Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Cazul Navalnîi, în toată mass-media
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Cazul Navalnîi, în toată mass-media

Presa Sursa foto Britannica
Sursa foto Britannica

Cele mai importante evenimente ce au loc la nivel mondial sunt abordate de diferite publicații. Presa internațională dezbate diferite subiecte ce au un impact la nivelul întregii lumi. De la războaie, la tensiuni militare și jocuri politice, toate se regăsesc în titlurile importante ale fiecărei zile.

De curând, la nivelul presei internaționale, un  anumit subiect este dezbătut cu interes. Mai exact, este vorba de recentul deces al liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi. Această situație a trezit multe controverse. Iar atenția publicațiilor străine este acum pe soția acestuia, Iulia Navalnaia. Care a avut declarații surprinzătoarea după moartea soțului.

Decesul lui Alexei Navalnîi

Situația din Rusia a stârnit interes, mai ales în actualul context în care națiunea este implicată într-un război de durată. Astfel, o veste precum decesul liderului opoziției ruse a ținut prima pagină a ziarelor. Iulia, soția lui Alexei Navalnîi, a declarat că va continua lupta soțului său. Astfel, evenimentul a trecut din nou în atenția presei.

În acest context, titlurile marilor ziare au început să apară. „Soție, apărătoare, iar acum succesoare politică – Iulia Navalnaia îi reunește pe ruși” a publicat The New York Times. În cadrul articolului, se arată intenția soției de a duce mai departe obiectivele lui Navalnîi. „Ea dorește să atingă obiectivul pe care, din nefericire, Alexei nu l-a putut duce la bun sfârșit, respectiv, acela de a face din Rusia o țară liberă, democratică, pașnică și prosperă” a scris publicația americană.

Dar, ziarul spaniol El Mundo vine cu noi afirmații. „Rusia a deschis un nou proces penal, de această dată, împotriva fratelui lui Alexei Navalnîi, Oleg” a scris publicația.

Abordarea presei ruse

Această situație a decesului lui Alexei Navalnîi este abordat și în presa rusă. Potrivit publicației Pravda, „fostul Twitter, respectiv, portalul X, a suspendat temporar contul Iuliei Navalnaia, dar l-a reactivat ulterior”. În cadrul unui alt articol, același ziar a subliniat că „văduva lui Navalnîi nu va veni la înmormântarea soțului ei și nu intenționează deloc să se întoarcă în Federația Rusă”.

Se pare că mai multe persoane sunt gata să continue lupta lui Navalnîi. The Moscow Times a informat că „un aliat al lui Navalnîi, Ilia Iașin, aflat și el în închisoare, afirmă că va continua să lupte împotriva tiraniei”.  Potrivit ziarului, Iașin ar fi fost condamnat pentru răspândirea de informații false la 8 ani de închisoare.

Principalele subiecte din presa internațională

Conflictul dintre Israel și Hamas rămâne în atenția presei. O publicație israeliană punea accent pe implicarea SUA în conflict. „În Consiliul de Securitate al ONU, Statele Unite s-au opus unei rezoluții prin care se cerea încetarea focului în Fâșia Gaza” menționează cotidianul israelian Ha’aretz.

Un alt ziar israelian, Yedioth Ahronoth, a publicat noi declarații ale ministrului israelian de Finanțe. „Readucerea ostaticilor israelieni reținuți de Hamas nu este o prioritate și că Hamas trebuie distrusă” a spus acesta. că

La nivelul Europei, există o veste bună. Se pare că Ungaria va permite în final aderarea Suediei la NATO. „Vineri, premierul suedez, Ulf Kristersson, urmează să sosească la Budapesta, unde se va întâlni cu premierul ungar Viktor Orban” a scris publicația americană US News&World Report.