Infofinanciar > Lumea la zi > SUA dezvăluie poza făcută în aer cu balonul chinezesc! A fost doborât de Forțele Aeriene americane
Lumea la zi

SUA dezvăluie poza făcută în aer cu balonul chinezesc! A fost doborât de Forțele Aeriene americane

balon chinez sursa ABC7 NEWY YORK
sursa ABC7 NEWY YORK

Un pilot U-2 care zbura deasupra balonului spion chinezesc a făcut o fotografie de aproape a globului alb de mari dimensiuni cu doar o zi înainte ca Forțele Aeriene să-l doboare în largul coastei Carolinei de Sud.

Fotografia făcută de pilot arată partea superioară a căștii acestuia în interiorul cabinei de pilotaj U-2, cu balonul zburând dedesubt. Fotografia a fost făcută pe 3 februarie, în timp ce balonul „plutea deasupra Statelor Unite continentale centrale”, potrivit descrierii furnizate de Departamentul Apărării.

Un pilot U-2 al Forțelor Aeriene ale SUA privește un balon de supraveghere suspectat a fi chinezesc în timp ce plutește deasupra Statelor Unite la începutul acestei luni. Sursă foto Huff Post
Un pilot U-2 al Forțelor Aeriene ale SUA privește un balon de supraveghere suspectat a fi chinezesc în timp ce plutește deasupra Statelor Unite la începutul acestei luni. Sursă foto Huff Post

Pentagonul a făcut publică imaginea miercuri, la mai bine de două săptămâni după ce balonul a ținut prima pagină a ziarelor internaționale în timp ce traversa Statele Unite.

Balonul a fost doborât pe 4 februarie de un avion de vânătoare F-22 care a tras o rachetă AIM-9X Sidewinder. Lovitura a avut loc după ce balonul nu mai era deasupra uscatului, dar se afla încă în apele teritoriale americane. U-2 Dragon Lady este un avion de spionaj american de mare altitudine, aflat în serviciu încă din anii 1950.

Pentagonul a anunțat vinerea trecută că navele și submersibilele Marinei au finalizat recuperarea masivului balon și a încărcăturii sale, care a căzut în bucăți în Oceanul Atlantic. Încărcătura utilă a fost recuperată de pe fundul oceanului și este analizată de FBI, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh. Doborârea a dus la neutralizarea altor trei obiecte mai mici, de asemenea, de către avioane ale Forțelor Aeriene într-o perioadă de opt zile: unul deasupra Alaskăi, unul deasupra Canadei și unul deasupra lacului Huron. Căutările obiectelor din Alaska și din Lacul Huron s-au încheiat, scrie Huff Post.

Balonul chinezesc doborât de americani

Armata americană a doborât pe 4 februarie un presupus balon spion chinezesc în largul coastei Carolinei, după ce acesta a traversat situri militare confidențiale din America de Nord. China a insistat că survolul a fost un accident în care a fost implicat un avion civil și a amenințat repercusiuni.

Președintele Joe Biden a emis ordinul sâmbătă, însă și-ar fi dorit ca balonul să fie doborât chiar mai devreme, de miercuri. El a fost sfătuit că cel mai bun moment pentru operațiune ar fi fost atunci când acesta se afla deasupra apei, au declarat oficiali americani. Oficialii militari au stabilit că doborârea acestuia deasupra pământului de la o altitudine de 60.000 de metri ar reprezenta un risc nejustificat pentru persoanele de la sol.

China a răspuns că își rezervă dreptul de a „lua măsuri suplimentare” și a criticat SUA pentru „o reacție exagerată evidentă și o încălcare gravă a practicilor internaționale”. În declarația sa de duminică, Ministerul chinez al Afacerilor Externe a afirmat că „China va susține cu hotărâre drepturile și interesele legitime ale companiei în cauză și, în același timp, își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare ca răspuns”. Ministerul chinez al Apărării a reluat declarația mai târziu în cursul zilei, afirmând că „își rezervă dreptul de a lua măsurile necesare pentru a face față unor situații similare”, conform AP.