Infofinanciar > Info > STUDIU: Unde au călătorit românii anul acesta și cât au cheltuit aceștia pe vacanțe
Info

STUDIU: Unde au călătorit românii anul acesta și cât au cheltuit aceștia pe vacanțe

Locuri de munca la mare - sursa foto - economica.net
sursa foto: economica.net

Potrivit Institutului Național de Statistică, în perioada ianuarie-septembrie 2022, luna de vârf pentru călătoriile în scop de vacanță a fost august, reprezentând 20,8% din totalul călătoriilor interne și 26,5% din totalul călătoriilor externe. Pentru călătoriile în scop de afaceri, luna de vârf a fost iunie, cu 15,9% din totalul călătoriilor interne, și mai, cu 18,5% din totalul călătoriilor externe, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

La fel ca în anii anteriori, turiștii români au preferat călătoriile de scurtă durată (mai puțin de 4 nopți) și cazarea la rude și prieteni în timpul călătoriilor pentru vacanțe. Numărul călătoriilor turistice efectuate de rezidenți în primele nouă luni ale anului a fost de 14.096.300, din care 93,5% au fost călătorii pentru vacanțe, 1,5% pentru afaceri și scopuri profesionale și 5% pentru alte scopuri (pelerinaj religios, tratament medical, etc.).

Călătoriile scurte de până în 3 nopți au fost preferate de români

Potrivit Institutului Național de Statistică, cele mai frecvente călătorii au fost cele de 1-3 înnoptări, reprezentând 61,9% din totalul călătoriilor pentru afaceri și motive profesionale și 58,2% din totalul călătoriilor pentru vacanțe. În ceea ce privește modalitatea de cazare în timpul călătoriilor pentru vacanțe, 48,3% dintre turiștii români preferă să stea la rude și prieteni, în timp ce 28,3% preferă să stea în hoteluri sau alte unități similare.

Alte opțiuni de cazare, cum ar fi cabane turistice, pensiuni turistice, pensiuni rurale, bungalouri și spații de cazare pe nave, sunt preferate de 13,9% dintre turiști, iar locuințe particulare cu chirie, case de vacanță, campinguri și alte tipuri de cazare fără plată sunt preferate de 9,5% dintre turiști.

Afaceriștii au preferat hotelurile

Conform Institutului Național de Statistică, în cadrul călătoriilor de afaceri și motive profesionale, turiștii români au preferat să se cazeze în hoteluri sau alte unități similare în proporție de 34,7%. Alte opțiuni de cazare au fost utilizate de 22,5% dintre turiști, cum ar fi la rude și prieteni, iar locuințele particulare cu chirie (camere și apartamente de închiriat) au fost preferate de 20,1% dintre turiști.

Casele de vacanță, alte unități de cazare și campinguri au fost preferate de 15,0% dintre turiștii participanți la acest tip de călătorie, iar restul modalităților de cazare au fost utilizate de 7,7% dintre turiști.

Majoritatea călătoriilor în străinătate s-au desfășurat în Europa

În proporție de 97,7%, călătoriile pentru vacanțe în străinătate au avut ca destinație țări din Europa, cu 88,4% din totalul acestor călătorii provenind din țările Uniunii Europene. Numărul total de înnoptări aferent călătoriilor realizate a fost de 54.077.000, din care 91,3% au reprezentat înnoptările pentru călătoriile de vacanță. Din totalul de 49.352.300 de înnoptări înregistrate pentru vacanțe, 83,2% au fost realizate în România, iar restul de 16,8% în străinătate.

Cât au cheltuit românii anul acesta pe vacanțe

Românii au cheltuit peste 17,742 miliarde de lei pentru călătoriile de vacanță și afaceri, din care 73% pentru destinațiile interne și 27% pentru cele externe. Din totalul cheltuielilor turistice pentru vacanțe, 74,1% au reprezentat cheltuielile pentru călătoriile în țară, iar restul de 25,9% pentru călătoriile în străinătate, arată Economedia.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.