Infofinanciar > Lumea la zi > SUA impun peste 500 de noi sancțiuni Rusiei. Și Moldova a intrat în vizorul americanilor
Lumea la zi

SUA impun peste 500 de noi sancțiuni Rusiei. Și Moldova a intrat în vizorul americanilor

departament justitie sua sursa: hartzler.house.gov
Sursa foto: Arhiva companiei

Departamentul Trezoreriei a anunțat peste 500 de noi sancțiuni împotriva Rusiei. SUA promite să mențină presiunea financiară asupra Moscovei, în condițiile în care războiul intră în al treilea an de război istovitor.

Noile sancțiuni reprezintă cea mai mare tranșă de la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022. Ele vin în urma unei serii de noi arestări și inculpări anunțate de Departamentul de Justiție. Acestea vizează oameni de afaceri ruși, inclusiv pe șeful celei de-a doua bănci ca mărime din Rusia.

Administrația Biden încearcă să demonstreze astfel sprijinul său pentru Ucraina. Chiar dacă legislatorii republicani blochează un ajutor militar suplimentar vital al SUA.

Sunt vizate ținte la nivel înalt

Se așteaptă sancțiuni suplimentare și din partea Departamentului de Stat. Cazurile anunțate includ acuzații împotriva bancherului rus Andrei Kostin și a „doi dintre facilitatorii săi cu sediul în SUA”.

Kostin este de mult timp președintele băncii de stat VTB Bank. Acesta este acuzat de implicare într-un plan de eludare a sancțiunilor și de spălare a banilor. Bancherul este acuzat, de asemenea, că a încercat să se sustragă sancțiunilor ascunzându-și proprietatea asupra unei case din Aspen, Colorado.

Anunțul Departamentului de Stat este menit să trimită un mesaj președintelui rus Vladimir Putin.

Peste 700 de milioane confiscate

Departamentul de Justiție a obținut în ultimii doi ani ordine judecătorești pentru reținerea, sechestrarea și confiscarea unor bunuri în valoare de aproape 700 de milioane de dolari. De asemenea a acuzat peste 70 de persoane de încălcarea sancțiunilor și a controalelor la export.

Statele Unite au reușit să transfere peste 5 milioane de dolari din activele rusești confiscate în Europa pentru a sprijini apărarea Ucrainei, au declarat oficialii americani.

„Departamentul de Justiție este mai angajat ca niciodată să taie fluxul de fonduri ilegale care alimentează războiul lui Putin. Și să îi tragă la răspundere pe cei care continuă să îl permită”, a declarat procurorul general Merrick B. Garland, conform apnews.

Și deputații moldoveni apar pe listă

Pe lista sancțiunilor americane a fost inclusă și deputata din Republica Moldova Marina Tauber. Aceasta este o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor. Tauber este acuzată de autoritățile americane de încercarea de a submina procesele electorale din Moldova în interesul Kremlinului.

Marina Tauber a calificat decizia autorităţilor de la Washington drept o „ingerinţă” în afeacerile interne ale ţării. „Ambasadorul SUA a decis să anunţe despre aplicarea sancţiunilor împotriva mea, în contextul luptei împotriva «influenţei păguboase a Kremlinului» asupra Moldovei. Posibil, am ratat momentul, de când ambasadorul SUA decide ce este sau nu este dăunător pentru ţara noastră. Vă reamintesc, Moldova este un stat neutru! Numai cetăţenii moldoveni vor decide cum şi ce trebuie să facem. Decizia de astăzi – o ingerinţă directă a SUA în afacerile interne ale Moldovei“, a declarat Tauber.

Ilan Șor a avut un comentariu mult mai scurt. „Actuala administraţie americană a devenit un ghimpe în fund pentru democraţia globală”, a scris afaceristul fugar.