Infofinanciar > Lumea la zi > SUA vor aduce în discuție fuziunea nucleară la COP28
Lumea la zi

SUA vor aduce în discuție fuziunea nucleară la COP28

SUA vor aduce în discuție fuziunea nucleară la COP28
Sursa foto: arhiva companiei

Statele Unite vor prezenta prima strategie internațională pentru comercializarea energiei de fuziune nucleară la viitorul summit ONU privind clima, de la Dubai. Fuziunea ar putea avea un avantaj important față de actualele centrale de fisiune nucleară care despart atomii. Deoarece nu produce deșeuri radioactive de lungă durată. Dacă va fi implementată cu succes, ar putea, de asemenea, să ofere o sursă ieftină de electricitate fără emisii de carbon.

Fostul secretar de stat, John Kerry, își va anunța planul de a prezenta strategia care prevede o cooperare consolidată cu alte țări în vederea accelerării comercializării, în cadrul unui tur al companiei de fuziune Commonwealth Fusion Systems, în apropiere de Boston. Marea Britanie și Statele Unite au semnat la 8 noiembrie un acord de cooperare în domeniul fuziunii.

Fuziunea, procesul care alimentează soarele și stelele pentru a genera electricitate, poate fi reprodusă pe Pământ cu ajutorul căldurii și presiunii. Folosind lasere sau magneți pentru a sparge doi atomi ușori într-unul mai dens, eliberând cantități mari de energie, informează reuters.com