Infofinanciar > Lumea la zi > SUA, un nou conflict cu Coreea de Nord. Ce acuzații au fost aduse
Lumea la zi

SUA, un nou conflict cu Coreea de Nord. Ce acuzații au fost aduse

SUA, un nou conflict cu Coreea de Nord. Ce acuzații au fost aduse
sursa foto: evenimentul zilei

Statele Unite au noi informații potrivit cărora Rusia și Coreea de Nord negociază acorduri de armament. Conform acordurilor Coreea de Nord ar furniza armatei președintelui Vladimir Putin muniții și alte tipuri de sprijin pentru invazia sa în Ucraina, a declarat Casa Albă.

Putin și liderul nord-coreean, Kim Jong Un, au făcut schimb de scrisori pentru a spori cooperarea. Pe lângă asta oficiali ruși au vizitat Phenianul pentru discuții despre posibile tranzacții cu arme, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Arme pentru Rusia

„Avem noi informații pe care suntem în măsură să le împărtășim astăzi, potrivit cărora negocierile privind armele între Rusia și RPDC avansează în mod activ”, a declarat Kirby, referindu-se la Coreea de Nord după numele său oficial, Republica Populară Democrată Coreeană.

„În cadrul acestor potențiale înțelegeri, Rusia ar urma să primească de la RPDC cantități semnificative și mai multe tipuri de muniții pe care armata rusă intenționează să le folosească în Ucraina”.

Dezvăluirea făcută de reprezentanții  SUA vine la aproximativ o lună după ce Kim s-a întâlnit cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Phenian. Kim i-a făcut un tur al unei expoziții de arme. În cadrul acesteia erau expuse rachete balistice cu capacitate nucleară și drone. SUA a acuzat de luni de zile Rusia și grupul de mercenari Wagner că au primit livrări de muniții nord-coreene.

„Îndemnăm RPDC să înceteze negocierile privind armele cu Rusia prin angajamentele publice pe care Phenian le-a luat de a nu furniza sau vinde producția de arme”, a declarat Kirby, conform bloomberg.com

SUA și Coreea de Nord

Coreea de Nord este supusă unor sancțiuni severe din partea Națiunilor Unite. Cauzele sunt programelor sale nucleare și balistice. Și Rusia se confruntă, de asemenea, cu o serie de sancțiuni din partea SUA și a Occidentului. Principalul motiv pentru care Rusia este sancționat este declanșarea războiului în Ucraina, anul trecut.

„Orice fel de cooperare în materie de securitate sau tranzacție cu arme între Coreea de Nord și Rusia ar încălca cu siguranță o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat Departamentul de Stat al SUA la 15 august.

Cel mai recent avertisment al SUA către Coreea de Nord vine în contextul în care Phenianul continuă să lanseze rachete balistice intercontinentale. În acest fel  sfidează în mod evident Washingtonul.

Coreea de Nord sfidează SUA

Miercuri, 30 august, armata sud-coreeană a declarat că Coreea de Nord a lansat alte două rachete balistice. Acțiunea a fost la doar câteva ore după ce SUA a efectuat un zbor cu un bombardier în regiune. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a condamnat lansarea rachetei de miercuri. Aceasta a catalogat-o drept o amenințare la adresa stabilității regionale.

Coreea de Nord este furioasă pe SUA pentru că a organizat exerciții navale cu Coreea de Sud și Japonia. Aceștia au afirmat la începutul acestei săptămâni că exercițiile din largul Peninsulei Coreene au crescut „pericolul unui război nuclear”.

La rândul său, Washingtonul a acuzat Phenianul că încalcă rezoluțiile ONU. Reprezentanții SUA au mai adăugat și că destabilizează regiunea prin testele sale cu rachete, informează aljazeera.com