Infofinanciar > Lumea la zi > SUA, mână largă. Proiect de 118 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și frontiere
Lumea la zi

SUA, mână largă. Proiect de 118 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și frontiere

SUA sursa capital
Sursa foto Arhiva companiei

Senatul SUA a prezentat un proiect de lege bipartizan de 118 miliarde de dolari pentru securitatea frontierelor. De asemenea, acesta ar oferi ajutor Ucrainei și Israelului, după luni de negocieri. Totuși, măsura se confruntă cu un viitor incert pe fondul opoziției lui Donald Trump și a republicanilor de linie dură.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat că un vot inițial asupra proiectului de lege ar urma să aibă loc cel târziu miercuri. Acesta se confruntă cu opoziția ambelor părți ale eșichierului politic.

SUA nu uită de Ucraina și Israel

Vor fi alocate 20,23 miliarde de dolari pentru securitatea frontierelor. Pe lângă acestea, proiectul de lege include 60,06 miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina în războiul său cu Rusia, 14,1 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Israel. De asemenea, 2,44 miliarde de dolari sunt alocați pentru Comandamentul Central al SUA pentru conflictul din Marea Roșie. În același timp, ar fi acordate 4,83 miliarde de dolari pentru a sprijini partenerii SUA din Indo-Pacific. Aici, se remarcă o intensă agresiune a Chinei.

Alte 10 miliarde de dolari ar urma să ofere asistență umanitară pentru civilii din Gaza, Cisiordania și Ucraina.

SUA ar urma să ofere 4,83 miliarde de dolari pentru a sprijini partenerii regionali cheie din Indo-Pacific. Aici, tensiunile au crescut între Taiwan și China. Vor fi acordate 2,33 miliarde de dolari pentru ucrainenii strămutați de invazia Rusiei și alți refugiați care fug de persecuții.

„Prioritățile din acest proiect de lege sunt prea importante pentru a fi ignorate și prea vitale pentru a permite ca politica să stea în cale. Statele Unite și aliații noștri se confruntă cu provocări multiple, complexe și, pe alocuri, coordonate din partea adversarilor care încearcă să perturbe democrația și să extindă influența autoritară în întreaga lume.”, a declarat Schumer într-un comunicat.

Republicanii, temători pentru a-și acorda pentru ajutor

Mitch McConnell, cel mai important republican din Senat, a susținut negocierile. Acesta a spus că republicanii nu ar obține un acord mai bun cu o Casă Albă republicană. Dar alți republicani din Congres au declarat că președintele Joe Biden poate promulga multe dintre schimbările pe care le doresc în politica de imigrație prin acțiuni executive. Anterior au cerut o acțiune legislativă.

Biden a cerut Congresului în octombrie să adopte o măsură care să prevadă fonduri suplimentare pentru ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan.  Această solicitare a fost blocată de insistența republicanilor din Camera Reprezentanților ca aceasta să fie legată de o schimbare a politicii de imigrare.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat miercuri, imigrația este a doua cea mai mare preocupare a americanilor. Aceasta este o problemă de top pentru republicani în special. Patrula de frontieră a SUA a arestat aproximativ 2 milioane de imigranți la graniță în anul fiscal 2023.

Trump este favorit la nominalizarea republicană pentru a-l înfrunta pe Biden în alegerile din noiembrie. Fostul lider de la Casa Albă a făcut o campanie intensă de opoziție față de imigrație. Republicanii din Camera Reprezentanților continuă un efort de punere sub acuzare a principalului oficial de frontieră al lui Biden, secretarul pentru Securitate Internă Alejandro Mayorkas.