Infofinanciar > Lumea la zi > Suedia, gata de război. Țara va permite arme nucleare pe teritoriul său în cazul unui eventual conflict
Lumea la zi

Suedia, gata de război. Țara va permite arme nucleare pe teritoriul său în cazul unui eventual conflict

Suedia se simte ca acasă de când au arborat steagul NATO
sursa foto arhiva

Suedia este gata să desfășoare arme nucleare pe teritoriul său în cazul unui eventual conflict. Premierul Ulf Kristersson a declarat luni că este dispus să permită prezența armelor nucleare pe teritoriul suedez pe timp de război. În timp ce criticii cer noului membru NATO să interzică desfășurarea acestora.

Parlamentul suedez urmează să voteze în iunie un Acord de cooperare în domeniul apărării (DCA) cu Statele Unite. Care va permite accesul SUA la bazele militare din Suedia. De asemenea, va aproba depozitarea de echipamente și arme militare în țara scandinavă.

Suedia a renunțat la două secole de nealiniere militară pentru a adera la NATO în luna martie a acestui an. În ultimele săptămâni, Asociația Suedeză pentru Pace și Arbitraj a solicitat guvernului să includă în scris în acordul DCA faptul că Suedia nu va permite prezența armelor nucleare pe teritoriul său, conform Barrons .