preț al carbonului mai apropiat de 200 USD / t CO2e pentru importurile de GNL”, a spus Di Odoardo.

,,În plus, acest lucru ar trebui introdus la nivel global pentru a fi cu adevărat eficient în reducerea intensității carbonului și este puțin probabil să se întâmple. Pentru moment, toți ochii vor fi ațintiți asupra Europei pentru a vedea ce va face în continuare”

ONG-urile cer investigarea împrumutului BERD pentru mega-gazoductul Macedoniei de Nord

https://bankwatch.org/press_release/ngos-request-investigation-into-ebrd-loan-for-north-macedonia-mega-gas-pipeline

Organismele de supraveghere a mediului CEE Bankwatch Network și Eko-svest au cerut astăzi mecanismului de redresare al Băncii Europene. Pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) să investigheze un împrumut planificat pentru o nouă conductă majoră de gaze fosile din Grecia în Macedonia de Nord.

Într-o plângere oficială adresată Mecanismului Independent de Responsabilitate a Proiectelor (IPAM) al băncii, grupurile afirmă că proiectul – care urmează să fie aprobat de consiliul de administrație al băncii la 24 aprilie – a încălcat legislația națională și a UE și, prin urmare, contravine și politicii sociale și de mediu a BERD. Conducta, dacă va fi construită, ar importa încă 1,5 miliarde de metri cubi de gaz în Macedonia de Nord – de trei ori consumul țării din 2021 – sporind masiv dependența sa de importurile de combustibili fosili.

Principalul său impact asupra mediului, emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea gazului pe care îl transportă,  nu a fost evaluat în evaluarea impactului asupra mediului pentru proiect.

Nu a avut loc nicio perioadă obligatorie de consultare publică

Nu a avut loc nicio perioadă obligatorie de consultare publică înainte ca evaluarea de mediu să fie aprobată de autoritățile din Macedonia de Nord. În ciuda acestui fapt, Banca Europeană de Investiții a aprobat deja un împrumut pentru proiect, precum și un grant din Cadrul de investiții al UE pentru Balcanii de Vest.

Ana Colovic Lesoska, director executiv, Eko-svest: „Majoritatea oamenilor din Macedonia de Nord nu au nicio idee despre acest proiect, deoarece nu a existat nicio dezbatere publică. Dar, în loc să insiste asupra unei consultări publice semnificative, BERD a închis ochii. O bancă europeană trebuie să insiste asupra standardelor UE – care sunt oricum obligatorii pentru o țară candidată ca a noastră.”

Pippa Gallop, Southeast Europe Energy Policy Officer, CEE Bankwatch Network. ,,UE și băncile sale trebuie să înceteze să aplice standarde duble: acasă înțeleg necesitatea eliminării treptate a gazului. Dar nu au nicio problemă în a ajuta Balcanii de Vest să devină dependenți de acest combustibil fosil scump importat. Să pretindă că nu are aproape deloc emisii. UE trebuie să înceteze să acționeze ca un intermediar pentru industria gazelor și să facă presiuni pentru o eliminare treptată.

Eni salută ordinul guvernului britanic privind aprobarea dezvoltării pentru conducta HyNet North West CO2

https://www.euro-petrole.com/eni-welcomes-uk-governments-development-consent-order-for-hynet-co8322;-pipeline-n-i-26832

Eni salută decizia secretarului de stat al Departamentului pentru Securitate Energetică și Net Zero (DESNZ) al guvernului britanic de a acorda un ordin de aprobare a dezvoltării (DCO) pentru conducta HyNet North West CO2. DCO va permite construirea, operarea și întreținerea infrastructurii pentru transportul CO2 captat ca parte a clusterului HyNet CCS, unde Eni este operatorul de transport și stocare.

DCO este prima cerere transfrontalieră anglo-galeză pentru un proiect de infrastructură semnificativ la nivel național (NSIP) căruia i se acordă un DCO de către DESNZ. Acesta marchează finalizarea unui proces de determinare de 18 luni în urma depunerii de către Eni a cererii DCO în octombrie 2022. DCO aduce clusterul HyNet CCS mai aproape de faza de execuție, FID fiind așteptat până în septembrie 2024.

Decizia guvernului britanic de a acorda un DCO conductei de CO2 HyNet este o etapă importantă pentru a permite prima activitate CSC reglementată bazată pe active din lume. Un DCO este acordul necesar pentru a autoriza dezvoltarea oricărui proiect de infrastructură semnificativ la nivel național (NSIP). Conducta HyNet CO2 va transporta dioxidul de carbon de la instalațiile de captare din nord-vestul Angliei și nordul Țării Galilor printr-o infrastructură nouă și reutilizată pentru stocarea sigură și permanentă în rezervoarele de gaze naturale epuizate ale Eni, situate sub fundul mării din Golful Liverpool.

Claudio Descalzi, CEO Eni, a comentat: „Vedem Marea Britanie ca o destinație atractivă pentru investițiile Eni, în special în domeniul decarbonizării. Salutăm ambiția guvernului britanic de a promova și dezvolta tipul de proiecte inovatoare de care avem nevoie pentru a aborda schimbările climatice, în special în sectoarele greu de redus. Captarea carbonului va juca un rol esențial în abordarea acestei provocări prin eliminarea în siguranță a emisiilor din industriile care în prezent nu au soluții la fel de eficiente și eficace.

Eni și-a stabilit o poziție de lider în Marea Britanie

Această decizie marchează un pas semnificativ către stabilirea unei noi industrii semnificative pentru țară și consolidează poziția de lider a Eni, oferind un serviciu de decarbonizare atât a activităților industriale proprii, cât și a terților, la un cost competitiv și cu un timp rapid de lansare pe piață. Această poziție a fost consolidată și mai mult în urma achiziției Neptune Energy, care oferă Eni acces la trei licențe suplimentare de stocare a CO2 pentru o capacitate totală brută de stocare de aproximativ 1GT în Marea Britanie.”

