Infofinanciar > Lumea la zi > Știe ce face? SUA ia în considerare vânzarea unor noi arme către Israel
Lumea la zi

Știe ce face? SUA ia în considerare vânzarea unor noi arme către Israel

SUA și Israel
Sursa foto Arhiva companiei

Guvernul SUA ia în considerare noi vânzări majore de arme către Israel. Acestea constau în avioane de luptă, rachete aer-aer și kituri de ghidare. În același timp, se intensifică apelurile pentru ca SUA să nu mai furnizeze arme dacă Israelul nu face mai mult pentru a limita numărul victimelor civile din Gaza.

Administrația Biden ia în considerare vânzarea către Israel a până la 50 de noi avioane de luptă F-15, 30 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune avansată AIM-120 și un număr de kituri de muniție de atac direct comun. Acestea din urmă transformă bombele stupide în arme ghidate cu precizie, potrivit unui consilier al Congresului și unei persoane familiarizate cu discuțiile.

Vânzarea încă așteaptă aprobarea guvernului din SUA

Deși vânzarea este încă în așteptarea aprobării guvernului american. Vor trece ani până când armele vor ajunge în Israel. Administrația a notificat deja în mod informal comisiile relevante din Congres. Acest pas înseamnă, de obicei, că administrația este pregătită să avanseze cu vânzarea.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării a trimis întrebările la Departamentul de Stat. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că departamentul nu comentează potențialele vânzări viitoare.

Vestea despre acordurile potențial în curs vine în contextul în care critici din interiorul și din afara guvernului american spun că președintele Joe Biden are responsabilitatea de a limita vânzările de arme către Israel. În același timp, numărul morților crește în Gaza. Chiar și membri ai partidului lui Biden au criticat recent dur Israelul pentru operațiunile sale din enclavă. Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer , cel mai înalt oficial evreu de rang în guvernul american și, din punct de vedere istoric, un aliat puternic al Israelului, a cerut luna trecută noi alegeri în Israel. A provocat indignarea guvernului premierului Benjamin Netanyahu.

De asemenea, această decizie intervine pe fondul unei divergențe între democrați cu privire la faptul dacă Biden ar trebui să profite de vânzările de arme în eforturile sale de a-l presa pe Netanyahu să nu lanseze o invazie pe scară largă a orașului Rafah din sud. Aici, peste 1 milion de civili se adăpostesc de luptele dintre forțele israeliene și militanții Hamas din nord.

Are Biden o strategie?

Hamas deține în continuare peste 100 de ostatici israelieni majoritatea civili. Aceștia se află după ce i-a răpit în timpul asaltului său din 7 octombrie asupra orașelor israeliene. Oficialii negociază schimbul de ostatici cu prizonieri palestinieni. Senatorul Chris Van Hollen (D-Md.) a declarat că ar trebui să se ia în considerare blocarea vânzărilor de arme ofensive. Acesta este un lucru pe care Biden a fost reticent să îl facă.

Josh Paul a demisionat din Departamentul de Stat în semn de protest față de continuarea asistenței letale acordate de America Israelului. El a declarat că încheierea acestui acord ar fi „o dovadă în plus” că administrația nu este dispusă să adopte o poziție dură față de Netanyahu.

„Cred că, pentru toate discuțiile președintelui despre dorința de a restrânge operațiunile Israelului în Rafah. Aceasta este o dovadă în continuare că, în practică, administrația continuă să acționeze în privința transferurilor pentru Israel, indiferent de situația de pe teren din Gaza și de contextul politic din SUA. Este angajată în sprijinul său pentru Israel. Aceasta este o dovadă în acest sens”, a declarat Paul.

Un atac aerian israelian a distrus luni secțiunea consulară a ambasadei Iranului în Siria. A ucis un ofițer superior al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice iraniene și alte câteva persoane, potrivit presei de stat siriene. IRGC canalizează arme și efectuează antrenamente pentru grupurile militante din întreaga regiune.

Ce va mai rămâne în Gaza?

Oficialii administrației Biden urmau să se întâlnească virtual cu oficiali israelieni. Aceștia ar urma să discute despre planurile Israelului privind o operațiune în Rafah pentru a elimina rămășițele Hamas. Oficialii americani și-au îndemnat omologii israelieni în ultimele săptămâni să nu organizeze o ofensivă terestră completă în oraș.Peste un milion de civili se adăpostesc acolo. De asemenea, se crede că majoritatea ostaticilor israelieni se află undeva în oraș.

Oficialii americani au declarat public că, în opinia lor, intrarea în Rafah fără un plan de protecție a civililor ar fi o greșeală.

Vestea că administrația Biden ia în considerare noi vânzări de arme vine la câteva zile după ce Washington Post a raportat că administrația Biden mergea mai departe cu un pachet de arme vechi de ani de zile pentru Israel, inclusiv peste 1.800 de bombe MK-84 de 2.000 de lire și 500 de bombe MK-82 de 500 de lire. Congresul fusese informat cu privire la anumite părți ale acestui pachet încă din 2008.

La fel ca F-15 și noile muniții sunt cântărite. Aceste bombe nu vor ajunge în Israel decât peste câțiva ani, conform Politico.