Infofinanciar > Lumea la zi > Franța a deconspirat o rețea de propagandă a Kremlinului. Rușii foloseau site-uri false
Lumea la zi

Franța a deconspirat o rețea de propagandă a Kremlinului. Rușii foloseau site-uri false

Clădirea Kremlinului din Moscova, Rusia
Sursa foto: Arhiva companiei

Franța a deconspirat o rețea de propagandă a Federației Ruse care utiliza site-uri fale pentru a promova mesajele Kremlinului.

Viginum, o instituţie de stat din Franţa, a deconspirat recent o operaţiune specială a Rusiei. Insistituția, care se ocupă cu protejarea cetățenilor francezi împotriva interferenţelor digitale străine, a dezvăluit operațiunea Portal Kombat. Aceasta era o rețea de proapgandă care avea rolul de a pomova mesajele Kremlinului prin intermediul unor pagini web false, care imitau publicaţiile online.

Între septembrie și decembrie 2023, Viginium a analizat activitatea rețele de „portaluri de știri” digitale. Acestea aveau caracteristici similare și distribuiau conținut pro-rusesc către publicul internațional.

Cum funcționa Portal Kombat

Rețeaua cunoscută sub numele de Portal Kombat este formată din cel puțin 193 de site-uri. Acestea furnizau știri din localități rusești și ucrainene încă de la la momentul înființării sale, în 2022. Conform Viginium, imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, Kremlinul și-a reorientat activitatea de propagandă online. Inițial, aceasta viza cu precădere teritoriile ucrainene ocupate. Ulterior, aria de acoperirea inclus mai multe țări occidentale – inclusiv Franța – care erau considerate aliați ai Ucrainei.

Paginile web aveau în adresa domeniului cuvântul „pravda” (ro. Adevăr) ca, de exemplu, pravda.en.com sau pravda.fr.com.

Site-urile din această rețea nu produceau niciun conținut original, ci retransmiteau publicații din trei surse principale. „Aceste pagini nu au propriul conţinut. Ele repostează articole din trei surse principale: conturi de social media ruseşti sau pro-ruseşti, agenţii de informaţii ruseşti şi pagini oficiale ale instituţiilor ruseşti”, scrie Viginum.

Obiectivul principal al Portal Kombat este acoperirea conflictului ruso-ucrainean prin prezentarea „operațiunii militare speciale” într-o lumină pozitivă. Un alt obiectiv urmărit constant este denigrarea Ucrainei și a liderilor săi. Conform sursei citate, conținutul are o puternică orientare ideologică și expune narațiuni inexacte sau înșelătoare.

Alte două rețele deconspirate anul trecut

În încercarea de a ajunge la o audiență largă, rețeaua Portal Kombat utilizează mai multe tehnici avansate. Astfel, selectarea surselor de propagandă pro-ruse se face în funcție de localitatea vizată. De asemenea, se folosesc metode automate de difuzare masivă a conținutului și optimizarea motoarelor de căutare.

Viginum a descoperit, în iunie 2023, o altă operaţiune rusească de dezinformare. Numită Doppelganger aceasta „clonau site-uri de ştiri cunoscute pentru a răspândi propaganda Kremlinului.

O altă campanie de dezinformare rusească a fost descoperită de ministerul afacerilor Externe din Germania, la finalul lunii ianuarie. Aceasta se desfăşura pe X (fostul Twitter). Operațiunea consta în crearea unor conturi false care răspândeau informaţii inexacte, în limba germană. În unele zile, aceste conturi generau până la 200.000 de tweet-uri pe zi, conform monitorulapararii.