Eni și-a stabilit o poziție de lider în Marea Britanie ca operator de transport și stocare a CO2 al HyNet. Compania conduce, de asemenea, proiectul Bacton Thames Net Zero, care încearcă să decarbonizeze sud-estul Angliei și regiunea Tamisei. Eni are o vastă experiență în dezvoltarea zăcămintelor de gaze naturale, operate de-a lungul mai multor decenii, și își va aplica know-how-ul și abilitățile pentru a reutiliza unele dintre activele sale existente în hub-uri de stocare a CO2, permițând decarbonizarea activităților industriale proprii, precum și ale terților, la un cost competitiv.

Sistemul de transport și stocare al Eni de la HyNet va avea o capacitate de 4,5 milioane de tone de CO2 pe an în prima fază, cu potențialul de a crește până la 10 milioane de tone de CO2 pe an după 2030. HyNet  a devenit un contribuitor major la obiectivul Regatului Unit de decarbonizare și stocare a CO2.

Acesta va transforma una dintre regiunile industriale cele mai mari consumatoare de energie ale țării într-unul dintre primele clustere industriale cu emisii reduse de carbon din lume. Proiectul va contribui la menținerea locurilor de muncă locale prin sprijinirea decarbonizării industriilor greu de redus. Precum și prin atragerea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă.

QatarEnergy și Nakilat încheie un acord de navlosire pentru 25 de nave în cadrul unui program istoric de transport maritim de GNL

https://www.offshore-energy.biz/qatarenergy-and-nakilat-firm-up-time-charter-deal-for-25-vessels-under-historic-lng-shipping-program/

Gigantul energetic de stat QatarEnergy, deținut de Qatar, a semnat acorduri multianuale de tip time-charter party (TCP) cu Qatar Gas Transport Company Limited (Nakilat) pentru operarea a 25 de nave de gaz natural lichefiat (GNL) în cadrul masivului său program de construcție navală.

După ce, în luna februarie, greii din Qatar au anunțat că Nakilat a fost selectată ca proprietar și operator a până la 25 de nave de GNL de dimensiuni convenționale, acordurile TCP pe 15 ani au fost semnate oficial la 24 martie 2024. Acest lot de contracte se referă la cea de-a doua fază a programului de extindere a flotei de GNL a companiei.

Potrivit jucătorului qatariot, cele 25 de nave vor avea o capacitate de 174.000 de metri cubi și vor fi închiriate de Nakilat unor filiale ale QatarEnergy. În ceea ce privește specificațiile navelor, compania elvețiană de energie marină WinGD. Și-a exprimat recent speranța că cea mai mare parte a navelor GNL din a doua etapă va fi propulsată de motoarele sale X-DF. A afrimat că aceste motoare cu combustibil dual sunt deja alegerea preferată pentru a fi instalate pe majoritatea navelor.

Celelalte opt sunt fabricate la șantierul Hanwha Ocean

În urma primei runde de contracte de achiziție semnate în aprilie și august 2022, a doua etapă a fost demarată cu un contract de construcție de 3,9 miliarde de dolari cu Hyundai Heavy Industries (HHI) în septembrie 2023 pentru 17 dintre cele 25 de nave GNL.

În prezent, acestea sunt construite la șantierele navale HHI din Coreea de Sud. În timp ce celelalte opt sunt fabricate la șantierul Hanwha Ocean (fostul Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering) din aceeași țară. Comentând această tranzacție, Saad Sherida Al-Kaabi, ministrul de stat pentru afaceri energetice din Qatar și președinte și director general al QatarEnergy, a declarat.

Aceste acorduri consolidează selecția de luna trecută a Nakilat ca proprietar și operator a până la 25 de nave GNL de dimensiuni convenționale. A subliniat încrederea noastră continuă în compania maritimă și de transport maritim de GNL emblematică a Qatarului. Aceasta este o dovadă a capacităților de clasă mondială ale Nakilat, precum și a contribuțiilor semnificative ale companiilor cotate la bursă din Qatar la economia națională a țării noastre.

,,Acordurile pe care le-am semnat astăzi joacă un rol important în punerea în aplicare a programului istoric de transport maritim al QatarEnergy pentru GN. Va răspunde cerințelor noastre viitoare, pe măsură ce avansăm cu extinderea capacității noastre de producție de GNL la 142 de milioane de tone pe an până în 2030, asigurând astfel aprovizionarea suplimentară cu energie mai curată și fiabilă a lumii”.

Luna trecută a fost anunțat un nou proiect de extindere

Directorul general al QatarEnergy a subliniat în mai multe rânduri rolul gazelor naturale în asigurarea securității aprovizionării și în stimularea decarbonizării. Afirmând că o tranziție eficientă necesită un echilibru între securitatea energetică, accesibilitatea și durabilitatea.

Cu scopul de a-și fortifica arsenalul de gaze naturale, gigantul qatariot urmărește extinderea unuia dintre cele mai mari câmpuri unice de gaze naturale neasociate din lume, North Field, cu o suprafață de 6.000 km2. Reprezintă 20% din totalul rezervelor de gaze din lume. Procentul urmează să crească și mai mult cu două proiecte de extindere a producției: North Field East (NFE) și North Field South (NFS).

În plus, luna trecută a fost anunțat un nou proiect de extindere, North Field West (NFW), care ar trebui să crească capacitatea de producție de GNL a țării cu aproape 85% față de nivelurile actuale de producție până în 2030.