Infofinanciar > Lumea la zi > SUA trimite zeci de avioane de luptă în Japonia. Modernizări în valoare de 10 miliarde de dolari
Lumea la zi

SUA trimite zeci de avioane de luptă în Japonia. Modernizări în valoare de 10 miliarde de dolari

sua-inarmeaza-vietnamul
Sursă foto: arhivă

Armata americană va trimite zeci dintre cele mai noi avioane de luptă în Japonia, ca parte a unei modernizări de 10 miliarde de dolari a forțelor sale din această țară, a anunțat miercuri Departamentul Apărării.

Într-un comunicat de presă, Pentagonul a declarat că efortul va fi desfășurat „în următorii ani” pentru „a consolida Alianța SUA-Japonia. Pentru a sprijini descurajarea regională și a consolida pacea și stabilitatea în regiunea Indo-Pacific”.

SUA trimite zeci de avioane în Japonia

În cadrul planului de modernizare, 48 de avioane de vânătoare F-35A de generația a cincea vor înlocui 36 de avioane F-16. La baza aeriană Misawa din nordul Japoniei. Iar 36 de avioane F-15EX nou-nouțe vor fi trimise la baza aeriană Kadena de pe insula sudică Okinawa. Înlocuind 48 de modele F-15C/D mai vechi care au fost retrase din regiune în ultimul an, se arată în comunicatul Pentagonului.

La stația aeriană a Marine Corps Iwakuni, situată la sud de Hiroshima, pe insula principală Honshu, numărul avioanelor F-35B desfășurate va fi modificat, a precizat Pentagonul, fără a oferi cifre specifice.

Planul Departamentului de a staționa cele mai avansate avioane tactice ale Forțelor Întrunite în Japonia. Demonstrează angajamentul ferm al SUA față de apărarea Japoniei. Și viziunea comună a ambelor țări asupra unei regiuni IndoPacific libere și deschise, se arată în comunicat. Alianța Japoniei cu SUA a devenit din ce în ce mai importantă. Într-o regiune în care China, Rusia și Coreea de Nord reprezintă amenințări pe care Tokyo încearcă să le contracareze.

Disputele din Marea Chinei de Est

Japonia are dispute teritoriale aprinse în nord cu Rusia și cu China cu privire la insulele din Marea Chinei de Est. Între timp, programul în creștere de rachete al Coreei de Nord, în urma căruia Pyongyang a trimis rachete deasupra teritoriului japonez în ultimii ani, atrage condamnarea din partea Tokyo cu fiecare test de proiectil.

De asemenea, Japonia urmărește cu atenție situația din jurul Taiwanului, insula democratică autoguvernată pe care Partidul Comunist Chinez a jurat o aducă sub controlul Beijingului, prin forță dacă este necesar.

Potrivit Tokyo, 90% din aprovizionarea cu energie a Japoniei se face prin intermediul căilor maritime din apropierea Taiwanului. Care consideră că status quo-ul din jurul insulei este esențial pentru securitatea sa.

Okinawa se află la numai aproximativ 725 de kilometri de Taiwan, iar atât SUA, cât și Japonia mențin baze aeriene importante pe insulă. Forțele aeriene americane numesc baza aeriană Kadena, care găzduiește aripa a 18a, Piatra de temelie a Pacificului, iar timp de peste patru decenii, modelele mai vechi de F15 care se află acolo au fost esențiale pentru descurajarea SUA în regiune.

Din 2022 însă, pe măsură ce avioanele de luptă bimotor se apropiau de sfârșitul duratei lor de viață. Forțele Aeriene ale SUA au început să le retragă din Kadena. În timp ce serviciul a rotit alte active prin baza aeriană de atunci pentru a acoperi absența vechilor F-15. Prezența permanentă a F-15EX va aduce stabilitate structurii forței.

Avioanele de vânătoare din arsenalul US

F-15EX este un salt peste modelele mai vechi. Producătorul Boeing spune avionul areo capacitate de armament de neegalat, putând transporta 12 rachete aeraer cu rază medie de acțiune avansată (AMRAAM) și le lanseze de la o distanțămai mare decât orice alt avion de vânătoare din arsenalul US Air Force.

Deși nu este un avion de vânătoare stealth precum F-35, Boeing afirmă că F-15EX are o capacitate de supraviețuire de generație următoare.

Analistul de aviație militară Peter Layton a declarat că avioanele F-15EX ar fi un motiv de îngrijorare pentru China. În eventualitatea unui conflict. Avionul poate fi echipat cu rachete de croazieră invizibile cu rază lungă de acțiune. Mai exact, o rază de acțiune de peste 800 de kilometri (500 mile). Care ar putea lovi în interiorul continentului chinez, a spus el.

Peste 50.000 de militari americani, în Japonia

Rachete mai noi aflate în curs de dezvoltare ar putea dubla această distanță, a adăugat el. „Aceasta va pune în pericol și mai multe baze militare din China continentală. Și va oferi o opțiune de atac foarte rapidă”, a declarat Layton. F15EX este cel mai nou avion de luptă al Forțelor Aeriene, primul avion operațional fiind livrat Gărzii Naționale Aeriene din Oregon la începutul lunii iunie.

Desfășurările de aeronave se adaugă altor îmbunătățiri aduse de Washington structurii sale de forțe în Japonia. Unde SUA are peste 50 000 de militari.

Okinawa găzduiește mai mult de 25 000 de militari americani și mai mult de două duzini de instalații militare. Aproximativ 70% din bazele militare americane din Japonia se află în Okinawa.

SUA și Japonia au anunțat anul trecut o unitate de pușcași marini recent redesemnată, cu capacități avansate de informații, supraveghere și capacitatea de a trage rachete antinavă, va avea baza în Japonia, potrivit cnn.